Ja, landet vet vi kanske inte så mycket om eller riksdelen av Storbritannien. Wales (på kymriska: Cymru) är delvis självstyrande och de två officiella språken är engelska och kymriska. Kymriska tillhör de keltiska språken. Det är arvtagare till det gamla britanniska tungomålet, före den anglosaxiska invasionen och cirka 20 % av befolkningen kan tala det.
Musiken i Wales?
Ja, det är ett synnerligen musikaliskt land som vanligen kallas sångens land. På ingen annan plats i världen är sången så pass utspridd och en så naturlig del av invånarnas vardag, och så gott som varje liten by har en egen kör. Särskilt förknippat är Wales med manskörssång, och landet är hem åt flera kända manskörer. Walesisk musik är dock mer än så. Walesisk folkmusik har exempelvis många likheter med den keltiska musiktraditionen som också förekommer i Irland och Skottland.
Wales – traditionell musik
Folk music from Wales – Morfa Rhuddlan
https://www.youtube.com/watch?v=POwIfgjf4lU
Från denna riksedel kommer bl.a.: Manic Street Preachers. Katherine Jenkins. Stereophonics. Anatomist. Super Furry Animals. Lostprophets. Duffy bilden över. Bonnie Tyler. Charlotte Church. Marina & the Diamonds.
Amen Corner över här var ett brittiskt mods- och rockband bildat i Cardiff, Wales, i mitten på 1960-talet. Shakin’ Stevens, född Michael Barrett i mars 1948 i Ely, Cardiff, är en brittisk rocksångare. Dave Edmunds, född i april 1944, i Cardiff, är en brittisk gitarrist, sångare och musikproducent. Mary Hopkin föddes i Wales i maj 1950 och började sjunga i kyrkan när hon var tre år. Love Sculpture var ett blues/rock band från Wales. Gruppen började som The Human Beans och Love Sculprure började spela ihop 1966.
Charlotte Church, född i februari 1986 (35 års ålder), i Cardiff, Katherine Jenkins, född i juni 1980 (40 års ålder), i Neath, Neath Port Talbot, Wales.
Musikens tidiga rötter?
Under 1600- och 1700-talet blev carols mycket vanliga i Wales (många förknippar carols med jul, men de behöver inte ha något med julen att göra alls). Dessa carols innehöll ofta ganska komplicerad poesi. Den mest kända walesiska sången är troligtvis kärlekssången, som på något sätt uttryckte kärleken till en vacker flicka.
Det vanligaste instrumentet som används inom den traditionella musik i Wales är harpan, som till och med anses vara landets nationalinstrument. Många förknippar också walesisk musik med instrumentet som inte går att uttala – crwth – ett stråkinstrument (det man får göra är att i huvudet byta ut w:et mot ett u och säga det så att det rimmar på “truth”). Wales är också hem åt den keltiska kärlekssången.
Folkmusiken?
Som nämnt har Wales en rik musiktradition med både instrumentalmusik och vokalmusik, vilken började synas på nytt under 1960- och 70-talet, en period som över hela Europa har kallats “the Roots Revival”. Under den här tiden återupptäcktes, eller “återupplivades” gamla musiktraditioner av yngre entusiaster, som bildade band och försökte återskapa folkmusiken i sin sanna natur, eller använde folkmusiken som en aktivt element i pop- och rockmusik.
Pop och Rock utöver nämnda?
Vad pop- och rockscenen beträffar har Wales varit ett synnerligen aktivt land, och många vet inte hur många stora artister inom populärmusiken som faktiskt är från Wales. Tom Jones och Shirley Bassey är troligtvis de allra mest kända. Det finns också en så kallad “Sîn Roc Gymraeg” – en rockscen för det walesiska språket där landets hip-hop och hårdrock frodas. Sesiwn Fawr-festivalen som hålls varje år är det största evenemanget för utövande och främjande av walesisk populärmusik.
Tom Jones
Shirley Bassey – Hen Wlad Fy Nhadau (Land Of My Fathers) (1976 Show #4)
https://www.youtube.com/watch?v=ZXY9M4Yanh4
Lyssna till walesisk musik:
Musik från Wales kan vara riktigt trevlig att lyssna på, och den finns tillgänglig i flera bra album. Crwth – (Fflach Tradd, Wales). Crwth-musik med Cass Meurig, utgiven av ett skivbolag med ett namn med två f på rad. Mer walesiskt blir det inte. Everywhere – (Yukka Records, Storbritannien) – Musik i keltisk stil med “Uiscedwr”. Mycket trevlig fiolmusik här.
Dal I Drio – (Sain, Wales). Ett album som innehåller countrymusik inspirerad av walesisk traditionell musik. Artisten Tudur Huws Jones förknippas särskilt med banjo och mandolin, vilka vi får höra här, tillsammans med vokalmusik på walesiska. Ja, en del välja på. Som ni märkte har Wales ett rikt musikliv…
Källor:
thefactsite.com
backlash.se
webmusic.nu
learnify.se
varldsmusik.se
youtube.com
last.fm
❤
COVID-19:
Tänk på alla: Handhygien, håll avstånd och var försiktig, covid-19 som trots vaccin kräver allas noggrannhet. Obs använd helst munskydd – bland folk och med kollektivtrafiken.
Blogginlägget nedskrivet 29/5-21