Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Ängens blommor, i diken och skog – vad heter de…?

1 kommentar

ängogras

Det tusenåriga ängsbruket behövdes ej i slutet av 1800-­talet, när vallodling på åkermark infördes. De kvävefixerande klövervallarna gav mångdubbelt med vinterhö och var lättare att sköta med maskiner.
Dåtid? För tvåhundra år sedan fanns det runt två miljoner hektar ängar i vårt land. I dag är det strax under 7 000 hektar. Den största ytan med ängsflora återfinns annars numera längs vägkanterna, som slås med maskin varje sommar.


Presentation av några du känner igen? Rolig kunskap, man har sett dem, men namnet kommer man ej alltid på.

1. Väddklint:
Den är en ganska stor och grov, flerårig ört med parflikiga blad och rödvioletta blommor. Stjälken är upprätt, vanligen grenig och kan bli upp till en meter hög. Väddklint blommar i juli-augusti. Frukterna är mörkt bruna och har en tjock och mörk hårpensel.

ängVäddklint

Väddklint ser ut som en rödklint, men den senare är spädare och har lansettlika, oftast hela blad. Väddklint, holkfjäll – är ganska vanlig i södra och mellersta Sverige, men förekommer sällsynt även i en del nordliga landskap. Den växer på torr och öppen mark, ofta i backar och vägkanter. Första fynduppgift publicerades 1745 då Linné omtalar den i Flora Svecia som mindre allmän.

Artnamnet scabiosa av att den i de medeltida läkeböckerna kallades Scabiosa major. Scabiosa är också det vetenskapliga namnet på släktet fältväddar. Det äldre svenska namnet järnört används numera på arten Verbena officinalis.


2. Brudbröd:
Brudbröd (Filipendula vulgaris Moench) är en art i familjen rosväxter. Parflikig bladrosett vid marken med många småblad, nästan bladlös stängel och yvig förgrenad gräddvit blomsamling. Blommar i början av juli eller något före gulmåran.

ängBrudbroed

Blommorna är väldoftande på grund av sitt innehåll av metylsalicylat. Brudbröd förväxlas ibland med älggräs. En utmärkande skillnad är växtplatsen: Brudbröd växer på torra platser; älggräs i fuktig mark.
De näringsrika rotknölarna är ätliga, vilket ibland uppmärksammas i överlevnadskurser.
Av malda rotknölar kan nödbröd bakas.

Användning?
I somliga trakter lär brudbröd ha insamlats för att ge smak åt vissa maträtter. Om exempelvis brudbrödblommor kokas i mjölk får mjölken god smak, antagligen p.g.a blommornas innehåll. (Detta ämne används även för att ge smak åt vissa sorters tuggummi.)

Ordledet bröd syftar otvetydigt på rotknölarnas användning till nödbröd. Hur ledet brud skall förklaras är däremot oklart. Noteras kan emellertid att det tyska namnet för brudbröd är Kleines Mädesüß, ungefär Lilla sötnosen i betydelsen ung flicka. Detta kan kanske antyda ett sammanhang med en gemensam etymologisk rot långt tillbaka i tiden för ett kvinnligt väsen). I svenskt slangspråk menas med brud en person i allmänhet med kvinnligt kön; stundom förvrängt till brallis. Jaså?


3. Gulmåra:
Den enda måran med gula blommor, barrlika blad i krans, väldoftande. Gulmåra är en flerårig ört som kan bli upp till fyra decimeter hög. Den blommar i juni-juli, blomställningarna är täta och rikblommiga.
Den korsar sig med stormåra (G. album) och ger upphov till en intermediär hybrid, som kallas gräddmåra eller hybridmåra och som i växtsätt liknar stormåra, men har blekgula blommor och smalare blad än denna.

änggulmåra

Utbredning. Gulmåra är allmän på torrbackar och ängsmark i nästan hela landet, olven under gästabud, men ansågs orsaka bråk och osämja, därav namnet trätogräs. Artnamnet verum kommer av latinets verus (äkta) och betyder ‘äkta måra’.


4. Humleblomster:

ängHumleblomster

Känns igen på de hängande blommorna med brunlila foderblad. Geum rivale blommar blommar från maj till juli. Blommans foder är rödbrunt och kronbladen är först gulvita senare blekt rosafärgade med mörkare ådror. Stjälken är upprätt med lutande topp som reser sig upp när blomman går i frukt. Humleblomster är vanlig i nästan hela landet. Den växer på fuktiga ställen, till exempel i fuktängar och kärrkanter.

Artnamnet rivale kommer från latinets rivus (bäck) och syftar på att den växer på fuktig mark.
Användning? Jordstammen hos humleblomster kan kokas färsk eller torkad i vatten till en stärkande choklad-liknande dryck. Ett avkok, med mjölk och socker, har fått namnet Indian Chocolate.

Jordstammen har i likhet med sin släkting nejlikrot (G. urbanum) en doft och smak som påminner om kryddnejlikans och kan användas för att förbättra smaken på t.ex. vin och öl. Underjordiska växtdelar skördas bäst under vår eller höst. Blomman kan ätas och användas till dekoration i matlagning. Bladen kan hackas ner i t ex soppor och stuvningar.

Som medicin?
Traditionellt har avkok på jordstammen hos humleblomster använts invärtes mot frossa, feber, diarré, tarm- och magbesvär; även ansetts verksamt vid utvärtes behandling av olika hudåkommor såsom fläckig hud, finnar och fräknar. Jordstammen har inom folkmedicin använts som ett antiinflammatorisk, antiseptisk och sammandragande medel. Allt med en nypa salt, men från en tid då örter var vanligt för det mesta…


5. Höskallra:
Gula blommor i kraftiga ljusgröna foderblad. När höskallrans frön rasslade sades det förr vara dags att slå ängen. Vetenskapligt namn: Rhinanthus angustifolius, förekomst: Tämligen allmän.

ängHöskallra

Underarten höstskallra (ssp. angustifolius) är ganska vanlig i Syd- och Mellansverige, den växer huvudsakligen på vägrenar och på strandängar. Underarten äkta höskallra (ssp. grandiflorus) växer i slåttermarker och naturbetesmarker men har minskat kraftigt och är numera mycket sällsynt. Åkerskallra (ssp. apterus) var i äldre tid ett vanligt åkerogräs, särskilt i något fuktiga åkrar, men har genom effektiviserad utsädesrensning nästan helt försvunnit ur den svenska floran. Eftersom fröna var giftiga blev rågbrödet bittert och ohälsosamt.

Den blommar i juli-september. Höskallra är en halvparasit, vars rötter har sugskålar som fäster på värdväxtens rötter.


Källor:
sverigesnatur.org
linnaeus.nrm.se
sv.wikipedia.org
plantagen.se
skogsskafferiet.se
alltpaoland.se


Om covid-19
Tänk på alla: Handhygien, avstånd och använd gärna munskydd – vaccinets hållbarhet i tid ej känd ännu. Blogginlägget nedskrivet 23/7-21

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

En tanke på “Ängens blommor, i diken och skog – vad heter de…?

  1. Härligt inlägg om växter man känner igen från barndomen

    Gillad av 2 personer