Zenzationella Människor Et Facto

Fakta för alla om ALLT. Länka till vänner Helt NYA inlägg, Klockan 09 – Måndag, onsdag, fredag och lördag! 2560 st inlägg. OBS! COVID-19 DISTANS!

Växter vi ser med annorlunda namn, lär varför, några vanliga och ovanliga. Del 1-2

Lämna en kommentar

Blommor och dess namn, fredag och resten imorgon lördag 🙂

Linnea, Linnaea borealis, var Linnés favoritväxt och är namngiven till Linnés ära av en holländsk botanist.”Om man inte känner namnen är kunskapen om tingen värdelös.” Växter växer, detta fantastiska fenomen. Och alla växter har ett vetenskapligt namn, ofta med latinsk härkomst. Det var den svenske botanisten och vetenskapsmannen Carl von Linné ovan som grundlade växternas vetenskapliga indelning och namnens regelverk. Vis man som inte visste att det skulle användas än idag? Mest kommer namnen från latinets.


Namnen?
Om du tänker efter blomsternamn en gång kommer du att upptäcka att nästan varje namn har en betydelse, i alla fall har var och en sin egen historia. Sedan flera århundraden, delvis sedan den grekiska mytologin, har många blomsterarter en egen mytisk och symbolisk betydelse och den uttrycker sig i deras namn.

Blomsternamnen är mycket ofta tecken på blommors egenskaper och talar på något sätt för sig själv. Enligt min åsikt blir man inspirerad av dem, omedvetet förstås. Jag tror nämligen att det finns ofta dolda budskap i blomsternamnen med positiva effekter på betraktarna. På latinska säger man: ”Nomen est omen“. Namnet är ett tecken.

De vackraste växtnamnen som förgätmigej och ögontröst kan låta som poesi, men det finns också andra namn som inte är lika poetiska – maskros, fetknopp och kärringtand. De svenska växtnamnen berättar ofta om växtplatsen eller o m något kännetecken hos växten


Lite olika blommor?

Jungfru Marie nycklar.
Dactylorhiza maculata är en ofta tämligen högväxt orkidé som kan bli nästan en halv meter hög. Bladen är ganska breda och trubbiga med en största bredd i eller framför mitten, vanligen blågrönaktiga på undersidan och med tydliga mörka fläckar på ovansidan. Jungfru Marie nycklar blommar i juni-juli, blommorna är mörkt till ljust rosa, ibland vitaktiga och sitter i en tät blomställning, som kan vara jämnbred eller mer eller mindre spetstoppig.

Artnamnet maculatus kommer av latinets macula (fläck) och syftar på de fläckiga bladen. Det svenska namnet Jungfru Marie nycklar har förr också använts som namn på gullviva (Primula veris). Alla svenska orkidéer är fridlysta. Andra namn på Jungfru Marie nycklar är Fläckigt nyckelblomster och Fläckyxne. Första fynduppgift publicerades i Rudbecks Hortus botanicus år 1658 (Nordstedt 1920).

Till saken hör att Jungfru Marie nycklar luras. Den har ingen nektar. Så humlorna far dit förgäves. Varför de inte har lärt sig detta under årtusendena kan man ju fundera över. Men det är ju å andra sidan tur, för annars hade vi ju inte haft några vackra Jungfru Marie nycklar att beundra! Här gäller latinets namn – för fläckig, som på bladen.


Ögontröst.


Euphrasia stricta är vanlig i nästan hela landet och växer på frisk eller fuktig ängsmark, betesmarker, vägkanter och liknande. Blommorna är vanligen sex till tio millimeter långa, mer eller mindre violetta, med mörka strimmor och en gul fläck i mynningen. Släktnamnet Euphrasia kommer från grekiskan och betyder glatt sinne eller välbefinnande.

Artnamnet stricta betyder rak och syftar på växtsättet. Det svenska namnet ögontröst av att man förr använde arter ur släktet ögontröster (Euphrasia) mot ögonsjukdomar. Där har vi svaret.


Dr Westerlunds hälsoblomma.
Kallas ibland även, rosengeranium. Latin: Pelargonium ’Graveolens’. Blomman som är döpt efter läkaren Ernst Westerlund som verkade i Enköping (1839–1924). Ingen annan svensk läkare lär ha haft så många patienter och han var känd för att ha en enastående förmåga att kunna hjälpa människor som andra läkare avfärdade som inbillningssjuka. Han blev känd långt utanför landets gränser och kallades också ”Mirakeldoktorn”.

Dr Westerlund hävdade att Rosengeranium renade ohälsosam inomhusluft och att alla borde ha ett exemplar hemma för att hålla sjukdomar borta. Förutom blomman fick han också ett medicinhistoriskt museum och ett sällskap uppkallat efter sig.

Fortsättning i del två med flera skönheter och deras namn imorgon.

Källor:
dvdb.se
blumen-bilder-meerbusch.de
wexthuset.com
saunalahti.fi
sv.wikipedia.org
nrm.se
agrion.se
alternativmedicin.se
allas.se


COVID-19:

Tänk på alla: Handhygien, håll avstånd och var försiktig, covid-19 som ökar efter hand 2021. Obs regel – använd helst munskydd med kollektivtrafiken. Nya virus kräver noggrannhet.

Blogginlägget nedskrivet 8/5-21
Obs som objektiv så är ÅSIKTER andras (om inget annat nämns).

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s