Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3000 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Listar vad kända människor har, hade för sexualitet gemensamt? Homo- och bisexuella är…? Del 1-3

homEllen DeGeneres

Ja, de var ej alltid filmstjärnor men – de var och är – stora personligheter. Tanken var, efter en fråga jag fått om sexualitet, att berätta om homo- och bisexualitet, något som idag inte ses märkligt. Men hur var det förr, vem och vilka? Ibland kan uppgifter variera, men jag har valt omskriva de öppna – och de som också själva berättat om det.

Homosexualitet?
Homosexualitet kan syfta på sexuell attraktion eller kärlek till en person av samma kön, sexuellt beteende mellan organismer av samma kön eller en sexuell preferens för en organism av samma kön. När man beskriver det senare åsyftas en bevarande sexuell och romantisk attraktion till det egna könet, men inte nödvändigtvis till det sexuella beteendet.

Homosexualitet kontrasteras med heterosexualitet (attraktion, uppförande eller sexuell preferens mellan motsatta kön), bisexualitet (båda kön) och asexualitet (inget av könen). Obs. Kända personer som helt enkelt ryktas vara homosexuella, lesbiska eller bisexuella listas inte. Människors värde och val är lika, fördomar finns, men ej här.


Idag?
Idag är det vanligt så namnen är många och jag väljer lite blandat, historiskt mer intressant. Idag finns flera som i medier, TV etc utan problem berättat. Tv-stjärnan Ellen DeGeneres ovan kom ut som gay 1997 och enligt henne själv hade hon innan dess tankar på att aldrig avslöja sin läggning för någon. Silvana Imam har gjort det, en utav Sveriges mest hyllade rappare. Skådespelerskan Ellen Page höll ett känslosamt tal där hon berättade att hon var homosexuell.

”Jag är trött på att gömma mig och behöva ljuga. I åratal har jag lidit på grund av att jag inte har vågat komma ut. Min psykiska hälsa har fått lida och alla mina förhållanden har fått lida. Jag står här i dag tillsammans med er på andra sidan av den smärtan, sa Page till publiken.”

Lil Nas X, 20-årig rappare som slog igenom världen över med dunderhitten Old Town Road kom ut som gay på sin Twitter, men världen höll nästan på att missa det. Cissi Ramsby – Idol-finalist 2006 och homosexuell, kom ut när hon var 14 år gammal. Kajsa Bergqvist. en av Sveriges mest kända idrottare genom tiderna, kom ut i tidningen QX 2012. I en öppenhjärtig intervju delade hon med sig av sina känslor kring dåvarande flickvännen Kristina. Känd är också homosexuella Jodie Foster.

Jóhanna Sigurðardóttir

Jóhanna Sigurðardóttir ovan, politiker (född 1942), Islands statsminister, 2009 blev hon historisk som världens första öppet homosexuella regeringschef i modern tid. Stort! Lotta Bromé, programledare i både radio och TV, julvärd 2003. Eva Dahlgren med fru Efva Attling är kända. Selma Lagerlöf. Svensk författarinna som tros ha varit lesbisk, trots att hennes familj inte gått ut med det officiellt. Det finns förövrigt ett hus i Järved som sägs ha varit en gåva från Selma till en älskarinna.


Greta Garbo. Karin Boye, poet. Sonja Åkesson, poet. Joan Armatrading, singer-songwriter liksom Tracy Chapman. Melissa Etheridge född 1961, amerikansk rockmusiker, gay. Mian Lodalen författare. Tove Jansson 1914–2001, finsk författare, var lesbisk – Martina Navratilova, tjeckisk f.d. tennisspelare, Linda Perry nedan, född 1965, amerikansk singer-songwriter, musiker (4 Non Blondes), skivproducent, lesbisk.

homolinda perry 2020

Idrotten har många, några kända är – Caroline Seger, svensk fotbollsspelare, och Lisa Dahlkvist, Marta, Brasilien, spelar fotboll, Pia Sundhage svensk fotbollsspelare, tränare, Lily Tomlin född 1939, amerikansk skådespelare, komiker, gay, lesbiska.

I del 2 byter jag över till den manliga sidan. Följ.

Källor:
femina.se
svt.se
qx.se
mech.kth.se
sv.wikipedia.org
allehanda.se
sv.qaz.wiki
pride.com


COVID-19:

Tänk på alla: Handhygien, håll avstånd och var försiktig, covid-19 som ökar efter hand 2021. Obs regel – munskydd vid vissa tider med kollektivtrafiken. Nya virus kräver noggrannhet.

Blogginlägget nedskrivet 11/3-21
Obs som objektiv så är ÅSIKTER andras (om inget annat nämns).

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.