Ja, uttryck finns alltid något bakom att berätta om, ibland vandrar saker genom folkmun och ursprung osäkert. Men här då? Ja, låt oss se. 🙂
Goddag yxskaft känns som lite från förr i tiden, och det är ett språkligt uttryck som används om ett svar man får av någon som kan karaktäriseras som lite dumt, onödigt – på så vis att det inte svarar på frågan.
Bakgrunden? Etymologi?
Uttrycket kommer från en historia eller saga på 1800-talet, där en döv gubbe som tillverkar ett yxskaft ser en främling komma gående, och funderar över vad denne kan tänkas vilja. Gubben antar att främlingen ska fråga om vad han tillverkar, och att han sedan vill veta vägen till stan och då tänker han säga att det är åt vänster. Främlingen börjar med att säga ”goddag” men får svaret ”yxskaft”.
Finns i bok?
Berättelsen ingår i Sörgården, en läsebok för svenska småskolan, skriven i början av 1900-talet av Anna Maria Roos, vilket kan tänkas vara en förklaring till att uttrycket är så allmänt känt. Det avslutande replikskiftet är mindre känt: ”Ni är allt lite vriden ni, far!” som besvaras ”Åt vänster”.
Norskt? Finskt?
Uttrycket finns också i norskan, där man säger ”God dag, mann, økseskaft”, i danskan: ”Goddag mand, økseskaft” och i finskan: ”Hyvää päivää, kirvesvartta”. Bakgrunden och betydelsen är ungefär densamma. Berättelsen som uttrycket kommer från är en folksaga insamlade från 1840-talet och framåt. I sagan fortsätter det tokiga samtalet med nya frågor och nya totalt irrelevanta svar.
Goddag yxskaft blues
https://www.youtube.com/watch?v=r9z5sSsrrYs
Nästa är:
Fick det på läppen eller falla någon på läppen.
Idiomatiskt, transitivt – behaga, något som gillas starkt. Ex: Yttrandefriheten måste vara okränkbar, även om journalisterna har åsikter som inte faller utrikesministern på läppen.
Etymologi:
Verbet falla används i flera uttryck för att markerar att något blev föremål för varseblivning eller reflexion eller känsla. Falla under ögon, i ögonen, i sinnet, i tanken, i minnet, i smaken eller falla på läppen.Less?
Man tänker ordet som ledsen, eller less som i humörbetonat. Uttråkad; trött, arg (på något). Le på någon.
Synonymer: utled, utledsen.
Fraser: (konkreta) vara/bli/känna sig less på ngn/ngt; vara less på att göra ngt. Ondsint, stygg.
Besläktade ord: Lessna. Mer? Urless
Källor:
sv.wiktionary.org
skanska.sajtverkstan.net
sv.wikipedia.org
hpguiden.se
❤
COVID-19:
Tänk på alla: Handhygien, håll avstånd och var försiktig, covid-19 som ökar efter hand 2021. Obs regel – munskydd vid vissa tider med kollektivtrafiken. Nya virus kräver noggrannhet.
Blogginlägget nedskrivet 6/3-21
Obs som objektiv så är ÅSIKTER andras (om inget annat nämns).