Zenzationella Människor Et Facto

Fakta för alla om ALLT. Länka till vänner Helt NYA inlägg, klockan 10 dagligen. 2455 st inlägg. OBS! COVID-19, HÅLL DISTANS!

Höst och vinter, nu är det förkylt – läs om andra åkommor och hur du märker det…?

Lämna en kommentar

sjjjjjjjju

Många drabbas nu av sjukdom i och med att vädret är kyligare, grått och fuktigt. Visst, norrut finns snö och riktig kyla – men om du drabbas av krasslighet så läs om tips och råd – lite vad du kan gå efter. Doktorn vet alltid bäst sägs det, så kolla extra 🙂 Texten är av experter och ska ses som en ”vägledning! om våra vanligaste sjukdomstillstånd…


Vanligt är feber:
Feber är vanligt att få vid virussjukdomar, som en förkylning. Men även matallergi och bakterier kan ge feber. Långvarig feber räknas om den inte ger med sig efter fyra dygn och då ska man kontakta vården. Feber är kroppens försvar och ofta fryser man när febern stiger, och svettas när febern går ner.


Ont i huvudet?
Huvudvärk drabbar nästan alla då och då. Men vissa har det värre än andra, vilket rejält kan försämra livskvaliteten – vare sig det handlar om huvudvärk, spänningshuvudvärk eller Hortons. Migrän är en form av kronisk huvudvärk och symtom kan komma plötsligt.

Både barn och vuxna kan få spänningshuvudvärk och över två miljoner svenskar får värken någon gång varje vecka, och så mycket som halva befolkningen någon gång i månaden. Även om man inte vet exakt varför man får spänningshuvudvärk så ser man generellt att det är stress i olika former som utlöser det hela. Huvudvärken kan sitta i allt från 30 minuter till uppemot sju dagar.

sjukk


Bihåleinflammation:
Vanliga symtom är – huvudvärk som sitter i kinderna eller pannan och som blir värre om man böjer sig framåt, kraftig förkylning med tjock gröngul snuva.

Vad händer i kroppen då?
Trycket i bihålorna stimulerar smärtnerver, dessutom har inflammationen, som du har vid en bihåleinflammation, en tendens att reta smärtnerverna.


Yrsel:
Yrsel är ett mycket vanligt symtom och oftast helt ofarligt. Det kan exempelvis komma vid stress.
Kroppen är en komplex apparat där kroppens delar ska samarbeta. Ibland blir det emellertid fel. Yrsel kan exempelvis uppstå när signaler från balansorganen, ögonen och rumsuppfattningen inte stämmer överens eller feltolkas av hjärnan.

Yrsel är väldigt vanligt och blir vanligare ju äldre vi blir. Det kan bero på nästan vad som helst och det är inte alltid det är en enda orsak bakom besvären. Däremot är det sällan ett tecken på en allvarligare sjukdom som ensamt symtom.


Mer yrsel:
Yrsel och tryckkänsla i huvudet kan mycket väl vara så kallad spänningshuvudvärk. Ofta beror det på spänningar i musklerna kring nacke, bakhuvud och skuldror. Orsaken till muskelspänningarna är ofta någon form av stress. Den leder till att du omedvetet spänner dina muskler i nacken och skuldrorna. Många sitter vid datorn länge, ligger fel i sängen. Så spänn av 🙂


Blodtrycksfall:
Detta kan inträffa när en liggande eller sittande person reser sig hastigt. Blodet hinner inte upp i huvudet vilket orsakar en kort syrebrist för hjärnan. Enligt överläkaren Per Svensson har de allra flesta blodtrycksfall en tillfällig orsak, som vätskebrist, värme eller emotionell stress. De går snabbt över och är inte farliga. Både högt och lågt blodtryck kan orsaka yrsel-symtom.


Illamående och kräkningar:
Detta välkända kan bero på många olika saker. Vid magsjuka eller matförgiftning brukar illamåendet komma snabbt och försvinna igen efter något dygn. Illamående kan även vara ett återkommande besvär i samband med exempelvis åksjuka, magkatarr eller migrän. Ibland är illamående ett symptom på något annat som behöver utredas och behandlas.

Recept på vätskeersättning för vuxna och – barn över ett år:
1 liter vatten. 6 tsk strösocker. 1/2 tsk salt. ev. 2 tsk koncentrerad fruktjuice eller saft. Koka upp vattnet, låt det svalna och blanda i socker och salt.


sjuuuk

Klåda:
Klåda är ett mycket vitt begrepp. Man kan ha klåda överallt på kroppen, och alla kan drabbas. Det finns alltså många olika typer av klåda, orsakerna är också väldigt olika, och det är behandlingarna därför också.
Den vanligaste orsaken till att man upplever kliande hud är att man har torr hud. Har man därför inte synliga röde knoppar eller andra förändringar i huden, så beror klådan i de allra flesta tillfällen på att man har torr och irriterad hud.

Klåda i hårbotten är något som alla har upplevt. Det är emellertid viktigt att veta att en kliande hårbotten är bara ett symptom. Känslig för hårschampo?


Analklåda:
Analklåda är något, som alla människor har upplevt på vid något tillfälle. Ofta går det fort över igen, men för en del handlar det om en långdragen och mycket irriterande åkomma. Det är ingen sjukdom, men däremot ett symptom på något annat. Klådan beror på att huden omkring ändtarmen har blivit irriterad, och det kan det finnas flera olika orsaker till.

Klåda i analöppningen och ändtarmen är något, som barn och vuxna i alla åldrar upplever. Analklåda ses hos både män och kvinnor. Den huvudsakliga orsaken till ändtarmsklåda är irritation av huden i och omkring ändtarmen. På apoteket kan du finna salva som du kan använda.


Tänka på:
Information om olika sjukdomar och besvär och där du kan få råd om när och var du behöver söka vård. Ring telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning dygnet runt.


Nätinfo:
https://www.1177.se

Källor:
1177.se
expressen.se
australian-bodycare.se
astionpharma.se
kry.se


CORONA:
Tänk på alla: Handhygien, håll avstånd, hosta i armvecken och var försiktig,
covid-19 som ökar.

Blogginlägget nedskrivet 14/12-20

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s