Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Nannie Porres, stor, svensk jazz- och vissångerska, växte upp med musiken…

Nannie Porres1

När jag var ung man var jazzen inte så lockande, den kändes svår för mig, den spelades inte så ofta så man hann fästa sig vid den och – popen fanns ju. Men genom TV så kom nyfikenheten fram och en av de jag kände levde med sin musik ska jag skriva om. Namnet – Nannie Ruth Porres Stener, född i april 1939, är en svensk jazz- och vissångerska. Med åren kan jag nämna att intresset ökat.

”Jag tog också några få sånglektioner i början, men jag märkte ju direkt att läraren försökte göra om mig, och det gillade jag inte.”

Nannie Porres växte upp på Söder i Stockholm, är dotter till violinisten Herman Porres. Hon var gift med Gunnar Smoliansky 1962 -74 och är mor till tidigare Eldkvarn-trummisen Peter Smoliansky. Hennes föräldrar kom bägge ursprungligen från dåvarande Ryssland, men träffades i Stockholm. Hon växte upp vid Lindvallsplan vid Hornstull, där hon gick åtta år i folkskolan. I hemmet var det ofta fest, med mycket sång och musik. Pappa Herman spelade fiol, den tio år äldre systern piano och mamman mandolin.

Med ögon känsliga för grönt
https://www.youtube.com/watch?v=EdLF1iP9Iyo

Nannie hade alltså kontakt med en aktiv far som var amatörmusiker under uppväxten, som dagligen övade på fiolen. Herman Porres var också en framstående amatörboxare, och som svensk mästare i weltervikt fick han tidvis uppträda i folkparkerna med bägge sina talanger: först uppvisningsboxades han och sedan spelade han fiol! Porres var också bekant med den före detta idrottsmannen Topsy Lindblom, som ägde nöjesetablissemanget Nalen i Stockholm, något som senare blev till viss nytta för dottern Nannie.

Nannie Porres22


Hon slog igenom 1956 i kretsen runt Claes-Göran Fagerstedt, skivdebuterade 1957 med legendariska JazzClub 57 där hon sjöng ”Willow weep for me”, men gav sin första skiva i eget namn först 1971, ”I thought about you”.

1983 sjöng även Nannie Porres in albumet Sånger till Sonja med dikter av Peter Ortman och Sonja själv, tonsatta av Peter O och Jean Billgren och där bland andra trumpetaren Jan Allan, basisten Ivar Lindell och gitarristen Krister Karlberg medverkar. Där ingår både tango, blues och jazzig teatermusik.

Nannie Porres Kvintett – Willow Weep For Me
https://www.youtube.com/watch?v=KmzOW9pqxv0

Nannies röst sägs vara som sprungen ur jazzens innersta väsen. I en tradition av Billie Holiday och Sarah Vaughan. Mörk, lockande, mjuk, innerlig, kittlande. Hon är en av sammanlagt tre sångare, som är innehavare av statlig inkomstgaranti för konstnärer.


Nannie Porres2

Låtar inspelade som ex och år: Närbild (1976), Kärlekens ögon (1977), It’s true, Nannie Porres sings Lars Gullin (1979), … och morgondagen gryr (1983), All the things you are (LP 1987, CD 2009), Nära, 1976-83 (1992) och Till dej (1999). Hon sjöng med alla främsta svenska jazzmusiker tills ryggproblem gjorde att hon slutade framträda i 60-årsåldern. Lyssna på hennes musik och förtrollas…

CORONA:
Tänk på alla – det konkreta enkla: Handhygien, håll avstånd, hosta i armvecken och var fortfarande – rädd om alla dina medmänniskor.

Källor:
sv.wikipedia.org
kmh.se
penguinbay.net
lastfm.se
orkesterjournalen.com
youtube.com

Blogginlägget nedskrivet 3/9-20

Obs som objektiv så är ÅSIKTER andras (om inget annat nämns).

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.