Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Etta Place, tuff kvinna i western, vän med Butch Cassidy och Sundance Kid, vad hände henne? Del 1-2

etta place1

Ja, en annorlunda kvinna – Etta Place föddes 1878, på östkusten – avled, men år vet ingen…? Hon var alltså följeslagare till de amerikanska rånarna Butch Cassidy (riktigt namn Robert LeRoy Parker) och Sundance Kid (Harry Alonzo Longabaugh), båda medlemmar i Wild Bunch. Hon var främst följeslagare till Longabaugh. Lite är känt om henne; både hennes ursprung och – hennes öde förblir ett mysterium. Hon fortsatte att leva ett lugnt liv i Tennessee och dog 1961, den sista överlevande medlemmen av Wild Bunch. Ja, det är en teori, men…?

De som följde kriminella drabbades ofta av att jagas också även om de ibland var oskyldiga. Pinkerton Detective Agency beskrev henne 1906 som att vara ”klassiskt, snyggt utseende, 27 eller 28 år gammal, 163-165 cm lång, vikten cirka 50-52 kg. Medelstort, brunt hår”. Hon använde också namnet Ethel Place, var lärarinna och en del sa hon var prostituerad. Mannen hennes var – Harry Longabaugh (Sundance Kid) i alla fall mellan åren 1899 till 1906 – och Etta ”försvann först” 31 juli 1909, 30-31 år gammal, man sa hon reste till Antofagasta, i Chile. Bilden under från orten 1890.

ettaAntofagasta,i Chile.

Deras förhållande?
I december 1900 sägs paret ha gift sig, han som Harry A. Place. Strax efter fotograferades de på ett berömt foto, men det finns dock inga äktenskapspapper som kan bevisa detta.

Ettas namn?
Till och med hennes namn är ett mysterium. Hon är oftast känd som Etta för det är namnet på hennes affischer över efterlysta, men det är egentligen bara en variant av ”Ethel”, baserat på det sydamerikanska uttalet av hennes namn. De flesta kallade henne Ethel, men det namnet kan vara lika falskt som efternamnet ”Place” som hon nästan definitivt inte föddes med. Hon föddes omkring 1878, det vet man säkert.


Pinkertons blev senare övertygade om att hon hade fötts i Texas, vilket verkar vara det mest troliga. Det har spekulerats i om hon föddes någonstans i New England. Hon kunde ha varit skollärare vid någon tidpunkt – hon hade en särskilt förfinad accent, som man tänker sig någon slags utbildning.


Hennes namn Place?
Oavsett om Ethel var hennes riktiga förnamn eller inte, kom hennes efternamn ”Place” antagligen från ett alias som Harry använde i ett hotellregister i New York där han loggade in som ”Mr Harry Place” och hon loggade in som ”Mrs Ethel Place”


Samvaro:
I februari 1901 åtföljde Etta – Longabaugh till New York City, där de på Tiffanys juvelerarbutik köpte en flott klocka. Det finns endast två kända bilder av henne, en är den här där hon och Butch gifter sig. Den 20 februari 1901 seglade hon med honom och Parker (som nu gick som ”James Ryan”, hennes fiktiva bror), ombord på det brittiska skeppet Herminius för Buenos Aires.

ettaSundance_Kid_and_wife

Där bosatte hon sig med de två, Butch och Sundance, på en ranch som de köpte nära Cholila i västra Argentina. Den omfattade en timmerstuga med fyra rum på den östra stranden av Blanco-floden. Enligt en ny lag från 1884 beviljades de 15 000 tunnland intilliggande mark för att utvecklas, varav 2500 tillhörde Place, som var den första kvinnan i Argentina som förvärvade mark enligt den nya lagen som markägare tidigarenästan varit exklusivt för män.

Om Butch liv kan du läsa hos mig på:
https://zenzafacta.wordpress.com/2020/05/24/1908-dog-amerikanske-laglosa-tag-och-bankranaren-butch-cassidy-vet-man-det/

1902:
Den 3 mars 1902 återvände hon och Longabaugh till New York City på SS Soldier Prince , förmodligen för att besöka familj och vänner i USA. De reste eventuellt också senare till ett av Dr. Pierces Invalid Hotel i Buffalo, New York, för ospecificerad medicinsk behandling. De reste sedan västerut, där de återigen sökte medicinsk behandling, denna gång i Denver, Colorado.

De återvände till Buenos Aires från New York den 10 juli 1902 ombord på ångbåten Honorius och uppträdde som förvaltare. Den 9 augusti var hon med Longabaugh på Hotel Europa i Buenos Aires, och den 15:e seglade hon med honom ombord på ångbåten SS Chubut för att återvända till deras ranch. Okej, är ni med? När ska de fångas…?

Sommaren 1904 besökte de USA, där Pinkerton Detective Agency spårade dem till Fort Worth, Texas och till St Louis World Fair, men lyckades inte gripa dem innan de återvände till Argentina. I början av 1905 sålde trion Cholila-ranchen, eftersom lagen återigen började komma i kontakt med dem. Pinkerton-byrån hade känt deras exakta adress i månader, men regnperioden förhindrade deras tilldelade agent Frank Dimaio från att resa dit och göra ett gripande.

Guvernör Julio Lezana utfärdade en arresteringsorder, men innan den kunde utföras tipsade sheriff Edward Humphreys, en walesisk-argentinare som var vän med Parker och förälskad i Place, de båda. Trion flydde norrut till San Carlos de Bariloche, där de gick in på ångbåten Condor över sjön Nahuel Huapi och in i Chile.

Hur det gick för Etta och vänner, följ del 2…

Källor:
sv.wikipedia.org
nbcnews.com
latimes.com
theguardian.com
truewestmagazine.com
independent.co.uk
biography.com
en.wikipedia.org
headstuff.org
zenzafacta.wordpress.com


CORONA:
Tänk på alla: Handhygien, håll avstånd, hosta i armvecken och var fortfarande – försiktig.

Blogginlägget nedskrivet 2/11-20
Obs som objektiv så är ÅSIKTER andras (om inget annat nämns).
Ev skrivfel kan ske, källor från ex. utland kan skapa det, men ändrar snarast 🙂

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.