Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3050 inlägg. Våga lär mer år 2023!

De främsta nordamerikanska indianska ledarna och profilerna, Red Cloud… Del 2-3

Nordamerikas indianer, Native Americans. USA:s ursprungsbefolkning – som fascinerat människor länge, ett nomadfolk som levde på det jorden gav. Man var tidigt miljövänliga. Idag kan man räkna indianerna i Nordamerika, alltså i USA och Kanada, till omkring 2,5 miljoner människor, de flesta av dessa lever utanför reservaten.

Group of Native American Chiefs och andra storheter.

Dagens ledare är vida känd, Makhpiya-Luta, alias Red Cloud. Han var en nyckelaktör i krigen, han var ju känd för att kämpa för de indiska chefernas rättigheter snarare än att bara kämpa mot armén. Han föddes våren 1821 vid Blue Water Creek, som är en biflod till North Platte River i västra Nebraska. Red Clouds far dog av alkoholism när han var ett litet barn, och han uppfostrades därför av en morbror.

Han dog 10 december 1909, var en amerikansk indian och lakotahövding (sioux). Han ledde sin stam i ett framgångsrikt krig mot USA, kallat Red Clouds krig, 1866-1868 i Powder River-området i nordvästra Wyoming och södra Montana. Se detaljer under. Efter kriget ledde han sitt folk i reservatet där han levde i fred.

Början?
Till att börja med var det för att försvara sitt Oglala-folk mot Pawnee- och Crow-stammarna, men när han nådde 1840-talet kämpade han mot den vita mannen. Hans ansträngningar ledde till nederlag vid Fort Phil Kearny i Wyoming 1867 och han höll soldater schack och i rädsla resten av vintern. Under de två åren som följde undertecknade regeringen Fort Laramie-fördraget och gav indianerna land i Wyoming, Montana och South Dakota. Hur det startade, som alltid var indianerna förlorare.

Den så kallade Bozemanleden gick igenom deras områd och det var den vägen USA ville få kontroll över. Red Cloud satt ned tillsammans med amerikanerna i ett möte för att nå en uppgörelse, men han blev ursinnig över att byggandet redan påbörjats utan godkännande från siouxindianernas sida. Han lämnade upprörd mötet och lovade amerikanerna kraftigt motstånd mot alla vita som försökte använda vägen eller ockupera Powder River-området.

Så skedde också, och kommunikationerna blev allt svårare för amerikanerna att upprätthålla då indianerna anföll alla vita i området, bosättare, brevbärare, guldgrävare, handelsmän och timmerhuggare. Det enda önskemålet var att få fred. Red Cloud krävde att alla fort i området skulle överges, vilket accepterades. Det är enda gången USA inte begärt något annat än fred av sin motpart.

Men strax efter invaderades Black Hills, guldet lockade – och Red Cloud och hans folk förlorade sitt land. Han levde i fortsättningen i ett reservat där han kom att bli en viktig ledare för sitt folk. Han förde ofta förhandlingar med indianagenter och avled först 1909, som den ende indianhövding som besegrat USA i ett krig. Han var med om att träffa fyra presidenter, fick även en fredsmedalj av de vita – som han tilldelades under ett besök i Washington.

Fram till sin död 1909 försökte Red Cloud andra sätt att skapa fred och bevara sitt folks kultur genom att arbeta med myndigheter och agenter för att nå ett rättvist avtal. Han blev cirka 88 år, helt otroligt för en krigare av hans rang. Han hade länge varit halvblind, men var unik på många vis. Ett var att han aldrig praktiserade siouxernas månggifte, han var gift med en kvinna och hade en son, Jack Red Cloud – ville bo flott som de vita. I Pine Ridge-reservatet lät därför myndigheterna bygga ett tvåvåningshus åt honom och – hans hustru Pretty Olw.

Frun

Sonen, Jack Red Owl, blev Chief för Oglala Sioux vid Pine Ridge Agency under de senaste åren av sin fars liv. Han uppnådde erkännande som krigare och – talare.

CORONA:
Tänk på alla – det konkreta enkla: Handhygien, stanna hemma om du känner dig sjuk, håll avstånd, hosta i armvecken och var fortfarande – rädd om alla dina medmänniskor. Smittan finns!

Källor:
lib.umich.edu
ducksters.com
listverse.com
oasysparquetematico.com
biography.com
historynet.com
youtube.com
amazon.com
mimersbrunn.se
greenlane.com
sv.wikipedia.org
britannica.com
varldenshistoria.com
peoplepill.com
amertribes.proboards.com

Blogginlägget nedskrivet 15/7-20

Obs som objektiv så är ÅSIKTER andras (om inget annat nämns).

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.