Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Kalle Glader var ett original i Göteborg, även om flera med namnet förekom…

Kalle Gladervagn

Visst har vi svenskar många original, i Göteborg har vi kända som Sten-Åke Cederhök, Sonya Hedenbratt, Hagge Geigert m.fl. senare kanske artister som Håkan Hellström och andra nyare kändisar. Men vi har också en hel del mindre kända göteborgs-original. En del lokala, en del tragiska. Men alla har de gemensamt att de lämnat ett avtryck hos oss. Jag tänker då och då berätta om en del, många finns för lite källor att lita på, men en del är spännande.


Jag börjar med en i våra trakter runt Göteborg är känd till namnet. ”Han” kallades Kalle Glader. Vad vet man?
Enligt folk som varit med i en del fall så var hans riktiga namn – Gustaf Adolf Andersson, född 1870 på en gård nära Kungälv, i Kareby och död 22 februari 1951 på Lillhagens sjukhus efter en längre vistelse på Fjällbohemmet. Årtalen bör vara rätt, men det finns lite variation på dem. 🙂

kalleglader

Så, på 1890-talet bodde han i Olskroken. Var Kommunalarbetare i Göteborg. Ett original, stor, fryndig och stark. Det säger ”alla”. Som grovarbetare hade han väldiga kroppskrafter som han visade bl. a. genom att lyfta bilar. Han ville alltid visa hur stark han var. Han spände sina muskler och grimaserade samtidigt. Detta ska vara den kändaste Kalle Glader.


En annan Kalle Glader dök upp: 1958.
”Kalle Glader var också med och plockade potatis iförd blåbyxor, rutig arbetskorta och slips! Vid 1/2 3-tiden varje dag så ville Kalle gå hem fast arbetsdagen ännu inte var slut. Alla undrade varför. Det visade sig att Kalle precis hade skaffat sig TV och ville hem och titta, men det enda program som visade kl 3 var barnprogrammet Andy Pandy!

Många år senare träffade jag på Kalle på Bredsättra loge, där det var dans. Kalle passade på att i en paus hängande med ena armen runt en bjälke, spela en trudelutt på sitt munspel. En härlig syn.” Skrev en som kände till honom, en man med tre (?) bröder. Men åtskilligt senare än den första.


Minne jag har:
”Hemma runt 1960 i Johanneberg, Göteborg hade vi en som kallades Kalle Glader med. Han kom varje år och plockade nypon i vår park i någon timma på våra få buskar. Han var klädd som i svart kostym, verkade vara kanske 1,90 meter lång, svart hatt och stora tänder, förmodligen löständer – han såg glad ut därav namnet. Såg han oss sprang han efter oss en bit fast vi enbart tittade, så muttrade han något som ”försvinn, med er!!
Han kom plötsligt på sin svarta, stora herrcykel och försvann lika snabbt efter ha fixat nypon i någon säck.”

kgladervagn


Jag rekommenderar en bok, köpa eller låna. I boken, som antagligen finns på bibliotek i Göteborg, finns många namn från förr. Bengt A. Öhnanders bok Götebosska gubbs å gumms. Från A till Ö finns de förtecknade i boken – både originella människor som för länge sedan är döda men också de som levt ganska nyligen.

kalleglader

Kalle Glader så igen:
Han fick namngivet en spårvagn i Göteborg år 1992 – Kalle Glader (849). M29 är en fyraxlig boggiespårvagn som byggdes i 60 exemplar med nummerserien 801–860. Spårvagnarna levererades av Hägglunds i Örnsköldsvik till Göteborgs Spårvägar mellan åren 1969 och 1972. En vagn du ser på bild ihop med en bild där Kalle syns…

CORONA:
Tänk på alla – det konkreta enkla: Handhygien, stanna hemma om du känner dig sjuk, håll avstånd, hosta i armvecken och var rädd om alla dina medmänniskor. Fortfarande!

Källor:
minabibliotek.se
synonymer.se
megalaser.se
vartgoteborg.se
zh-cn.facebook.com
stadsbiblioteket.nu
robro.se
goteborgssparvagar.se
sv.wikipedia.org

Blogginlägget nedskrivet 1/7-20

Obs som objektiv så är ÅSIKTER andras (om inget annat nämns).

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.