Såg den på foto och blev nyfiken, så snygg. Ja, det handlar om den på bilden överst, en gräsgrön guldbagge (Cetonia aurata) i underfamiljen guldbaggar. Den gräsgröna guldbaggen är metalliskt grönglänsande, med några svaga vita tvärgående streck på täckvingarna. Den är mellan 14-20 millimeter lång. Guldbaggen äter nektar och ses ofta på blommor. De ses vanligtvis i soligt väder när de äter på kronblad av blommor, särskilt rosor. Vuxna kan ofta ses från början av sommaren och är mycket snabba att ta sticka iväg – och flyga om de störs.
Slafsande vid maten?
Japp, de blir alldeles blöta runt munnen när de äter. Som du och jag! Det är från en egenproducerad vätska som hjälper dem att få i sig sin favoritmat: pollen. Man vet att dessa guldbaggar fångar blommors pollen med hjälp av penselaktiga mundelar. Så magiskt, likt borstar penslas pollen av från blomställningar. Men lever man på pyttesmå pollenkorn, som dessutom med egna munpenslar gör det hela lite mer effektivt vid matdags? Andra pollenätande skalbaggsarter har speciella strukturer för att effektivt fånga upp pollen.
Mer om dess aktiva sida?
Guldbaggen flyger ofta i solsken. Till skillnad från andra skalbaggar kan den flyga utan att lyfta på och sära på täckvingarna. Det beror på att täckvingarnas kant på yttersidan nära basen är försedd med en utskärning, genom vilken flygvingarna kan fällas ut.
Olika utseende på samma bagge?
Ja, det finns individer som kan vara mer eller mindre guldfärgade, ha en bronsfärgad glans, eller vara mörkare grönblå eller närmast blåvioletta. Undersidan på skalbaggen är rödaktigt kopparfärgad. Bakkroppen är jämnbred, halsskölden är bred och huvudet är litet och antennerna är ganska korta, böjda och har solfjäderformade antennklubbor.
Barnen? 🙂
Larven är vitgulaktig med gles fin behåring och ett litet brungulaktigt huvud. Dess kropp har formen av ett C.
Var finner man dem?
Gräsgrön gulbagge förekommer i större delen av Europa och österut genom norra Asien till Sibirien. I Sverige är den vanlig upp till Jämtland.
Levnadssätt?
Guldbaggen trivs sittande på blommor och kan hittas i trädgårdar.
Solöga är en bok som beskriver djurs symbolik:
Enligt den kommer skalbaggen med ett budskap.”Ge dig själv tid till att växa. Din gåva är att känna dig väl förberedd.”
Har du sett någon? Och – det finns mängder av olika baggar.
CORONA:
Tänk på alla – det konkreta enkla: Handhygien, stanna hemma om du känner dig minsta sjuk, håll avstånd, hosta i armvecken och var rädd om gamla och sjuka.
Källor:
sv.wikipedia.org
facebook.com
lotusblomman.nu
etologen.wordpress.com
grida.no
Blogginlägget nedskrivet 4/5-20
Obs som objektiv så är ÅSIKTER andras (om inget annat nämns).