Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Vad hände Gunnel Gummeson som försvann 1956 och aldrig återfunnits…? Del 1-2

gunnnel

Fråga söker svar, men ibland finns inga, som med Gunnel Gummeson, som var en svensk lärare. Hon försvann någonstans i de norra provinserna under en resa detta år. Hon blev dessutom en följetong i svensk press under en tid och blev omnämnd i ett par samtida reseskildringar. Faktabiten?

Gunnel Ingegerd Gummeson, född 16 augusti 1929 i Råsa, Hultsfred, Småland, juridiskt dödförklarad den 8 februari 1977, var en svensk folkskollärare. Hon försvann med sin fästman, den amerikanske missionären Peter Winant, i Afghanistan i slutet av maj 1956. Hennes fall tilldrog sig stor uppmärksamhet på sin tid och förblev olöst, spåren slutade i ett härbärge i Shibarghan.

Shebergha1

I Hultsfred var fadern handelsföreståndare inom Kooperativa, Nils Erik Gummeson (1900–1990) och Anna Eleonora Hammarström (1901-1975). Gunnel hade hemmet där, innan hon 1931 flyttade till Nora i Västmanland med föräldrarna.

Vad gjorde Gunnel?
Hon var folkskollärare i Nora i Bergslagen. Efter att ha verkat som socialarbetare i Indien reste hon till Afghanistan för att ta landvägen hem till Sverige, i sällskap med fästmannen Winant, som tidigare rest genom Afghanistan. Gummeson postade 20 maj 1956 ett brev till föräldrarna på postkontoret i Kabul, där hon berättade om resplanerna. Några dagar senare sågs paret kliva av en lastbil i staden Shibarghan i de norra provinserna. Enligt vittnesuppgifter följde de sedan med en av medpassagerarna, som hyrde ut rum. Den sista uppgiften var då de sågs gå in genom en port i staden.


En version är – att 30 maj, på morgonen, kom de till en liten by, Bala Murghab. De var då 20 mil från Herat, Iran, och sex kilometer från den ryska gränsen. De vilade i thehuset, men åt eller drack inget. Här slutar alla spår efter Gunnel och Peter.

Undersökningar skedde:
Winants far Frederick gjorde intervjuer som tydde på att de setts fortsätta mot Herat. Han klagade hos regeringen och premiärminister Mohammed Daoud Khan, som lät iscensätta en undersökning. Efter denna ska tre guvernörer ha fått sparken, nämns det. Herats guvernör lät skicka ut 1000 beridna spejare och många greps.

”Sedan några månader voro som följd härav fängelserna överfyllda”, sade ambassadrådet Lennart Petri till svenska UD efter ett besök i Afghanistan. Man lyckades dock aldrig bekräfta några uppgifter efter deras vistelse i Shibarghan. En uppgift om att de ska ha setts i Qaisar ansågs inte trovärdig. År 1961 fastslog Afghanistans utrikesminister att paret mördats i Shibarghan.

Gunnel Gummeso

Sheberghan eller Shaburghan är en stad i norra Afghanistan. Den är huvudort i provinsen Jowzjan och har cirka 80 000 invånare. Staden var tidigare ett centrum för handel och boskapsskötsel – särskilt fåravel, och har en blandad uzbekisk, tadzjikisk och pashtunsk befolkning.

Den andra undersökningen?
I maj 1963 fick kabinettssekreterare Belfrage på UD ett konfidentiellt, personligt brev från USA:s ambassadör J. Graham Parsons, som uppgav att Gunnel troligen levde i fångenskap som sonhustru till en välbärgad klanhövding i Qaisar, Kala Khan, och hade fött en pojke. Källa till uppgifterna uppgavs vara en i hemlighet konverterad, kristen pashtun, som fått uppgifterna under sin militärtjänstgöring.

Denne berättade historien för en amerikansk präst i Kabul, som larmade sin ambassad. Enligt pashtunen, som i den diplomatiska brevväxlingen kom att kallas ”Joe”, var det väl känt i Maimana att Peter Winant hade mördats och att Gunnel Gummeson hade blivit såld till khanen. Provinsguvernören ska ha blivit mutad, medan allmänheten var lojal mot khanen.

På uppdrag av amerikanske prästen ska Joe ha begett sig till Maimanaområdet förklädd till leksaksförsäljare, sökt upp Kala Khans sommarläger och där ha mött en ljuslockig liten pojke med europeiska drag. Hans försök att få kontakt med modern misslyckades dock, och han tvingades fly från lägret. UD och den svenske ambassadören Dick Hichens-Bergström tog uppgifterna på allvar och diskuterade möjligheterna till en fritagningsoperation med helikopter.

Kung Zahir Shah lät i juni sända en specialstyrka på 175 elitsoldater, utklädda till vägarbetare, för att leta igenom varenda by och nomadläger efter Gummeson. Man lyckades dock bara hitta en enda blond, utländsk kvinna, och det var en ryska som försäkrade att hon var lyckligt och frivilligt gift.

Del två tar upp de undersökningar som gjordes och teorier…

Källor:
sv.wikipedia.org
globalarkivet.se
29juli1965.blogspot.com
reddit.com
forsvunnapersoner.blogspot.com
(om vissa teorier: flashback.org)

Blogginlägget nedskrivet 15/3-20

Obs som objektiv så är ÅSIKTER andras (om inget annat nämns).

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.