Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3000 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Fotbollsklubbar heter ofta IK, GIF eller – även AFC och BIS. Läs om betydelserna…

AIK

Fotboll tycker många om, en del har eget favoritlag. Det kan vara Allsvenskt eller långt ner i seriesystemet. Här kommer lite olika namn och varför, en del hur de kom till. Vi börjar i högsta serien.

AIK:
Vad står det för? Nu heter det AIK Fotboll som är en svensk fotbollsklubb grundad år 1891 i Stockholm som en sektion till idrottsklubben AIK. Klubben grundades 1891 hemma hos familjen Behrens på Biblioteksgatan 8 – i Stockholm den 15 februari. AIK var som klubb även ”allmän” i den meningen att vem som helst kunde bli medlem. Även valet av verksamhet hade betydelse. Klubbens första grenar var gymnastik och friidrott, som på 1890-talet hette just ”allmän idrott”. Så allmänna idrottsklubben – hemsida: www.aikfotboll.se


GIF Sundsvall:
GIF Sundsvall, Giffarna, GIF, Norrlandslaget, Giffers är en fotbollsklubb i Sundsvall. GIF Sundsvall bildades den 25 augusti 1903. Var?
Den 25 augusti 1903 på Mathilda Anderssons kafé på Köpmangatan 34 i Sundsvall av en grupp idrottsintresserade och nykterhetsivrande ungdomar (på platsen, där det i dag finns en restaurang, sitter en minnesplakett sedan 2014 och ståplatssektionen på hemmaarenan kallas sedan 2019 för ”Mathildas”).
Den 6 augusti samma år invigdes hemmaarenan Idrottsparken, numera NP3 Arena. Namnet – GIF stod för ”Godtemplarnas Idrottsförening” fram tills nykterhetskravet lättades upp 1920 och initialerna istället kom att stå för ”Gymnastik- och Idrottsföreningen”.


Örebro SK:
Örebro Sportklubb – Örebro SK Fotboll, ÖSK, är en fotbollsklubb inom Örebro SK i Örebro. Klubben var under 1990-talet och början av 2000-talet ett etablerat allsvenskt lag, men hade vissa ekonomiska problem. Klubben grundades den 28 oktober 1908 på Kafé National. Beslutet att grunda klubben kom bland annat efter att 79 ynglingar brutit sig ur IFK Örebro efter en konflikt. Våren 1909 spelade laget sina första matcher. 1911 spelade man seriespel för första gången, då i Örebroserien. Vissa sporter, till exempel backhoppning, längdåkning, skridsko, curling och friidrott har med åren tagits bort från programmet.


AFC United

AFC United ovan:
Udda namn och man misstänker ett namnbyte? Ja, Athletic FC Eskilstuna är en fotbollsklubb verksam i Eskilstuna, Sverige som grundades som Athletic FC 2007 i Solna. Säsongen 2016 säkrade klubben, som då hette AFC United, avancemang till Allsvenskan. Väsby United bildades 2005 genom att fotbollssektionen från Väsby IK gick samman med FC Café Opera och bildade en ny klubb. Väsby United, som ersatte FC Café Opera i Superettan 2005, var då ett av de yngsta lagen i svensk elitfotboll. Oj då.

Så: Athletic FC grundades 2007 av ryske affärsmannen Alex Ryssholm. Ett A-lag bildades och genom ett övertagande av Väsby United 2010 då säkrade laget en plats i Division 1. Väsby samarbetade aktivt med AIK fram till 2012. Den 23 juli 2012 beslutades det att klubben skulle byta namn till Athletic Football Club United. Inför säsongen 2014 flyttade klubben till Skytteholm, Solna. Inför säsongen 2017 flyttade klubben till Eskilstuna, och bytte namn till AFC Eskilstuna. Samtidigt startade klubben ett samarbete med Eskilstuna City men båda klubbarna fortsatte som egna föreningar med A-lag i var sin serie. Knepigt. Involverade, Eskilstuna, Väsby, Café Opera blev AFC United. Hemsida: https://www.afc-eskilstuna.se


 

gaisbakaou

Gais:
Min favoritklubb sedan jag var cirka 14-15 år då laget var ett toppenlag. A:t i namnet betyder ej allmänna utan atlet.
Gais (Göteborgs Atlet- & Idrottssällskap) är en fotbollsklubb från Göteborg. Klubben bildades 11 mars 1894 och tog upp fotboll 1897. Gais har blivit svenska mästare i fotboll fyra gånger. Vid två tillfällen har man också vunnit Allsvenskan utan att tilldelas SM-tecknet. Klubben går under smeknamnet ”Makrillarna” på grund av att deras grönsvart-randiga tröjor samt vita byxor och strumpor påminner om makrillens randiga rygg och vita buk.

Göteborgs Atlet- och Idrotts-sällskap grundades på Edlunds konditori och café på Storgatan 7 i Vasastaden i Göteborg. Bland grundarna fanns styrkelyftaren Carl ”Våran” Gustafsson, en av stadens största idrottsstjärnor på 1890-talet. Till att börja med anordnade klubben tävlingar och övningar i allmän idrott, brottning och tyngdlyftning. En läcker lirare var – Samir Bakaou ovan, född 1954 i Sousse, som nu är en tunisisk före detta fotbollsmittfältare, i Sverige mest känd för sina år i GAIS. Bakaou är gift med Liane och har två döttrar: Salina och Jasmina, som båda är födda i Sverige. Han kunde finta, dribbla, passa som få och var kanske deras bästa spelare (genom åren).


bissarna

Nyköpings BIS:
Nyköpings BIS, eller Bissarna är en sportklubb i Nyköping i Sverige. BIS är en förkortning för Boll- och IdrottsSällskap vilket är en relativt ovanlig förkortning för en idrottsförening. Historiskt sett var det Nyköpings SK och Nyköpings AIK som var de ledande lagsportklubbarna i Nyköping som tampades i flera grenar. Vid årsskiftet 1965–1966 gick dessa två klubbar samman under namnet Nyköpings BIS.


Oskarshamns AIK:
Oskarshamns AIK, bildad 1 september 1922, är en fotbollsklubb i Oskarshamn, Småland som spelar i Division 1 Södra. Allmänna IdrottsKlubben. A-lagets hemmaarena är Arena Oskarshamn. Man spelar i: Vit, vit, Vit (tröja, byxa, strumpa). Hemsidan: http://oskarshamnsaik.se/


Förklaring vem den ryska affärsmannen är:
Alex Ryssholm, taget efternamn, född 1958 i Sovjetunionen, är en ryskfödd svensk jurist, affärsman och fotbollsledare. Ryssholm bodde under några år på barnhem i Leningrad. Han utbildade sig till jurist och jobbade i tio år som polischef och bekämpade organiserad brottslighet i Leningrad.

Han lämnade Sovjetunionen 1989 och flyttade till Sverige. Han hade då redan etablerat sig på den europeiska bussmarknaden, en position han har kvar som ledare för bolaget Busmarket Sweden. Han är också verksam i en rad andra bolag.

Ryssholm grundade 2007 Athletic FC Academy, ett privat bolag som erbjöd extraträning för unga killar från olika klubbar. Projektet växte och man startade egna ungdomslag, ett A-lag bildades genom ett övertagande av Väsby. Ryssholm är klubbens ordförande.


Källor:
sv.wikipedia.org
fogis.se
oskarshamnsaik.se
svenskalag.se
gais.se
afc-eskilstuna.se
aikfotboll.se

Blogginlägget nedskrivet 18/2-20

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.