Zenzationella Människor Et Facto

Fakta för alla om ALLT. Länka till vänner Helt NYA inlägg, klockan 10 dagligen. 2425 st inlägg. OBS! COVID-19, HÅLL DISTANS!

Ernest Hemingway, författaren som ”ärvde sitt självmord”, 2-2.

Ernest Hemingway3

Ernest blev fri i slutet av juni från kliniken för psykisk ohälsa – och kom till hemmet den 30 juni. Två dagar senare, tidigt på morgonen den 2 juli 1961, sköt sig Hemingway själv med sitt favorithagelgevär. Han låste upp vapenskåpet, gick till den främre ingången av deras hem (intill köket) och satte slutet av pipan i munnen, tryckte av och blåste ut sin hjärna. Dr Scott Earle på Sun Valley Hospital som kontaktats tidigare om vapnet, kom till huset inom femton minuter. Trots hans konstaterande att Hemingway ”hade avlidit av ett självförvållat sår i huvudet”, berättade han för pressen att döden hade varit ”oavsiktlig”.

Hemingways andra fysiska krämpor var jobbiga utav att han alltid konsumerat mycket sprit. Författaren Martin Christophe har i en bok beskrivit Ernest – ”noggrann läsning av Hemingways stora biografier och hans personliga och offentliga skrifter avslöjar belägg för förekomsten av följande villkor under hans livstid: bipolär sjukdom, alkoholberoende, traumatisk hjärnskada, sannolik borderline och narcissistisk personlighetsdrag”. Martin hävdar självmord var oundvikligt på grund Hemingway ”lidit av en enorm börda av psykiatriska sjukdomstillstånd och riskfaktorer för självmord”.

Ernest Hemingway2

Under sina sista år var Hemingways beteende liknande sin fars (och farfars), innan denne själv begått självmord, hans far kan ha haft den genetiska sjukdomen hemokromatos, där oförmågan att metabolisera järn kulminerar i psykisk och fysisk försämring. Sjukjournaler funna under 1991 bekräftar att Hemingway hade fått diagnosen hemokromatos tidigt 1961. Hans syster Ursula och hans bror Leicester hade också begått självmord vilket en del experter hävdar man kan ”ärva”. Hans barnbarn, skådespelerskan Margaux Hemingway, tog 1996 sitt eget liv också – med en överdos. Otroligt…

Han var gift fyra gånger och farfar till Mariel Hemingway och Margaux Hemingway. Han hade barnen Jack, Patrick och Gregory (som senare kallade sig Gloria), se nedan. Ernest Hemingways affär med Agnes von Kurowsky blev inspirationen till ”Farväl till vapnen” (1929).

Hemingways familj och vänner flögs till Ketchum, Idaho till begravningen, som förrättades av den lokala katolska prästen som trodde döden berodde på en olyckshändelse. Om begravningen skrev hans bror, Leicester: ”Det föreföll mig som Ernest skulle ha godkänt hela begravningsakten (under vilken en altargosse svimmade i spetsen för kistan).” Även barnbarnet Margaux Hemingway är begravd på samma kyrkogård.

Kuriosa:
*FÖRST i ett pressmeddelande i en intervju fem år senare erkände Mary att hennes man hade begått självmord! 1959 köpte han ett hus i Ketchum, Idaho, där han i mitten av 1961 avslutade sitt eget liv.

*Den lokala offentliga grundskolan finns namngivna i hans ära. Ketchum är en stad i Blaine County i södra Idaho i USA. Ketchum har drygt 3 000 invånare.

*Under början av 1930-talet spenderade Hemingway sina vintrar i Key West och somrar i Wyoming, där han fann ”det vackraste landet han hade sett i amerikanska västern” och jagade hjort, älg och grizzlybjörn.

*Gift med:
Elizabeth Hadley Richardson (1921–1927)
Pauline Pfeiffer (1927–1940)
Martha Gellhorn (1940–1945)
Mary Welsh Hemingway (1946–1961)

Hans tredje fru, Martha Gellhorn (1908-1998), kallade honom inledningsvis kärleksfullt för Bug, Pup-Pup, Mucklebugletski, Binglie.

ernestfru

*Barn:
Jack Hemingway (1923–2000)
Patrick Hemingway (1928–)
Gregory Hemingway (1931–2001)

Skrivsättet?
*’Isbergstekniken‘ beskrivs ofta som – om en författare känner till tillräckligt om det han skriver, då kan han utelämna delar av detta och då vet han att läsaren, om författaren är ärlig och sann i sin historia, kommer att känna och uppleva det utelämnade som om författaren ändå hade skrivit om det. För trögheten av ett isbergs rörelse består endast till en åttondel av det som är synligt. Men om författaren inte känner till tillräckligt om det han skriver och utelämnar delar av detta då gör han bara tomma hål i sin berättelse./

Så lärde jag mig en gång på Komvux också där jag fick upp ögonen för denne annorlunda författare.

Källor:
ne.se
wikipedia.org
classiclit.about.com
experiencefestival.com
gonzalobarr.com

Blogginlägget skrivet i juni 2019

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.