Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla. Sprid länken! Ett inlägg varje dag (minst) klockan 10. Nu 2230 st inlägg. CORONA KVAR – HÅLL DISTANS!

Lappsparven i norr har du aldrig sett…? Men lär dig, om den dyker upp….

Lapland Bunting1

Ja, man behöver inte vara amatör-ornitolog för att vilja veta mer om lappsparven. 😛 Fakta först:
Lappsparv (Calcarius lapponicus) är en fågel som tillhör familjen sporrsparvar, vilka tidigare fördes till familjen fältsparvar. Den häckar liksom snösparven i fjällen och övervintrar mycket sparsamt i södra Sverige. Släktnamnet ”Calcarius” kommer av det latinska ordet”calcar”, som betyder sporre och syftar på den långa bakklon. Artnamnet ”lapponicus” betyder lapsk. På engelska – Lapland longspur eller – Lapland Bunting.

Stor sparv?
Den vuxna lappsparvshanen mäter drygt 15 cm på längden och honan är något mindre. Lappsparven utmärker sig genom en lång bakklo, som är längre än själva baktån och mindre böjd än hos fältsparvarna. Vingspann ca 25-28 cm, vikt (gram) 20-28.

Färger?
Hanen har svart hjässa, kind och strupe. Ljust ögonbrynsstreck och rostbrun nacke. Brunspräcklig rygg och sidor med vit undersida. Honan saknar det svarta och är i övrigt mindre kontrastrik i färgerna.

lapland

Läte? Sång?
Sången består av snabba, höga och klara drillar som ofta framförs under svävande flykt med utspärrade stjärtfjädrar. Som en kort, knarrig, spröd ton, rik på harmonier; ”Kril-trrlrtt-ti-trlllkrlltrrt”.

Lappsparv/ Lapland Bunting (Calcarius lapponicus), Morups tånge (Hl).
https://www.youtube.com/watch?v=t6wxfA84cRc

Flyttar den…?
Lappsparven är en flyttfågel som har ett i det närmaste cirkumpolärt häckningsområde från Skandinaviska fjällkedjan, över arktiska Eurasien, i Alaska, Kanada, allra nordligaste USA, och Grönlands västkust.

Lapland Bunting

Population idag?
Lappsparven har ett mycket stort utbredningsområde, världspopulationen uppskattas till hela 150 miljoner individer och den ökar dessutom i antal. Det gör att internationella naturvårdsunionen IUCN kategoriserar den som livskraftig. I Europa tros det häcka mellan 5,3 och 12,7 miljoner par.
Och du – se upp 🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
slattergubben.se
youtube.com
ne.se
birdid.no

Blogginlägg nedtecknat 26/8-9.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.