Sett från Jorden verkar Venus som den ljusaste av alla planeter. Detta beror på att de två planeternas korta avstånd från varandra och hur dess moln reflekterar solljus. Planeten kallas ibland för jordens systerplanet, men likheten gäller endast planeternas storlek och massa. ”Jordens tvilling” är 12 104 km i diameter jämfört med jordens 12 756 km, en skillnad på endast 652 km.
På Venus yta är det varmt som i en tryckkokare. Temperaturen på planetens yta stiger till 470 °C, tillräckligt hett för att smälta bly och göra en bit stål glödhett. Inget solande om du vore där.
Vad kommer namnet av?
Namnet kommer från romerska mytologin, som flera vet, där Venus var kärlekens gudinna och skönhet – som gudinnan Afrodite i den grekiska mytologin.
Fakta:
Venus tillsammans med Merkurius är de enda planeterna i solsystemet som saknar månar. Venus yta domineras av stora slätter. Venus är den andra planeten från solen räknat och den rör sig runt sin egen axel i motsatt riktning mot rörelsen runt solen så kan man säga att den roterar baklänges, vilket endast Venus och Uranus gör.
Lite otroligt?
Venus är den enda planeten i hela solsystemet vars dygn är längre än dess år eftersom Venus snurrar ett varv runt solen på 225 jorddygn men behöver hela 243 jorddygn för att rotera ett enda varv runt sin egen axel.
Venus är en stenplanet vilket gör att den har en fast yta precis som jorden. Dess värme kommer från solen och hålls kvar på planeten av en väldigt tjock atmosfär. Atmosfären består till 96 procent av koldioxid och därför har planeten en mycket hög växthuseffekt.
Venus har ingen måne. Däremot finns där mer än 1 000 vulkaner med en diameter på drygt 20 kilometer. En av jordens största vulkaner, Mauna Loa, har jämförelsevis en diameter på blott tre till fem kilometer.
Venus tjocka atmosfär betyder att trycket på planetens yta är 92 gånger högre än på jordens yta. Det motsvarar det tryck man finner 900 meter under havsytan på jorden. Överst i Venus atmosfär ligger ett lager av svavelsyramoln som omger planeten och gör det omöjligt att se ytan utan radar.
Historien bakom?
Det är möjligt att Venus en gång i tiden hade lika mycket flytande vatten som jorden. För fyra miljarder år sedan utstrålade inte solen lika mycket värme men i takt med att värmen ökade avdunstade vattnets koldioxid till atmosfären och koldioxiden gjorde att värmen på planetens yta steg ytterligare tills oceanerna helt hade avdunstat. En aningen okänd planet.
Källor:
illvet.se
sv.wikipedia.org
nrm.se
123fakta.com
Blogginlägget skrivet i juni 2019.