Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Vätskebrist i värmen, en öken? Kan man dricka urin…?

okenbild1

En fråga dök upp av en bekant och det handlar om extrem värme och törst. I den frågan dök upp – kan man dricka sin urin, exempelvis – om vi skulle hamna i Kalahari öknen? Jag har för mig att man kan testa max två gånger, men? Allt finns svar på, även denna udda fråga.

Tanken bakom vätskan i kroppen?
När kroppen förlorar för mycket vätska och denna vätskeförlust inte ersätts blir man uttorkad. Det finns flera olika anledningar till att man blir uttorkad. Den vanligaste orsaken har att göra med feber eftersom kroppen förlorar mer vätska när temperaturen går upp. Inte öken. Andra vanliga orsaker till att man blir uttorkad är diarré, kräksjuka, eller långa träningspass i varmt väder. Kroppen reagerar kraftigt på vätskeförlust så det bästa är att undvika uttorkning från första början. Behovet varierar, men ungefär 1,5 liter vätska per dygn är ett bra mått.

Frågan om urin?
Den har olika aspekter, en märklig är att det förekommer som sexuell stimulans. Sedan andra som ”tror på kroppens egen mening”.

Vad gäller?
Urin innehåller bara sånt som kroppen inte behöver (Kurt Svärdsudd, överläkare och professor vid Uppsala universitet). Urin innehåller olika nedbrytningsprodukter från kroppens ämnesomsättning exempelvis urinämne, koksalt och lägre halter av urinsyra, kalium, kalcium och ammoniak. Om ämnena i urin nu var så hälsosamma skulle kroppen INTE göra sig av med dem.

Urin är normalt sterilt och fritt från bakterier. Enligt Svärdsudd är det inte farligt att dricka urin. Är det så enkelt? Nej, andra experter säger det ej är sterilt. Tanken är väl VEM det gäller?

Young man filling plastic pool with water from hose

Dricka sin urin vid törst (öken)?
I många överlevnadshistorier dricker de törstande desperata huvudpersonerna sin egen urin, men det är – ingen bra idé. Urin gör en mer törstig och kan vara livsfarlig! För att överleva drack Aron Ralston sin egen urin, men inte utan betänkligheter. Aron – en äventyrare som hamnade i en farlig situation (klättrare, ej öken) Utöver vatten innehåller urin det som ovan nämnts m.m. – och salter som njurarna utsöndrar.

Ju mer uttorkad den drabbade är, desto högre är koncentrationen. Även i normal urin är salthalten hög, cirka två procent (som havsvatten). Dricker man det kommer törsten snart tillbaka – förvärrad. Urinen innehåller också många avfallsämnen som exempelvis ammoniak. Havsvatten har vi lärt oss inte är lyckat dricka mot törst.

I takt med att uttorkningen förvärras, utgör ämnena en allt större del av urinen. När de återförs sätts njurarna på hårt arbete. Återanvänds urinen flera gånger slutar njurarna till sist att fungera. Urinen innehåller även bakterier som är farliga för en försvagad kropp. Genom att koka urinen dödar du bakterierna och undviker risken för infektion. Uttorkning är dock fortfarande ett hot. Så, koka? Och använd det mycket försiktigt.


Kurt Svärdsudd, överläkare:
”Urin är ju sterilt när det kommer ur kroppen (nej, osäkert) och innehåller främst slaggprodukter som kroppen inte behöver. Det gör att kisset inte heller är något som kommer tas upp av kroppen.

Är det någon skillnad om man får i sig någon annans urin?
Nej, det blir ingen skillnad, men det är ju ändå inget jag skulle uppmuntra.
Jag skulle inte använda urin för några andra medicinska ändamål än möjligen sårrengöring, som en nödlösning om inget rent vatten eller koksalt fanns tillgängligt. Sårrengöring!

Detaljerat om urins innehåll:
Urin består av ungefär 95 % vatten, de återstående beståndsdelarna, i nedstigande koncentrationsordning samt andra lösta joner, oorganiska och organiska beståndsdelar:

urine

Ämnen.
Urea – (NH2)2CO – 9,3 %
Klorid – Cl- 1,87 %
Natrium – Na – 1,17 %
Kalium – K- 0,750 %
Kreatinin – C4H7N3O – 0,670 %

Tidigare trodde man att urin var sterilt i blåsan, men så är inte fallet, säger andra experter. Morgonurin innehåller mer melatonin än urinen gör vid andra tidpunkter, så kanske det är melatonin som gör att morgonurin är det som oftast rekommenderas. Naturopat Adam Bonet propagerade mer nyligen för urinterapi, och stod fram i Dalarnas Tidningar med bild där han skålar och dricker ur vinglas. Han började dricka urin för att bota sin prostatit, men på köpet blev han av med magsår, analfistel och värken i visdomständerna. Jag tror också på allt jag läser. 🙂

Alternativmedicinaren Olaf Nielsen blev 2005 åtalad för framkallande av fara för annan och hälsofarligt kvacksalveri. Han hade tydligen rekommenderat urinterapi till en äldre man, men man tror åtalet lades ned. Så länge urin inte utgör en stor del av ens totala vätskeintag lär det inte vara riskabelt, bara meningslöst.

Öken?
Det finns rätt så många öknar i världen ungefär 20 stora öknar. Faller det mindre än 250 mm regn om året, eller om avdunstningen är större än nederbörden så kallas ett område för en öken. Ingen plats på jorden är helt utan nederbörd men på ett ställe i Atacamaöknen har det inte regnat på 400 år sägs det. Det finns varma och kalla öknar. De varma öknarna ligger runt ekvatorn. De flesta öknarna är inte av sand utan av kala klippor, stenblock och grus.

Jag fann om en mans kämpande – egentligen en form av pirater. De nådde land efter haveri då de fick lämna sitt fartyg och först drev runt i en liten båt – sedan hamnade de i ett ökenlandskap. Upplevt och nedskrivet. Utdrag:

”…Men sömnbristen är inte det värsta; resan blir ett helvete eftersom männen för första gången får känna av en outhärdlig törst. Riley har ransonerat både det lilla vatten som finns ombord, och all annan dryck. Varje man får bara en munfull vin eller vatten per dygn. Dessutom tvingas männen två gånger per dygn fukta munnen med sin egen urin, som de fyller på i de tomma flaskorna. Inte en droppe vätska får gå till spillo. /// I land: ”Men synen som möter dem är nästan outhärdlig: en oändlig öken. Männen är halvdöda av törst, som de bara tillfälligt kan lindra med sin egen urin.” Ett par man överlevde vill jag minnas.

Andra som förespråkat urinterapi? Vilket ord!
”En tidigare indisk premiärminister Morarji Desai förordade urinterapi, och har denna behandling inga andra fördelar så är den i varje fall billig och allmänt tillgänglig. I väst mer kända brukare är Madonna som botat sin fotsvamp med utvärtes urin och nyligen avlidne J.D. Salinger lär ha druckit sin urin, bland andra bisarra saker han sysslade med.”

Vad har vi då lärt oss kort?
Urin innehåller mest det kroppen vill göra sig av med, slaggprodukter. Kan drickas vid eventuell kris, kokad bättre, så den blir steril. Saltet gör en dock mer törstig. Avhåll dig helst. Kan drickas, helst ej.

Källor:
nyheter24.se
(Nina Bohm-Starke, docent och överläkare
på Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus)
dagensmedicin.se
expressen.se
illvet.se
varldenshistoria.se
nyttigt.eu
mimersbrunn.se

Blogginlägget nedskrivet 26/8-19.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.