Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla. Sprid länken! Ett inlägg varje dag (minst) klockan 10. Nu 2230 st inlägg. CORONA KVAR – HÅLL DISTANS!

Vad vet du om – Mekka, dit muslimer gör sin pilgrimsfärd…?

mecka22

Platsen som låter bekant, vad vet vi om den? Hörde om att det var aktuellt i nutid för någon jag känner.
De flesta vet om pilgrimsfärden och att det gäller muslimer. Mer kunskap.

Vad består det av? Hajj.
Det är en plikt för varje muslim som har råd och möjlighet att göra hajj, pilgrimsfärden till Mecka, en gång i sitt liv. Årligen deltar nästan 2 000 pilgrimer från Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Om staden?
Mekka, Mecka, arabiska Makka, stad i Hijaz, västra Saudiarabien, på Arabiska halvön. Mekka är islams heligaste stad, profeten Muhammeds födelsestad.

Den ligger 75 kilometer öster om hamnstaden Jeddah vid Röda havet. I Mecka finns templet Kaba, den heligaste platsen i den islamiska världen, som står på den öppna gården i moskén Masjid al-Haram. Staden är huvudstad i provinsen Mecka och har cirka 1,8 miljoner invånare.

Icke-muslimer får ej besöka staden?
Nej, icke-muslimer tillåts inte att komma in i Mecka och besöka den heliga moskén enligt Koranen (9:28).

Trotsat förbudet?
Ett fåtal resande som utgett sig vara muslimer har dock besökt staden, däribland vistades 1814 den schweiziske forskningsresanden Johann Ludwig Burckhardt som pilgrim under namn av schejk Ibrahim i tre månader i Mecka och den brittiske forskningsresanden sir Richard Burton 1853. Burton klädde ut sig till en afghansk pilgrim, vilket han beskriver i sin bok Personal Narrative of a Pilgrimage to Al Madinah and Meccah. Båda besökte även Medina som är en lika stängd stad för icke-muslimer.

Historiskt?
Det forna Mecka var en oas vid handelsvägen för rökelse och kryddor från södra Arabiska halvön och som ledde vidare till Egypten med förgreningar såväl till Jeddah som till Persiska viken och Mesopotamien. Platsen utvecklades efter hand under romersk och bysantinsk tid till ett viktigt handels- och religiöst centrum.

Vallfärden till Mekka är den enda av islams fem pelare som inte är obligatorisk. Pilgrim i bön vid Masjid-ul-Haram-moskén i Mekka, Saudiarabien. Muslimer runt om i världen ska vända sig mot Kaba i Mekka när de ber.

New images of Kaaba in Mecca after restoration

Hur många gör resan?
Mer än två miljoner muslimer gör vallfärden till Mekka varje år. Man vallfärdar för att visa sin lydnad inför Allah och för att känna samhörighet med andra muslimer. En av orsakerna till att vallfärden går till Mekka är att Muhammed föddes där. Det var också på berget Hira utanför Mekka som han fick sin kallelse av Allah. Ceremonierna vid pilgrimsfärden är många och tar flera dagar att genomföra.

Pilgrimsfärden görs till Ka’ba i den heliga staden Mecka vars helighet grundar sig i att profeten Abraham upprättade den för dyrkan av Gud. Den heliga resan utgör ofta en stark religiös upplevelse för alla muslimer som gör den. Syften med vallfärden till Mekka är att bli starkare i tron och komma närmare Gud, men också att öka medkänslan gentemot andra människor.

Utöver den stora vallfärden, hajj, finns även en mindre vallfärd, umrah, som utförs under resten av året. Att ”göra umrah” uppfyller dock inte kravet för den stora vallfärden. Den liknar dock den obligatoriska vallfärden och pilgrimer kan välja mellan att göra umrah separat eller tillsammans med hajj.

Dramat i Mekka 1979:
Detta år ockuperades den stora moskén i Mekka av cirka 500 muslimska terrorister. I 14 dagar var den heliga byggnaden skådeplats för ett gastkramande drama, som får regimen i Saudiarabien att vackla. Kungafamiljen i Saudiarabien har knutit starka ekonomiska och politiska band med västvärlden.

Samarbetet väcker missnöje bland grupper som vill ha en mer konservativ, religiös regim. Efter två veckors kamp lyckas saudiska soldater besegra terroristerna med hjälp av franska elittrupper. Striderna inspirerar en mängd islamistiska fundamentalister, som under åren därefter genomför flera terrordåd.

Tragedier i samband med att många människor möts samtidigt?
Den allra värsta tragedin var år 1990. Då dog 1426 människor när det blev trängsel och panik i en tunnel. Sedan dess har de saudiska myndigheterna arbetat mycket med säkerheten.

I mångfaldens namn har du nu lärt dig lite mer.

Källor:
sv.wikipedia.org
so-rummet.se
ne.se
varldenshistoria.se
islam.se
sydsvenskan.se
sverigesradio.se

Blogginlägget nedskrivet 15/8-19.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.