Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Har det funnits bilar med tre hjul, vilka och när…?

Messerschmitt-KR200-1

En del av oss har säkert sett någon bil, en trehjuling? Vi minns Stig Helmer Olsson i Lasse Åbergs Sällskapsresan-filmer där han kör en Messerschmitt.

Bil 1.
Messerschmitt KR 200 var en tysk trehjulig mikrobil som tillverkades mellan 1955 och 1964. Beteckningen KR stod för Kabinenroller, ungefär kabinskoter på svenska. Det är en 3-hjulig bubbla för 2 personer. Efter två år upphörde tillverkningen hos Messerschmitt och togs över av Fritz Fend, mannen som konstruerat KR 200. Bilden överst.

Motorn var en 191 cc tvåtaktare från Sachs på 10 hk. Tack vare ett lågt luftmotstånd och låg vikt kunde man utlova en toppfart på 100 km/h. I bilen fick två vuxna (efter varandra) och ett barn plats. Det tillverkades även en modell utan den typiska ostkupan, en cabriolet med beteckningen 201. En lite udda kreation 🙂

Denna Messerschmitt tillverkades från 1955 fram till 1964, och 40 000 exemplar såldes. Denna Messerschmitt innehar ett hastighetsrekord: kabinskotern nådde en toppfart på 103 km/h, vilket är snabbare än något annat 3-hjuligt fordon. Den designades av ovan nämnda Fend, som var en flygplansingenjör, vilket du nästan kan se i utformningen av denna bil.

isoisetta

Bil 2.
ISO Isetta. Denna anses som en söt liten italiensk bil med en stor dörr som öppnas framtill. Eftersom det var brist på material efter andra världskriget, var små fordon mycket populära. Bilen blev berömd när BMW började bygga Isettas och det var den första bilen att uppnå en bränsleförbrukning på 3 liter per 100 kilometer. Den 3-hjuliga bilen är mycket effektiv, men inte särskilt snabbt. Under dess produktionstid, från 1953 till 1961, tillverkades mer än 160 000 exemplar. Jag minns en dam hemmavid som hade en trehjuling med dörr fram som man öppnade och där ratten följde med dörren. Bild ovan. Under en BMW Isetta.

BMW Isetta 'Bubblecar'


Peel P50

Bil 3.
Peel P50. Detta är världens minsta bil och den väger endast 59 kg. Även fast den är något opraktisk, kan den uppnå en toppfart på 61 km/h. För att spara vikt har den ingen backväxel, men det gör inte så mycket. Du kan enkelt plocka upp och vända på den med ett särskilt handtag på grund av dess lätta vikt. Du kan till och med parkera den på ditt kontor eller skrivbord om du skulle vilja. Endast 47 exemplar av dessa mikrobilar skapades. Bil ovan.

Davis Divan

Bil 4.
Ett annat enastående fordon är Davis Divan. Detta är återigen en 3-hjulig bil med en mycket rund design. Efter 2 prototyper, lanserade bolagets ägare en mycket aggressiv reklam och publicitetskampanj för bilen över hela USA. Han lyckades samla in över 1 miljon euro från 350 bilhandlare för att finansiera sitt projekt, vilket i slutändan aldrig slutfördes. Davis betalade inte sina anställda och kunde inte leverera bilar till sina återförsäljare. Detta resulterade i att båda parter stämde Davis-företaget. Det byggdes 13 Davis Divans och endast 12 av dem finns kvar. 😛 Bild ovan.

AC Petite

Bil 5.
AC Petite (Petite är liten på franska). Invacar Model 70 annat namn.
AC Cars designade denna bil. I produktionen från 1953 till ’58 kom Petite med en bakmonterad 350cc-tvåtakts Villiers-motor och det var ovanligt att ha 18-tums hjul bak, dolda av ”löstagbara paneler”. Med färre än tjugo exemplar som nu tros överlevt i hela världen är Petite nu en av de sällsynta brittiska trehjulingarna – liksom en av de mest udda.

Bil 6.
AC Cobra är en av de mest välkända bilar som funnits, en prestandaikon med närmast mytologisk status. Men AC:s historia sträcker sig ganska långt tillbaka i tiden, och var mer blygsam före Cobrans tideräkning. Det startade redan 1901 då under namnet Weller Motor Company, och presenterade en fyrhjulig modell redan 1903. Men den verkar stannat vid ett enda exemplar, istället började man något år senare bygga en billig liten trehjulig transportkärra som kallades Auto Carrier, och det blev kort och gott AC.

Bil 7.
1907 kom en variant som kallades Sociable, som räknades som automobil även om den mest liknade en förvuxen motorcykel med plats för två personer fram och föraren bakom. I en del varianter fick föraren krypa ner i platsen fram och styra med spak. 1913 ska Sociable kommit med sin första ”riktiga” bil med normalt antal hjul. Man förde en ganska blygsam tillvaro i bilindustrins utmarker, efter kriget kom en ny modern modell, 2 liters, som såg bra ut men gjordes i blygsam skala.

01~Reliant~Supervan~III

Fann en gammal sliten bil, troligen en NSU, nämnd för Australien, under. Tro´t den som vill 😀 Bilden på en Reliant Supervan III ovanför här.

oustbackå

Bilar i nutid.
En bil behöver inte alltid ha fyra hjul. Det finns bilar som bara har tre hjul också och det trehjuling-tillverkas faktiskt moderna bilar med tre hjul idag, även om det i flesta fall rör sig om mycket speciella byggen och i en del fall rena konceptbilar. Det finns dock undantag och det är – Reliant Rebel, Lagonda 3 liters, Morgan +8 och en AC Cobra mk IV.

Källor:
alltommotor.se
klassiker.nu
sv.wikipedia.org
catawiki.se
classics.honestjohn.co.uk

Blogginlägget nedtecknat 10/8-19.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.