Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Drottningsylt – vad kommer namnet ifrån…? Vår drottning…..

Drottningsylt22

Mumsig sylt vi känner igen, drottningsylt är sylt kokad på lika delar blåbär och hallon. Ordet är belagt så tidigt som 1903 i Hemmets kokbok. Utg. af fackskolan för huslig ekonomi i Upsala .Så sett till detta vet vi att ordet användes i början av 1900-talet.

Förklaring på namnet?
Det är ej helt känt, ett ord som uppstått av folk? Jag sökte på drottningar strax före 1900 och fann då,
Sofia av Nassau som var drottning i Sverige och – Norge 1905. Hon kan ha haft beröring?

En förklaring annars är att – drottningsylt heter som det gör är för att sylten består av hälften blåbär och hälften hallon vilket gör den lite lyxigare, som för en drottning. Kanske så?

rarord-drottningsylt

Bären?
Hallon, björnbär och blåhallon tillhör alla hallonsläktet Rubus i familjen rosväxter (Rosaceae) och har haft likartade roller i äldre tiders kosthållning. De åts framför allt färska, eftersom de var svåra att konservera. Med sockrets intåg fick bären nya användningsområden och man började odla, i synnerhet hallon.

Mer om Drottningen?
Sofia av Nassau (Sophia, skrev själv Sophie), fullständigt namn Sofia Vilhelmina Mariana Henrietta, 1836-1913, var drottning av Sverige och fram till 1905 drottning av Norge och gift med kung Oscar II. Hon var dotter till hertig Vilhelm I av Nassau och Pauline av Württemberg

Självklart får du recept på hur du gör din egen sylt?

Ingredienser
1 l hallon, (500 gram)
5 dl blåbär, (250 gram)
500 gram syltsocker

Tillagning
1. Koka upp 1 liter hallon och 5 dl blåbär med syltsocker i en kastrull. Koka under omrörning i 5 minuter. Skumma med hålslev.
2. Häll upp drottningsylten i väl rengjorda, varma burkar och förslut direkt. Förvara svalt.

drottningsylt

Om man läser om den färdiga syltburken ex Coops så innehåller den:
Socker, blåbär (22, 5%), hallon (22, 5%), vatten, förtjockningsmedel (pektin), syra (citronsyra) och konserveringsmedel (kaliumsorbat). 100 g sylt innehåller 45 g bär.
Hälften av sylten ska då vara bär. I övrigt ser det ut som socker och vatten (m.m. smått) består av 55%.

Känns gott med egen till pannkakor eller våfflor? 🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
sprakochfolkminnen.se
ne.se
tasteline.com
sv.wiktionary.org
spa.merinfo.se
saob.se
coop.se

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.