Zenzationella Människor Et Facto

Fakta för alla om ALLT. Länka till vänner Helt NYA inlägg, NU klockan 09 dagligen. 2530 st inlägg. OBS! COVID-19, DISTANS, MUNSKYDD PÅ.

Jösses Amalia, ett uttryck av äldre datum, men exakt bakgrund…?

65-66-och-jag

Uttryck är fängslande, vad kommer de ifrån och vad betyder de? Jag har skrivit i ett inlägg om detta med andra, men väljer på en fråga att ta upp det speciellt igen – nu utökat 🙂

Frågan av en läsare var, ” …jag läste om uttrycket Jösses Amalia, kan det möjligen härstamma från militärfarsen 65, 66 och jag? Dom säger nåt liknande där mot slutet av filmen, följt av namnet Amalia.”

Svaret är lite osäkert som många uttryck exempelvis med namn i. Någon kan ha sagt det och någon uppsnappat det och så förs det vidare. Men vi kan dela svaret.


Fakta:
65, 66 och jag (även 65:an, 66:an och jag) är en svensk komedifilm – en tidig, från 1936. Handlingen om grosshandlare Karl-Alfred Pettersson, och fru Petterson som tidigare klagat över hur svårt det är att få en jungfru meddelar att hon hittat en, Amalia, som kommer från Härjedalen. Men då jag ej sett filmen så har jag ej hört utropet om henne. 🙂

Med i filmen bl.a. Elof Ahrle och – Katie Rolfsen. Filmen premiärvisades på biograf Skandia i Stockholm den 23 november 1936. Den har visats vid ett flertal tillfällen i SVT, bland annat i maj 2019.

Så. Jösses?
Namnet en variant på Jesus, vardagligt ord utropsord: kors!, herre gud!; (dial) Jesus. ”Jösses gussan; Jesus Guds son”.

Amalia?
Förnamnet var populärt fram till sekelskiftet 1900 och början på denna period (och har åter blivit så på sistone). Det började att användas igen på 1970-talet. Kvinnonamnet Amalia (liksom varianterna Amalie, Amelie, Amelia och Amilia) är troligen en latiniserad form av gotiska namn som börjar på Amal- som betyder verksam.

jösses amalia

Det äldsta belägget för Amalia i Sverige är från år 1646. På 1700-talet blev namnet populärt hos den tyska och skandinaviska adeln och fick sedan stor spridning under 1800-talet och kring förra sekelskiftet. Många har använt det som exempelvis Åsa-Nisse. 🙂

Kort då, Jösses (utrop) är Jesus omskrivet och Amalia, ett vanligt namn när man började använda det. Ingen specifik som står noterad för detta uttryck.

Källor:
spraktidningen.se
faktoider.blogspot.com
fulaordboken.se
zenzafakta.wordpress.com

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.