Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 2925 inlägg. Carpe diem.

Vita damen, en vålnad som många verkligen ”sett”, läs och förstå…

vita frun1

Man brukar ibland misstro vålnader, ”spöken” i folkmun, men om flera källor sett det så funderar man, eller hur? Vita frun, eller vita damen, är en typ av kvinnlig vålnad som förekommer i myter över hela världen. Berättelserna förtäljer ofta att hon dött eller genomgått någon form av trauma under sitt liv. Ett vanligt tema är att hon förlorat, eller blivit sviken, av sin man eller trolovade.

Vita frun förknippas ofta med vissa släkter och hon förebådar att någon i familjen ska dö. Hon beskrivs som en oerhört skygg, florstunn och vacker varelse. Hon visar sig bara för kvinnor och ofta vid skymningen. Men även män kan känna av hennes närvaro. Nja, några är vi väl som tror på henne? 🙂

Flera legender berättar att Vita frun hemsöker slott i flera europeiska kungahus. De äldsta härrör från 1600-talet, men mest skedde under 1800-talet. Vita frun påminner om andra kvinnliga spöken inom europeisk folktro – t.ex. de irländska och keltiska sirenerna. Legenderna är ofta lokalt förknippade och talar om en kvinna klädd i viktorianska kläder som ses på ensliga vägar ute på landet eller på större gårdar och slott. Legender om Vita frun finns beskrivna från USA, Sydamerika, Europa, Skandinavien och Sydostasien. Läs här och bli övertygad.

krusen

På Krusenberg Herrgård (på bilden över) vid Mälarens strand är Vita Frun deras gårds skyddsängel och finns kvar där för att hålla ett vakande öga på folk. TV:s Terry Evans, medium, har uppfattat två olika ”som finns i huset”, en kvinna har tagit sitt liv någonstans på herrgården och en annan, en ogift kokerska vid namn Anna eller Anette som arbetade där runt år 1917. Vita Damen finns även på Hässelby Slott. Vålnaden av en kvinna som för 300 år sedan mördades av sin man. Frun murade han in levande i en av slottets väggar och personalen på slottet har sett skymtar av henne där hon skrider fram.

vita frun

Ännu en Vita dam bodde på Näset (Falsterbonäset, nordväst om Trelleborg) och började 1855 då det portugisiska skeppet Constancia gick under utanför Kämpinge. Besättningen övergav skeppet och vraket med Vita damen bärgades senare av fiskarna i Kämpinge som sålde det på en så kallad strandningsauktion.

Kronolänsman Hallberg köpte den vackra galjonsfiguren och gav henne en plats i trädgården på sin gård. Den kom sedermera att kallas Lindesgården – på gården stod galjonsfiguren i ur och skur i 130 år och blev allmänt bekant som Vita damen samtidigt som väder och vind slet hårt på henne. Hon renoverades till slut och fick en prydlig plats i bibliotekshallen inne i det nybyggda Sundsgymnasiet.

Under cirka tio år traskade sedan de blivande studenterna upp i Tornhusets torn på avslutningsdagen och svor en hemlig ed inför Den vita damen, som dock i oktober 2007 då byggnaden totalförstördes i en storbrand, blev lågornas rov.

Även Stockholms slott har sina spöken. Alla som bott i slottet har hört talas om Vita damen. Så även kung Carl Gustaf. Enligt dennes berättelse är ett och mest känt Vita damen, som brukar beskrivas som en mörk högrest kvinna med fina drag. Hon är klädd i en vit sidenklänning med spetskrage. Hon påstås visa sig strax innan eller efter det att någon har dött på slottet.

Hon heter Agnes av Orlamünde och levde på 1300-talet. Anledningen till hennes olycka skulle vara att hon lät mörda sina barn för att kunna gifta sig med en prins. Oscar II:s syster prinsessan Eugenie och flera andra har berättat i brev och memoarer om hur de sett Vita damen, till och med hovpredikanter har vittnat om henne.

Då Oscar II låg för döden var det flera som såg Vita damen vandra genom slottet och så sent som då Gustaf VI Adolfs första fru, kronprinsessan Margareta, låg döende 1920 sänktes plötsligt flaggan på halv stång utan att någon gett order om det. Den värnpliktige ur Högvakten som skickades upp för att se vad som hänt kom tillbaka likblek. Han hade sett Vita damen där uppe. Två timmar senare avled kronprinsessan.

Kung Carl Gustaf har en egen upplevelse då hans farfar hade dött, Gustav VI Adolf. En adjutant, en erfaren officer gick plötsligt liksom i trans. Flera år efteråt berättade han för Kungen att han hade sett Vita damen i salongen. Han kände liksom ett stark sug från henne. Han var tvungen att gå emot henne. Det var som en förtrollning och den bröts inte förrän de hade ropat på honom. Han vågade ingenting berätta då. Men han gjorde det sedan. moon3

En annan händelse var då drottning Silvia väntade Victoria. Drottningen hörde underliga och oförklarliga ljud från slottsvinden. Dunsar och stötar. Hon blev rädd och ringde Nenne Björnberg (kungens gamla barnsköterska) som då ännu levde och bodde på slottet.

Tillsammans hörde de nya dunsar. De kallade på efter Högvakten. En officer och två värnpliktiga marscherade in. De var beväpnade. Alla fem i rummet kunde nu höra de underliga ljuden igen. Officeren beordrade den ena soldaten att skydda drottningen, medan Nenne Björnberg, han själv och den andra soldaten sökte sig upp mot vinden. Man fann inget annat än snöras som kunde skapat ljuden.

Många av spökhistorierna knyts till gästvåningen, där utländska statsöverhuvuden och andra förnäma gäster brukar bo. Anställda på slottet, i synnerhet de som tjänstgör som vaktmästare i gästvåningen, kan berätta om underliga ljud och saker de inte kan förklara. Ibland låter det som om någon flyttar på möbler eller går i salongerna och tar i dörrar till rum som vaktmästarna vet är tomma. Då förra holländska drottningen Juliana var på besök och bodde i gästvåningen blev hon så uppskrämd redan första natten att hon vägrade sova där en natt till.

vita frun1

Kungen berättade för Herman Lindqvist en gång hur han kom nära Vita damen då hans farfar hade dött.
”Jag och min syster Christina hade ätit middag och var på väg tillbaka till min privata våning på Slottet. Vi passerade genom Bernadotte-galleriet. Vi hade en adjutant med oss, en erfaren officer. I stället för att gå med oss, gick han plötsligt iväg till andra änden av salongen. Han gick liksom i trans. Vi ropade på honom. Då ryckte han till och mumlade något om att han skulle släcka lamporna där borta. Flera år efteråt berättade han för mig att han sett Vita damen i salongen. Han var tvungen att gå emot henne. Det var som en förtrollning och den bröts inte förrän vi ropade på honom”.

Vita frun förekommer också inom litteraturen, vanligen inom skräckgenren. Vita frun är även omskriven av August Strindberg i hans bok Legender, av Selma Lagerlöf i Nils Holgerssons underbara resa och Carl Snoilsky har skrivit en dikt som heter Vita frun. Alla fall jag beskrivit här visar ändå på att chansen att det finns någon sanning i iakttagelser av vålnader. Eller…?

Källor:
aftonbladet.se
informus.se
sv.wikipedia.org
svenskdam.se

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.