Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 2925 inlägg. Carpe diem.

Svenska brottslingar som utmärkt sig, ”Svärdmannen” från 2003 var en…

33

Namnet har använts på flera brottslingar, detta skedde 2003. Mannen var då 33 år, jurist och hade semester från banken. Men i semesterns slutskede attackerade han två äldre damer med ett samurajsvärd – för att döda trodde polisen. Gång på gång svingade 33-åringen samurajsvärdet mot kvinnorna, 84 och 75 år, han högg nästan av ett öra på en av dem. Han var också granne med de skadade.

Han trodde att de var stridsmaskiner och att han var Jan Guillous romanfigur Carl Hamilton som måste stoppa dem. Han trodde att kvinnorna var monster och att han var agent Carl Hamilton som var tvungen att avväpna dem och säkra byggnaden. Själv såg han det som ”handling i nödvärn”, då anhållen misstänkt för mordförsök.

Kvinnorna blev överfallna i ett trapphus i Stockholm, och de fick uppsöka sjukhus. Genom grannar har framgått att mannen tidigare betett sig hotfullt och har hämtats av polis. Han beskrevs av grannar ”som hygglig och trevlig när han mår bra”. svard

Depressionerna har kommit och gått ända sedan tonåren och blivit starkare med åren. Två år innan hämtade polisen honom i hemmet enligt lagen om tvångsvård av psykiskt sjuka. Kort efter det skildes han och hustrun knappt ett år efter bröllopet. När han sa till henne att deras husdjur var en djävul insåg hon att han var väldigt dålig, enligt en vän. Idag vet vi att vården för psykiskt sjuka är dålig, få ställen för hjälp.

Mannen hade vårdats vid Norra Stockholms psykiatri och var enligt uppgift utskriven men behandlades som dagpatient. Överläkaren medgav att det inte går att garantera att patienter eller före detta patienter faller tillbaka i psykos. En intern utredning granskade utskrivningen av mannen. Som vanligt, gör vården fel?

Vid husrannsakan i mannens lägenhet hittade polisen en mängd olika kampsportsvapen. Han ska ha visat stort intresse för kampsport och samurajsvärd.
”Han har alltid varit lite macho och väldigt intresserad av Carl Hamilton”, enligt en f.d. skolkamrat. En orsak till samurajattacken kan vara att han inte tagit sina mediciner.

Rättsläkaren skrev i sin bedömning att mannen bör dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. I länsrätten krävde 33-åringen att få släppas fri, men domstolen avslog hans överklagan och beslutade att 33-åringen var i behov av tvångsvård dygnet runt i upp till fyra månader på grund av sitt tillstånd.

samursv

Skeenden osäkra, men troligen ”vård” och idag hoppas vi han åter funnit sig i arbetslivet. Damerna hoppas vi hämtat sig från den hemska chocken.


Historik?
/Synen på psykiskt sjuka personer har inte varit densamma genom tiderna. Strafflagen från 1864 utgick från en moralisk synd, straff och försoning. Genom straff kan man sona sitt brott. Enligt dåtida synsätt existerade inte några kriminella sinnessjuka. Antingen var man brottsling eller så var man sinnessjuk. Någon tredje möjlighet fanns inte.

En sinnessjuk person som begått en brottslig handling blev straffriförklarad på grund av otillräcklighet och var därmed inte skyldig till brott. Från och med år 1890 kunde en brottsling gå fri från straff eller få straffet lindrat med hänvisning till paragraferna 5:5 och 5:6 i den gamla strafflagen. (x) Bilder på hur ett samurajsvärd ser ut och platsen för dåtidens brott.

Källor:
svd.se
article.wn.com
aftonbladet.se
sverigesradio.se
docplayer.se (x)

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.