Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 2900 inlägg. Carpe diem.

Res till världens ände – på Kap Finisterre, vid dödens kust…

kapf

Romarna trodde att detta var jordens västligaste punkt och därför skulle världen vara över här. Så ”finis terrae”. Kort? Kap Finiste’rre, udde i Galicien, nordvästra Spanien. Läst på att man kan upptäcka Spaniens kultur och historia i Kap Finisterre, är som en liten halvö 60 km väst om Santiago de Compostela. Halvön kallas ”världens ände” då det är en av de västligaste punkterna. Namnet Cape Finisterre, likt Finistère i Frankrike, härstammar från latinets Finis Terrae, som betyder just ”jordens (världens) ände”.


Kap Finisterre kallas dödens kust, längs denna karga, klippiga kust har många fartyg förlist och blivit utsatta för skeppsbrott. Ett av flera var det engelska linjefartyget ”HMS Captain” som gick under i en storm här 1870 och nästan 500 liv gick till spillo. Finisterre med dess fyr är ett världsberömt sjömärke för alla sjöfarare. Runtom horisonten breder Atlantens oerhörda vidder ut sig. En framträdande fyr är på toppen av Monte Facho. Kuststaden Fisterra ligger i närheten.

Kap Finisterre11

Besökare beskriver:
”Bakom varje bergsknalle gömmer sig en mysig liten fiskeby med trånga gränder, ofta granne med en liten strand. Människorna är vänliga och hjälpsamma och turismen lyser med sin frånvaro. Vinet är billigt, och fisk och färsk frukt likaså.”

Kap Finisterre har några spektakulära stränder, inklusive O Rostro, Arnela, Mar de Fora, Langosteira, Riveira och Corbeiro. Många av stränderna är inramade av branta klippor som leder ned till Mare Tenebrosum (eller mörk sjö, namnet på Atlanten under medeltiden). Det finns flera stenar i detta område i samband med religiösa legender, såsom ”heliga stenar”, ”de färgade vinstenarna”, ”stenstolen” och ”graven av keltiska Crone-gudinnan Orcabella”.

Kap Finisterre är den slutliga destinationen för många pilgrimer som fortsätt ”stjärnvägen” (Camino de Estrellas) till udden, på Way of St James, pilgrimsfärden till helgedomen av aposteln Saint James den store, i katedralen i Santiago de Compostela.

Kap Finisterre

Det är en ny tradition för pilgrimer att bränna sina kläder eller stövlar vid slutet av sin resa på Kap Finisterre. Ursprunget till pilgrimsfärden hit är inte säkert. Det tros dock härstamma från förkristen tid och var eventuellt i kombination med Finisterres status som ”världens ände”.

Traditionen fortsatte under medeltiden, då ”sjukhus” inrättades för att tillgodose pilgrimers problem längs vägen. Vissa pilgrimer gick vidare till Muxia, som är en dagspromenad bort. Vandringen passerar avlägsna befästa byar och slutar där Atlanten kastar sig mot den branta kusten. På plats för turister finns ett flertal hotell (lägenheter) och populärt är att gå vandringslederna.

Källor:
en.wikipedia.org
primatravel.com
flying-penguin.se
ne.se
symary.com

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.