Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3000 inlägg. Våga lär mer!

Plott är en hundras, mest för jakt, som via Tyskland hamnade i USA…

plott hound1

Hundar omger många av oss, egna eller andras och en hel del raser är mer okända. Känner du till rasen plott, plotthund? Ovanlig i Sverige, men den finns. Plotthunden är en medelstor, kraftfull muskulös hund. Lojal och intelligent, Plott Hound (dog) – är snabb att lära sig, lätt att älska och bra med barn.

Den tillhör gruppen – drivande hundar samt sök- och spårhundar. Plott är en hundras från USA som räknas till gruppen coonhounds. Den används som andra coonhounds till jakt på tvättbjörn och andra trädflyende djur, den klarar även puma. Ursprungligen användes den till jakt på björn och vildsvin, vilket den fortfarande brukas för. Låter väldigt tuff?

Egenskaper mer noga?
Rasen anses mycket uthållig, viltskarp och modig. Den är en utpräglad jakthund med ett imponerande skall. Den är alert och intelligent och har självförtroende. Den kännetecknas av uthållighet, rörlighet och en övertygande viltskärpa under jakt. Rasen kombinerar mod med arbetsförmåga.

plott hound

Den är lättlärd, trofast och en tuff, viltskarp och orädd jakthund. Humöret är generellt jämnt, en viss skillnad i viltskärpa kan förekomma mellan linjer som används storvilt och dem som föds upp enbart för jakt på tvättbjörn. Jakt verkar vara det som gäller, tvättbjörnar har vi få av?

Historik?
Rasens historia går tillbaka till mitten av 1700-talet. En ung, tysk emigrant vid namn Johannes Plott tog några hundar med sig när han lämnade Tyskland för North Carolinas bergstrakter runt 1750. Dessa hundar var av den blodhundsliknande ledhundstyp för högviltsjakt som framförallt ligger till grund för hannoveransk viltspårhund.

Familjen Plott fortsatte att avla på ättlingarna till dessa hundar, därav rasens namn. Mot slutet av 1800-talet korsades ett fåtal andra hundar in från andra lokala familjestammar av drivande hundar. Det var vid denna tid som hundarna började användas som coonhounds och ryktet om hans duktiga hundar spred sig.

Sedan 2007 är plott erkänd av American Kennel Club (AKC), dessförinnan registrerades rasen endast av den mindre United Kennel Club (UKC).

plotthoun


Jakt mer…?
Plott används än idag för jakt på storvilt, såsom björn och vildsvin samt även tvättbjörn.

Rasens storlek och utseende?
Rasen är starkt byggd och ändå kvick och rörlig. Mankhöjd för hanar är 51-63,5 cm och tikar något mindre, vikten i jaktkondition är för hanar 23-27 kg och tikar 18-25 kg. Färgen är alla nyanser av brindle. Även enfärgat svart och sämsk-skinnsgult accepteras. Få vita tecken accepteras. Pälsen är slät, fin, glänsande, men tillräckligt tjock för att skydda mot vind och vatten. Den är lättskött.


Rasen är relativt ovanlig i Sverige. Ålder, runt 12-14 år. En hund som kräver sina turer i skog och mark och fast, då den lätt villar bort sig. Så mycket motion, intresse så sök på nätet, den finns i Sverige…

Källor:
skk.se
sv.wikipedia.org
plotthund.com
dogbreedinfo.com

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.