Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08, vanligen onsdag, fredag, lördag och söndag. 3350 inlägg. Våga lär mer!

Jon Henrik Fjällgren jojkade och dansade som han aldrig gjort annat, sedan…?

jonhenriksam

Sina första månader i livet tillbringade han i en indianby för att senare förflyttas till ett barnhem. Han föddes i Cali i Colombia den 26 april 1987 och hette då Montoya. Bara ett par månader senare blev han adopterad av en samisk familj i Sverige. Jon Henrik Mario Fjällgren, ursprungligen Montoya, är en svensk-samisk sångare och jojkare. Fjällgren är till vardags renskötare i Mittådalens sameby i Härjedalen. Han är cirka – 1,66 -1,67 enligt hans egen uppgift. Familjen, mamma, pappa och två systrar.

Oj?
Jon Henrik och Kristin Amparo adopterades från Cali, samma stad i Colombia. Kristin var fem månader gammal när hon adopterades från barnhemmet Chiquitines. Jon Henrik var sex månader när han kom från samma stad till samebyn i Härjedalen. Båda har varit tillbaka i Colombia två gånger. Kristin har varit på barnhemmet och träffat sin biologiska familj, medan Jon Henrik inte kan minnas barnhemmet och – inte har någon familj i landet.

Jon Henrik Fjällgren – Jag är fri (Manne Leam Frijje)
https://www.youtube.com/watch?v=ij9R2mxigWY

Sin första konsert genomförde han som 14-åring i Funäsdalens kyrka med kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia närvarande. Därefter började hans karriär som artist. Han gjorde en skiva som 16-åring som hette ”Onne vielle”. Redan samma år spelade han in debutalbumet Goeksegh. Namnet är samiska och betyder norrsken. Men det dröjde fram till vinsten i Talang 2014 innan albumet släpptes.

jon henrikld

Jon Henrik har berättat att han förutom piano även spelar flöjt, gitarr och trummor. Däremot kan han inte läsa noter. Han deltog i Melodifestivalen 2015 med låten Jag är fri (Manne leam frijje). Låten tog sig direkt till final. Jon Henrik kom på andraplats efter Måns Zelmerlöw. I Melodifestivalen 2017 tävlade Jon Henrik tillsammans med Aninia med låten En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh), där han jojkade. Duon tog sig direkt till final. Där slutade de på en tredjeplats efter vinnaren Robin Bengtsson och tvåan Nano.

Jojka?
Krister Stoor är lektor vid Samiska på Institutionen för språkstudier och forskar om jojk. Han konstaterar att det rent tekniskt är enkelt att jojka, men att det svåra är att skapa innebörd i jojken. När Jon Henrik till exempel jojkat ”Daniels jojk”, så jojkar han inte om Daniel utan han levandegör Daniel på scenen. Stoor menar att det finns många duktiga musiker som lärt sig att jojka så att det låter rätt, men att sammanhanget saknas, så att de inte lyckas inte förmedla något. Att det är därför han är en så bra representant för att förmedla vad jojk egentligen handlar om.

TV4, Let´s dance?
Jon Henrik grät efter segern i ”Let’s dance”, en känslokollaps. Efteråt gjorde han ett utspel mot Tony Irving, som vänt honom ryggen i sändning.

jon henrik

Efter detta?
Jon Henrik och kärleken Maret Nystad drog sig undan offentligheten.
”Jag kommer fara till fjälls och fiska, med min hund och min tjej. Bara ta det lugnt. Det tycker jag är värd.” Juni 2018.

Paret träffades genom gemensamma vänner i Norge för ett år sedan, men har valt att hålla relationen borta från rampljuset.

Han arbetar som renskötare samtidigt med sitt artisteri.

Källor:
expressen.se
sv.wikipedia.org
hant.se
allas.se
aftonbladet.se
ratsit.se
youtube.com

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.