Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner NYA inlägg, Klockan 08 -VARJE ONSDAG, LÖRDAG OCH SÖNDAG! MED MERA. 2700 inlägg.

Veteran på Svensktoppen, minns ”Lasse” Lönndahl, 92 år…

Lasse Lönndahl

Artisten som fixade förstaplatsen på den allra första svensktoppslistan 1962 och haft 37 låtar på listan genom åren. Ja, Lars Gunnar ”Lasse” Lönndahl, född 19 augusti 1928 i Stockholm, är en svensk sångare och skådespelare. Han var Sveriges första tonårsidol och har ofta kallats ”Sveriges äldsta tonåring”. Jag har även stött på honom därute i folkvimlet. Bor i Stockholm.


Lönndahl föddes i Stockholm och blev solist i Stockholms gosskör i slutet av 1930-talet. Han växte upp i Stockholm med en ensamstående mamma och tre syskon. Har en dotter, Helena. Lasse har en sommarstuga ute i Stockholms skärgård, Årsta Havsbad. Där han har tillbringat sina somrar ända sedan 1957. Hans dotter har även en stuga där. Mamma till Helena är Gudrun Gedda, 1947-2011.

lasse lönndahl31

Han spelade in sin första grammofonskiva, Tangokavaljeren, med Thore Ehrlings orkester i december 1949, vilket också blev hans genombrott. Under 1950-talet blev han en stor tonårsidol och hade framgångar med ex. Volare, Piccolissima serenata och gjorde musikalen Boyfriend samt en del film, som bl.a. Åsa-Nisse flyger i luften, Det svänger på slottet och Ung och grön.


1960-talet fortsatte med stora framgångar. Han blev den allra första ettan på Svensktoppen med ”Midnattstango” år 1962. På Svensktoppen hade han sedan mellan åren 1962 och 1972 – 35 låtar på listan, minns ”Twist till menuett” (1963), ”Visa mig hur man går hem”, ”En lilja är vit” (1965), ”Tusen och en natt” (1966), ”Kvällens sista dans” (1967), ”Allting är så underbart” (1970) och min favorit var – ”Säg vad har hänt med vår värld”, en fin låt av Sven Lindahl, från Aktuellt, låten fick ingen framgång tyvärr.


Han sjöng 1962 in den första svenska tolkningen av ”West Side Story” med Towa Carson och Jan Malmsjö, med Towa turnerade han mycket bl.a. 1964, 1965, 1971 och 1989.


Genom åren har Lönndahl genomfört över 50 stora folkparksturnéer och är en av Sveriges mest sedda live-artister någonsin. 1970 och 1971 sågs han av över 500 000 personer i folkparkerna, och han hade 1971 sålt över 1,5 miljon album i Sverige. Han har även fått framgång i Tyskland. Lasse Lönndahl och sångartisten Gunnar Wiklund förenades 1967 i en gemensam succéturne under namnet ”Lönnlund”.


I slutet av år 1970 drabbades Lasse Lönndahl av en personlig olycka. Hans dotter Malin och dotterns mor omkom i en bilolycka i Los Angeles i USA och det blev en vändpunkt i hans karriär. Mediebevakningen gjorde att Lasse flydde till USA under en tid för att sedan återvända till sin karriär men sade nu bestämt nej till att sjunga in nytt material. Under 1970-talet ägnade sig Lönndahl mera åt TV-underhållning och i början av 1980-talet lade han i stort sett ned karriären. Han är väldigt rik, men valde tidigt jobba eftersom sitta och inget göra inte var hans pryl.

lasse lönndahl

Citat Lasse:
”Sitta hemma och räkna pengar? I min bransch sätter man värde på applåder och uppskattning. Jag gillar att uppträda för gamla och handikappade och åker gärna på färjan tio gånger om året.”

2006 tvingades han till en stor hjärtklaffsoperation. Varje år delar Lasse tillsammans med sin dotter ut ett stipendium till aspirerande opera- och musikalsångare.

Kuriosa, fakta:
* Har mottagit utmärkelsen Illis quorum av 8:e graden av konungen för sina insatser inom musiken. Mottog 1990 hedersgraden HWH som är den högsta graden inom Stallbröderna.
* Han är även känd för att ha kört många ex. av sportbilen SAAB Sonett.
* Han har haft en ”kärleksaffär” med Lill-Babs, en kort när hon var dryga 16 år och i – Kiruna.

”Att på äldre dagar ha haft en kvinna, det hade ju varit jätteskönt. Men jag har inte hittat någon som passar mig. Och varför göra en olycklig när man kan göra så många lyckliga?

En stor man. 92 år, hoppas han mår bra detta år… 2021…

Källor:
aftonbladet.se
hd.se
sv.wikipedia.org
kristianstadsbladet.se

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.