”Titta, kom och titta, kom sätt er här omkring, Det dröjer säkert ännu en stund, innan sömnen kommer med John Blund, han vill visa oss någonting…” Vi sjöng för att få besök av – John Blund eller Jon Blund – som är ett sömnväsen i skandinavisk tradition. Besläktade sömnväsen finns i norra Europa.
John Blund är enligt nordisk folklore den figur som kommer och ser till att barn somnar på kvällen. John Blund har förekommit i serier. På tyska heter motsvarande figur Sandmann och på engelska Sandman. Nästan samma 🙂
Serietidningen John Blund gavs ut på svenska 1972-1973 av Williams förlag och innehöll serier baserade på den populära östtyska animerade dock-TV-serien. Förlaget gav också ut ett ”maxialbum” med John Blund, tecknat av Gil, som även utgavs i Västtyskland. Williams förlag gav också ut motsvarande utgåva på norska. I serien ”Pellefant” finns också figuren Jon Blund.
Historiskt?
Redan på 1700-talet finns belägg för en konkretisering av sömnen, en sömngivare som kommer speciellt till barn. Den danske författaren H.C. Andersen ger honom gestalt i sagan om Ole Lukøie 1842, i svensk översättning Jon Blund.
Det första skriftliga belägget för Jon Blund återfinns i Olof Verelius lexikon Index Lingvae Veteris från 1691, där kallas han för Joen Blund och jämförs med isländska Blundur och latinske Somnus (grekiskans Hypnos). Under 1700- och 1800-talet kallas han för Jon Blund.
John Blund-sången (med text)
https://www.youtube.com/watch?v=pRSgt3TEu_0
Jon Blund sägs ofta ha med sig två sömnparaplyer, ett svart för stygga barn och ett färgglatt för de snälla. Han har även med sig en spruta med söt mjölk som han kan spruta in i ögonen på barnen. Då blir de så tunga i ögonlocken att de somnar. Oj då! 🙂
I Finland har traditionen kring John Blund starkt påverkats av Zacharias Topelius, som bland annat i Fjäderholmarna beskriver Nukku-Matti (Topelius valde att använda ett finskt namn) och det ställe där man hamnar då man skall sova.
Den mellaneuropeiska sömngivar-traditionen utgörs av Sandmann en sagofigur som enligt sagan kommer och strör sand (!) i barns ögon, detta för att sömnen skall inträda. Beviset, säger sagan, för att Sandmann har strött sand i ögonen, är de korn av torkade tårar som emellanåt förekommer i ögonen om morgonen. Denna tradition representeras i Tyskland av Sandmann (nämnt), i Nederländerna av Klaas Vaak, i Frankrike av Marchand de sable och – på Färöarna strör Hákun torvmull i ögonen istället för sand. I Finland finns Nukku-Matti (”Sömn-Mats”).
John Blund (på tyska Sandmann och Sandmännchen) är en serie dockfilmer som börjades visas i östtysk tv 1959 och blev en stor framgång. Dockfilmerna sänds fortfarande i tysk TV.
John Blund 1973 med Lennart Swahn
https://www.youtube.com/watch?v=1Is_MP4DPZ0
Serien såldes även till utländska TV-bolag. Bland annat Sveriges Television köpte in serien och visade den i Halvsju med Lennart Swahn som berättarröst. Den vi mest minns?
DNA-prov kan fälla ”John Blund-ligan” läste jag i oktober 2010. Vad var John Blund-ligan då?
Två personer anhölls i Danmark, misstänkta för inbrott. En 37-årig man, som är huvudman, i den så kallade John Blund-ligan eller Borrligan som den även kallats åtalades för 160 inbrott i bostäder.
Mannen borrade hål i fönsterkarmen eller altandörren och tog sig sedan in i bostaden nattetid. De boende låg ofta och sov medan mannen smög omkring och plundrade deras hem på värdeföremål. Samma typ av brott har rapporterats från ett stort antal håll i Skaraborg. När inbrottsvågen ebbade ut i Skaraborg så kom det i stället rapporter först från Halland och sedan just från Danmark. De två som anhållits i Danmark är rumänska medborgare.
Vad kom namnet av?
Tjuvarna drog sig inte för att slå till när människor befann sig i bostaden. Ofta genomfördes inbrotten på natten när folk låg och sov, därav namnet ”John Blund-ligan”.
Läst i maj 2013:
Den anklagade mannen hade fru och barn i hemlandet, men drog norrut för att göra sitt jobb. Hans mycket speciella yrkeskunskap var att bryta sig in i bostäder. I december dömdes han till två års fängelse i Danmark för 160 inbrott. Därefter – följdes den domen av fem års fängelse (sänkt till fyra) i Sverige, plus utvisning. Han dömdes även till att betala skadestånd till 18 målsägare på cirka 110 000 kronor.
En kumpan som hjälpte honom som chaufför, fick 240 timmars samhällstjänst.
Källor:
sv.wikipedia.org
barntotal.se
youtube.com
seriewikin.serieframjandet.se
sverigesradio.se
expressen.se
jnytt.se