Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla. Om det du undrat över, inom alla områden.

Dag Malmberg, skådespelare av klass, en doldis…?

Les enquêtes du commissaire Winter

Dag är mannen och skådespelaren som alla sett, men få vad han heter? Duktig, i en mängd olika roller. Han avskyr att stå i centrum. Ändå spelar han ofta i biroller med avgörande betydelse för dramat. Så, vem är han?

Dag Åke Sigvard Malmberg, född i januari 1953 i Gävle, är även regissör. På TV har Dag medverkat i produktioner som Glappet, Saltön (spelar krögaren Kabben som driver ”Lilla Hunden”). Hans förra fru Lotten spelas av hans fru i verkliga livet – Jill Ung, fast rätt är sambo). Även i Irene Huss-filmerna, Bron och 30 grader av februari (andra säsongen) och Springfloden  😉


Malmberg studerade sociologi vid Göteborgs universitet i början av 1970-talet och började samtidigt att arbeta som scenarbetare vid Göteborgs Stadsteater. Så småningom avancerade han till regiassistent och under en repetition fick han hoppa in och spela en av rollerna när en av de ordinarie skådespelarna blev sjuk.

dag1

Han blev sedan rekommenderad att söka till Scenskolan i Göteborg där han utbildades 1981-1984. Dag har därefter arbetat vid Unga Riks, Borås stadsteater 1986, Göteborgs stadsteater 1987-1986 och 2002-2003 samt däremellan gästspel i Malmö, vid Riksteatern, Stockholms stadsteater och Norrbottensteatern 2001.

”Jag ser hellre på fotboll och läser böcker när jag är hemma, och är livrädd för att bli en sådan där kulturgubbe som sitter i media och tycker om allt möjligt. Det finns nog av sådana redan som det är.”

Malmberg har även regisserat TV-serier som Älskade Lotten och Vita lögner. Han är sambo med skådespelaren Jill Ung. Gift står det på några platser, fel. De har en dotter ihop, Andréa Ung Malmberg, 23 år (född 1995).

Jill uppträdde på 1970-talet som sångerska i bandet ”Göteborgsrockarna med Kung Sune”. Teaterkarriären började hos Sten-Åke Cederhök på Veckans revy i Göteborg 1975. Efter studier vid scenskolan i Malmö har hon varit engagerad vid bland annat Folkteatern i Göteborg samt stadsteatrarna i Göteborg, Malmö och Borås.

Dag Malmberg beskriver sig själv i början på 1970-talet i Göteborg, som en ”misslyckad vänsterstudent som ägnade sig mer åt rödvin och droger än åt studier.” Inte heller truckförare lyckades han bli, och han var för bakis för att klara inträdesprovet till journalisthögskolan.

dagmini

Citat Dag:
”Arne Hallström på Stadsteatern hade en vurm för unga pojkar på glid, så han anställde mig som scenarbetare. Där gick jag och dammsög och tänkte att wow! vilken arbetsplats. Jag såg många föreställningar genom ridåerna.”

Filmer i övrigt?
1988 – Träpatronerna (TV-serie), 1999 – Jakten på en mördare (TV-serie), 2001 – En sång för Martin, 2006 – Van Veeteren – Fallet G, 2009 – Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet,  2011 – Hur många lingon finns det i världen?, 2011–2018 – Bron (TV-serie), 2012 – Johan Falk: Barninfiltratören, 2014 – Kommissarien och Havet, 2016 – Springfloden (TV-serie), 2017 – Fallet och ex. 2017 – Borg.

Regi i – 1996 – Älskade Lotten (TV-serie) och 1997 – Vita lögner (TV-serie).
En duktig skådis, som du denna dag vet mer om 🙂 Bild bl.a. med sambon från Saltön.  Nedan.saltonparmjill

Källor:
gp.se
sv.wikipedia.org
imdb.com
stadsteatern.goteborg.se
svenskfilmdatabas.se
skaftoposten.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.