Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla. Om det du undrat över, inom alla områden.

Signe Bergman en tidig frisinnad, hetlevrad kvinna, ledare inom kvinnorösträtts-rörelsen…

signeb

En del kvinnor förtjänas kanske att minnas extra? 10 april 1869 föddes Signe Bergman. Vem var hon? Hon var en av de ledande gestalterna, organisatören, inom ”Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt” som var den främsta organisationen i Sverige som drev frågan om kvinnlig rösträtt. Här alla feminister!

Det tog tid, nästan tjugo år, innan de svenska kvinnorna blev politiskt myndiga – från 1902 då den första rösträttsföreningen bildades till 1921 när de första kvinnorna kunde rösta. Sverige var sist i Norden, i Finland fick kvinnan rösträtt 1906, i Norge 1913 och i Danmark 1915.

”En bestämd och strategisk kvinna, bankkamrer på Hypoteksbanken, som blev ordförande 1912 och ledde arbetet på kontoret på Lästmakargatan i tio år. I dag är hon så gott som helt bortglömd. Jag hade gärna skrivit lite mer om Signe Bergman men tyvärr har hon inte lämnat några personliga brev eller handlingar efter sig.” gp.se – Barbro Hedvall.

Signe Wilhelmina Ulrika Bergman född i Stockholm, död 9 maj 1960, var en svensk feminist. Hon var en av de ledande medlemmarna i den svenska organisationen LKPR, och var dess ordförande mellan 1914-1917. Bergman representerade Sverige i International Woman Suffrage Alliance 1909-1920, och var med och organiserade rösträttskongressen i Stockholm 1911. Hon var även aktiv i kvinnorättsorganisationen Frisinnade kvinnor och i det politiska partiet Frisinnade landsföreningen.

Signe_Bergman

Bakgrund?
Signe tillhörde en ämbetsmannafamilj i Stockholm, föräldrar var Johan Wilhelm Bergman och Anna Gunilda Carolina (Hultbring) Bergman. Bror -Magnus Bergman. Signe var en typisk flickskoleelev i den övre medelklassen med ett vidlyftigt umgängesliv, utflykter och fester, och som roade sig med tennis och uppvaktande löjtnanter. Det borgerliga familjelivet med en stor släkt gav henne en gedigen utbildning och sociala nätverk som hon senare skulle få nytta av i sin kommande gärning.

Hon arbetade en del år i Storbritannien, bland annat i sin kusin Martina Bergman-Österbergs gymnastikinstitut och som assistent till en forskare på British Museum. Hon beskrivs som en anglofil och det var också i England som hon för första gången fick höra talas om suffragetterna, de engelska rösträttskvinnorna, även om hon med tiden insåg att deras metoder inte var något som svenska kvinnor skulle ta över. Hon blev kassör i Sveriges allmänna hypoteksbank 1907 och redaktör för tidningen Rösträtt för kvinnor.


Hon bodde ensam i en våning, något som under denna tid ansågs opassande för en kvinna. I en intervju i Iduns specialnummer om den internationella kvinnokongressen förklarade hon varför hon hade blivit medlem i rösträttsrörelsen: ”Det var Carl Lindhagens andra motion om rösträtt för kvinnor som utsattes för hån och bara sablades ned. Det var ju för vår skull han strävade, skulle då inte kvinnor som jag ställa upp?”.

1911 var Bergman med och organiserade den internationella rösträttskongressen i Stockholm, som uppfattades som en stor framgång och brukar kallas den svenska rösträttsrörelsens största triumf. Hon avgick som ordförande för LKPR 1917 efter att en motion om kvinnlig rösträtt hade röstats ned i riksdagen. Signe gifte sig aldrig.

signevykort

I programmet Rösträttspionjär – samtalar Maj Ödman med den då 90-åriga Signe Bergman som var med och drev fram beslutet om kvinnlig rösträtt i Sverige. Från 25/5 1959. Länk under:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/84254?programid=1602

Signe Bergman avled 9 maj 1960 och jordfästes på Norra begravningsplatsen i Solna.

Källor:
sv.wikipedia.org
ne.se
sverigesradio.se
gp.se
wikitree.com
skbl.se
wikiwand.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.