Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Vampyrernas drottning, grevinnan som tog död på över 600 människor…

bathory

Vem var denna grevinna som hade slott men ändå behövde utvidga intressena på ett makabert vis? Elisabeth Bathory, ”Vampyrernas drottning”, kallades denna ungerska grevinna som föddes 7 augusti 1560 – död 21 augusti 1614, i sin familjs stora slott i den östeuropeiska bergskedjan Karpaterna. Hon tillhörde en släkt som sedan länge var ökänd för sina vansinnigheter. Man kunde hitta alla möjliga sorters sinnessjukdomar inom adelsfamiljen Bathory.

Dessa visade sig ofta som grymma utfall mot ”vanligt” folk, som bönder och borgare. Tillhörde man släkten Bathory kunde man i stort sett göra vad man ville. Många av dem var stora krigshjältar, och många länder stod i tacksamhetsskuld till dem. De var dessutom mycket rika. I folkmun sades de att släkten Báthory sålt sina själar till djävulen.

Hon anses vara den mest ökända seriemördaren i den ungersk-slovakiska historien. Rykten hade cirkulerat i flera år om saknade bondflickorna, som erbjudits bra betalt arbete på slottet, men som bara ”försvann”. ”Blodsgrevinnan” och ”den blodiga kvinnan från Cachtice”, var andra namn – efter slottet nära Trencín, på den tiden i Kungadömet Ungern där hon tillbringade större delen av sitt vuxna liv. Báthory-familjen är känd för att ha försvarat Ungern mot det Osmanska riket.

Elisabeth ansågs vara ett mycket vackert barn, som vuxen ansågs hon också vara en skönhet. Hon blev till slut bortlovad till den så kallade ”Ungerns svarta hjälte”, Ferenc Nadasdy. År 1575 gifte hon sig med den tio år äldre mannen och de flyttade till hans slott Csejthe. 1585 födde Elisabeth sin första dotter, som hon gav namnet Anna.

Två döttrar till följde, Usula och Katarina, och år 1598 födde hon sin första och enda son, Paul. Enligt legenden och bevarade protokoll var händelsen som födde Elisabeths idé att blod kunde bevara utseendet och förhindra åldrande, av att en kvinnlig tjänare råkade en dag riva henne under borstningen.

Det första offret lär varit denna kammarjungfru som hade rivit henne med hårborsten. Mer? 1604 stupade hennes make i en strid mot turkarna. Blodbaden som tidigare hade skett vid enstaka tillfällen, ska nu ha utökats. Hennes medhjälpare började bjuda in flickor från trakten, med löften om anställning. Berättelserna om tortyren och blodspillan hoppar jag över, fruktansvärt sadistiskt.

Vid ett tillfälle hade en av de unga flickorna lyckats rymma och meddela de ungerska myndigheterna vad som hände på slottet. Den 30 december 1610 anlände soldater till slottet. Soldaterna letade igenom stället och fann döda kvinnor nergrävda runt slottet. I tortyrkammaren fann de även kvinnor som fortfarande levde, men som var fruktansvärt misshandlade. Elizabeth och hennes medhjälpare arresterades. Vid förhör av Elisabeths tre medhjälpare framkom det att Elizabeth dödat exakt 612 unga kvinnor. Hon hade själv dokumenterat dödsfallen i sin dagbok. Hemska kvinna!

Medhjälparna erkände också att kvinnorna torterades i veckor eller månader innan de dödades och tömdes på blod. Anteckningar från rättegången finns fortfarande kvar i Ungern idag. Efter sin makes död anklagades hon med fyra medbrottslingar för tortyr och mord på flera hundra flickor och unga kvinnor, men hon dömdes bara på 80 punkter.

Elisabeth Bathory11

Hur blev då straffen?
Alla inblandade, förutom Elisabeth och två av hennes medhjälpare, dömdes till halshuggning. Deras lik brändes direkt efter avrättningen. De kvarvarande två medhjälparna fick sina fingrar avhuggna och begravdes därefter levande. Dessa två ansågs ha varit häxor.

Elisabeth var som medlem av adeln utom räckhåll för avrättning. Hon blev istället dömd till husarrest år 1610 i slottet Cachtice. Det innebar för hennes del att hon blev inmurad i sin egen tortyrkammare, enda rummet hon fick. Endast en liten lucka för mat och vatten lämnades kvar.

År 1614 avled Elisabeth och hennes kropp fick inte begravas på byns kyrkogård, utan hennes lik fraktades till staden Ecsed, som var familjen Bathorys stamsäte. Alla dokument om henne hemligstämplades och man förbjöds att nämna hennes namn i över ett årtionde.

Enligt legenden ska Elizabeth haft en älskare som hon kunde besöka när helst hon önskade då älskarens hus och hennes slott var förbundna med en underjordisk gång. Med sin älskare fick hon en son vars ättlingar fortsatte att bo i huset. Medan slottet är ruiner och den underjordiska gången sedan länge rasad, ska detta hus ha bevarats. I huset ska en del kläder, smycken och en dagbok finnas bevarade efter den ”blodiga grevinnan”. Vi andra ser ut och noterar att det är augusti, 2017…

Källor:
ungafakta.se
sv.wikipedia.org
paranormal.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.