Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Frallor äter många, som ung åt jag rundstycke. Du…?

Lämna en kommentar

fralla1

En fralla för alla, morgonfika, en kaffe och macka med ost. Vad står fralla för? Vi kör faktabiten och – du ska få ett recept 🙂

Småfranska eller fralla, franskbröd, franska – är en sorts osötat, ljust vetebröd som bakas av finmalt vetemjöl, vatten eller mjölk och matfett samt smaksätts med salt. Ev. jäst och garneras ibland med ost, sesamfrön, eller med vallmon. Skorpan skall vara knaprig och insidan luftig. Uttytt så – småfranska är små runda så kallade franskbröd.

Då? Annat land?
Franskbröd var förr benämningen på vitt bröd i Sverige, då det i Frankrike var (är) vanligare med vitt än med mörkt bröd så fick det heta ”frankbröd”. Liknande bröd i de svenskspråkiga delarna av Finland heter semla, men bakas med inslag av bland annat fullkornsmjöl.

I Skåne kallas småfranska i regel för bulle eller franskbrödsbulle för att skilja från vanliga söta bullar. Regionalt i Sverige (bland annat i Göteborg) kallas den även rundstycke.

Källarfranska?
Det är en sort man gör i källaren? Nej, men lite så. Det är en typ av småfranska med lång jäsningstid, lämpligen över natt. Jäsningen skall ske i svalt utrymme t.ex. i källare vilket man gjorde förr. Därav namnet. Jäsning av bröd under lång tid i svalt utrymme ger extra fluffigt och smakrikt bröd.

Kan det betyda något mer – fralla?

Frallor kallas rasen – den söta franska bulldoggen som är en riktig mysfralla, säger de som har turen att ha en fralla i sin vardag.
Visste du? Franska bulldoggar kommer faktiskt inte från Frankrike. Engelska hantverkare från Nottingham, som blev arbetslösa efter industrirevolutionen, flyttade i stora skaror till Frankrike och medförde då sina hundar. Så blev de engelska småhundarna franska småhundar.

Fralla kan ibland användas som slang för erektion.

Nu så, ett recept.
Nämligen nybakta morgonfrallor på fem minuter om du ex. förbereder degen kvällen innan och sätter in i kylen så har du färska frallor på morgonen på ett litet kick!


frallor

Ingredienser
Portioner: 20 st.
1/4 paket jäst
5 dl kallt vatten
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 msk olja
1 msk socker

Gör så här
På kvällen: Rör ut jäst i kallt vatten i en bunke. Tillsätt rågsikt, vetemjöl special, salt, olja och socker. Rör tills allt blandats. Degen är rätt kladdig. Täck med en handduk, ställ i kylen. På morgonen: Sätt ugnen på 225°C. Stjälp försiktigt upp degen på väl mjölat bord.

Dela i 20 bitar med en degskrapa. Bearbeta degen så lite som möjligt. Lägg bitarna på bakpapper på en plåt. Grädda i 20–25 minuter.

Morgonfikat klart!

Källor:
sv.wiktionary.org
sv.wikipedia.org
ica.se
harligahund.se
spisa.nu
frallasidan.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s