Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Pearl Hart – Lady Bandit of Arizona, västerns kvinnor som var ”outlaws”…1 av 2

pearl hart

Western var spännande med många profiler, en kvinna som ej är så väldigt känd har jag valt. Pearl Hart. Vem var hon, denna kvinna? Pearl Hart, född Taylor, (ca 1871- 1928?- (1955?)). Hon var född i Kanada, ”bandit” i den amerikanska, gamla västern. Hennes brott blev beryktade just för att hon var kvinna. Mycket om hennes liv är osäkert med dokument som varierar och ofta är tvärtemot varandra.

Tanken varför hon blev ”outlaw” var för att hon behövde pengar att skicka hem till sin sjuka mamma. Tillsammans med sin partner Joe Boot, rånade hon en diligens i maj 1899 nära Cane Springs Canyon, Arizona. Pearl blev arresterad, flydde från fängelset och fångades igen och denna gång skickades hon till ”Yuma Territorial Prison”.

Hon föddes som Pearl Taylor, med franska rötter, i den kanadensiska byn Lindsay, Ontario. Hennes föräldrar var både religiösa och välbärgade och gav sin dotter den bästa tillgängliga utbildningen. Hon var ett av flera barn och fick alltså en bra start sett till utbildning.

Vid 16 års ålder var hon inskriven i en skola när hon blev kär i en ung man, som hette Frederick Hart, som har beskrivits olika. Som ett fyllo och spelare. De gifte sig men hon upptäckte att han missbrukade och lämnade honom – för att återvända till sin mor. Men hon och mannen förenades och hon lämnade honom flera gånger.

Ihop hade de två barn, en pojke och en tjej, som Pearl skickade till sin mamma som bodde i Ohio. Han fick jobb 1893, en tid, medan Pearl blev mer av cowboy då hon såg en del på Buffalo Bills Wild West Show. Mannen lämnade hon för gott på ett udda vis, han gick med i spanska-amerikanska kriget – men hon såg såhär på sitt liv då:
”Jag var bara tjugotvå år gammal. Jag var snygg, desperat, avskräckt och redo fpå att allt kunde ske. Jag åkte från stad till stad tills jag kom till – Phoenix”.

pear

Omkring 1898 arbetade Hart som kock och saloon-sångare, det nämns att hon utvecklat en förkärlek för cigarrer, sprit och morfin under denna tid. Och/eller drev hon en tältbordell nära den lokala gruvan och ska även haft en anställd kvinna. När gruvan stängdes gick ekonomin i botten.

Pearl träffade en man, Joe Boot (troligen ett alias) och de behövde pengar. Joe hade sökt guld men fann inget så de beslöt råna en diligens på väg till Florence, Arizona. Rånet inträffade den 30 maj 1899 vid en vattningspunkt nära Cane Springs Canyon. Hart hade klippt håret kort och var klädd i herrkläder. Hon var beväpnad med en 38.revolver medan Boot hade en Colt.45.

En av de sista rutterna på territoriet, diligensen hade inte rånats på flera år och därmed hade kusken ingen man med som hjälp med hagelgevär. Paret stoppade kusken och Boot höll en pistol på rånoffren medan Hart tog 431,20 dollar och två skjutvapen från passagerarna.

Efter att ha gett tillbaka en dollar till varje passagerare tog hon sedan förarens revolver. Efter att rånarna ridit iväg i galopp, tog kusken en häst och red till stan för att varna sheriffen. De försvann under några dagar med olika byten av väg, för att inte vara förföljda. Oavsett så togs jakten upp av ett uppbåd med sheriff Truman i Pinal County. Man fångade dem smygandes när paret sov 5 juni 1899. Läs hur deras framtid blev…i del 2.

Källor:
pinterest.com
en.wikipedia.org
legendsofamerica.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.