Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Belle Gunness, norsk kvinnlig seriemördare, vart tog hon vägen…?

young-belle-gunness

72 år blev Belle från Norge, seriemördare vid sidan om det ”vanliga livet”. Belle Gunness var norskfödd, men immigrerade till USA 1881. En rad misstänkta bränder och dödsfall (mestadels resulterande de i försäkringspengar) följde efter. Belle började också skicka meddelanden, det vi nu kallar dejting, för att locka rika män till sin gård, varefter de aldrig sågs igen. Hennes föräldrar var – Paul Pedersen Størseth och Berit Olsdatter. Hon var den yngsta av åtta barn.

Belle Gunness var en av USA:s mest produktiva kvinnliga seriemördare. Hon var 1,83 m lång och vägde ca 91 kg. En rejäl dam som var imponerande. Belle, född Brynhild Paulsdatter Størseth den 11 november 1859 i Selbu, Norge, död 28 april 1908 i La Porte, Indiana, USA.

Man vet ej alla fakta, men hon kan ha dödat båda sina makar och alla sina barn (vid olika tillfällen), men hon är känd för att ha dödat de flesta av sina friare, pojkvänner och sina två döttrar, Myrtle och Lucy.

Motivet var girighet och livförsäkringar som gav ersättning. Om antal mördade nämns även mer än hundra. Man vet ej. Men vi återgår till männen hon tog kål på. Många av dem var rika, medelålders män med norsk bakgrund som lockats dit av kontaktannonser i tidningar. En av dem, George Anderson, kom undan. Och Belle greps aldrig. Död vid brand?

bellegunness

Summor hon kom över?
Hon tog männen på pengar, från 1000 – 32 000 dollar. Hon hade enligt uppgift fixat mer än 250 000 dollar genom sina mord genom åren – en stor förmögenhet på den tiden (ungefär 6,3 miljoner dollar, 2012). Morden skedde under flera decennier.

Om hennes död och obduktionen efter så var liket enligt uppgift – 5-6 cm kortare än vad Belle var, senare gav denna osäkerhet henne i amerikansk kriminell folklore, namn som en kvinnlig kapten Blåskägg. Hon ska ha omkommit under en brand på sin gård 1908. Man fann då kvarlevorna efter tre barn och en huvudlös kvinna.

Om det faktiskt var Belle Gunness har inte gått att fastställa. Hennes före detta dräng, Ray Lamphere, som dömdes för att ha satt eld på huset, erkände på sin dödsbädd att han hjälpt till att begrava några av hennes offer, några hade slängts i sjön.

De ska även ha rest till Chicago för att hitta den kvinna, en hushållerska, som hittades i branden. En norsk kvinna som säger sig vara släkt med Gunness har lämnat DNA-prov som man ska undersöka. Men detta har ej givit något bevis.

Den kropp man tror var hennes är begravd bredvid hennes första man, vid Forest Home Cemetery i Forest Park, Illinois. Vad man kan konstatera är brott eventuellt kan ha lönat sig. Dock, hemska kvinna…

Källor:
sv.wikipedia.org
biography.com
en.wikipedia.org
stayathomemum.com.au
thoughtco.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.