Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Bedragaren Frank levde som pilot, advokat, utan någon utbildning…

Frank-Abagnale

En film som var fascinerande och spännande och dessutom byggde på en verklig händelse fick mig söka om mannen – Frank Abagnale. Sevärd med Tom Hanks och Leonardo DiCaprio i filmen – Catch Me If You Can. I verkligheten var detta en av de största lögnarna man skådat.

En falsk pilotuniform och checkbedrägerier gav honom ett liv i lyx och överflöd. Idag driver han Abagnale and Associates, ett företag som specialiserat sig på att hjälpa företag med att förebygga finansiella bedrägerier.

En sommarmorgon 1964, som sextonåring, packade Frank en väska med sina bästa kläder och gick ut genom dörren. Han lämnade inget meddelande till sina föräldrar. Med sig hade han bara väskan, en bankbok med 200 dollar och ett checkhäfte för att klara motellräkningar och mat under den första tiden. Sedan måste han komma på något.

Frank William Abagnale, Jr., född 27 april 1948 i Bronxville, Westchester County, New York, är en amerikansk säkerhetskonsult, men mest känd som före detta förfalskare av checkar.

Han är från 1976 gift med Kelly Anne Welbes Abagnale, med barnen Chris Abagnale, Scott Abagnale och Sean Abagnale.

frank-abagnale-pilot

”Jag hade 50 legitima körkort.”

Vi lär oss i filmen att mamman kämpade och trodde på sonen. Hon, fransk-född, vid namn Paulette Noel Anton Abagnale, född 24 december 1926 i Oran, Algeriet, avled 7 november 2014. Hans föräldrar flyttade till en förort till New York efter kriget. De skapade en mycket lönsam pappershandel på Madison Avenue. Paret hade en dotter och tre söner, de var gifta till 1972.

Frank själv?
Under fem år på 1960-talet förfalskade han checkar till ett värde av mer än 2,5 miljoner dollar i 26 olika länder. Under dessa år använde han sig av åtta alias – ibland fler för att lösa in falska checkar. När Abagnale till slut åkte fast satt han i fängelse i Frankrike, sedan Sverige, innan han utlämnades till USA.

”Ibland behövde flygbolagen snabbt flytta piloter runt i världen, och hade därför ingått avtal om att alla piloter fick flyga gratis. Det kostade ingenting eftersom den pilot som skulle förflyttas inte tog upp ett passagerarsäte, utan satt på ett utfällbart säte i cockpiten. Abagnale såg sin chans. Nu skulle han ut och se världen.”

I filmen möter vi en man som också fanns med då, FBI-agenten Joe Shea (Joseph) 1919-2005, från Marietta, Georgia, USA. 

Frank Abagnale bor i Charleston, South Carolina, med sin fru Kelly, som han träffade när han arbetade undercover för FBI. FBI-agenten på vilken karaktär Carl Hanratty (spelad av Tom Hanks) baserades i filmen förblev nära vänner tills Sheas död.  frankmfru

Franks ord:
”Mitt stoltaste ögonblick var förmodligen när min äldsta pojke slutade Law School och gick med på att bli en FBI-agent. Det var utanför min fantasi att – med min bakgrund – att se min egen son bli FBI-agent.”

Frank var alltså advokat, pilot och läkare, genom att söka fakta endast på egen hand. Utan skolor. ✈

Är filmen sann, stämmer verkligheten? Det sägs att han var mer ”falsk” som ung än som visas, att han jagade brudar mer osv, så som alltid – sanningen är någonstans mitt emellan. Men en otrolig story som hänt! 👤

Källor:
svt.se
sv.wikipedia.org
varldenshistoria.se
historyvshollywood.com
spielberg-ocr.com
brainyquote.com
thedailygrifter.blogspot.se
en.wikipedia.org
findagrave.com
bookbrowse.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.