Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Polens och Europas sista häxa som avrättades var Barbara Zdunk…

Reszel_Castle

Vad vet vi om denna kvinna, Barbara, och hennes liv?
Hon var – Barbara Zdunk (1769-1811), som avrättades i Preussen år 1811, 42 år gammal, var troligen den sista person i Europa som blev lagligt dömd och avrättad för häxeri.

En häxa är en (kvinnlig) person som tros ha övernaturliga, magiska krafter. En klok gumma ansågs kunna hjälpa och bota de sjuka. En annan benämning på häxa är trollkvinna, och en relaterad benämning ”skogsvidja”. De första rapporterna om djävulsdyrkan och häxsabbater kom från Frankrike år 1222.

Åter till Barbara Zdunk, som var en polsk kvinna som dömd av en laglig domstol och avrättades efter att ha arresterats som häxa. Hon bodde i staden Reszel i nuvarande Polen, där hon arresterades och anklagades för att år 1806 bränt ned staden i dess historias största stadsbrand – med hjälp av magi.

Platsen för domen – var ett hotell i staden Reszel. Hon hölls sedan i en fängelsehåla på hotellet – tidigare ett slott – och våldtogs flera gånger. Senare besökare är hemsökta, de hör skrik, som de tror är Barbaras, hon ropar att hon var oskyldig.

En märklig berättelse är den av två män i hotellets biljardrum (fd fängelsehålan där Barbara hölls). En av männen höll på att förlora, och skojade, ropade ”Hjälp mig, Barbara!”.

Omedelbart började bollarna att röra sig. Barry och Kris, som männen hette, försökte återskapa den natten då hon fanns där fången, och efter en stund av stillhet, hoppar Barry till – något hade rört vid hans ben. De hörde bankanden, men kunde inte hitta källan. Barbara vistades i denna håla i – tre år. Visst förstår vi ropen?

Åter till dagen då hon dömdes skyldig och – avrättades på en kulle utanför staden i Europas sista människobål. Hon avrättades genom bränning på spel utanför staden (fast hon var tydligen strypt till döds av bödeln innan branden tog hennes kropp).

Man tror idag att en grupp polska soldater var de verkliga mordbrännarna och att hon sålunda var oskyldig. Det råder osäkerhet om den verkliga orsaken till hennes dom, vilket bekräftades av flera hovrätter, upp till kungen själv. Det sägs också att hon kan ha haft en ung man som pojkvän, en tonåring, bidragande kanske till att hon blev kallad ”häxa”.

Reszel är en stad i Polen i Warmia-Mazury, befolkningen är idag knappa femtusen invånare. Staden överfördes från Tyskland efter andra världskriget till Polen efter Potsdam-konferensen 1945. Bilden.

En tveksamhet, en annan avrättning – av Anna Goldi 1782, som ofta påstås vara den sista personen som ska ha avrättats för häxeri i Europa. Anledningen är det tveksamma om rättegången mot Zdunk kan räknas som en häxrättegång i juridisk mening.

År 1836 lynchades och dränktes dock en polsk kvinna i Preussen olagligt, Krystyna Ceynowa, beskylld för häxeri. Hemska tider, att vara annorlunda, klok, kunde bli ett helvete och flera oskyldiga dömda.

zdunkavr

Frågan är om vem som var sist?
Barbara var det, men var det som häxa hon dömts eller brottet om elden? Anna G vet man dömdes för häxeri. Krystyna var ju ej dömd, utan folks egen ondska dömde henne. En tid med hemskheter där klokhet skapade fruktansvärda misstag…

Källor:
en.wikipedia.org
evi.com
answers.yahoo.com
syfy.com
corblimey.pl

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.