Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Katter – vad gäller om allergi, du som gärna vill ha katt och…?

cornish-rex-cat

Frågan dök nyligen upp och jag som älskar djur, hund och katt speciellt, och har en ganska rejäl allergi mot husdjur blev nyfiken. En notis, jag har egentligen aldrig tålt hundar, men en ras som fungerade för mig till 99% var Bolognese (Bichon). Men nu gäller det katter!

Fakta nämner att drygt var tionde svensk är allergisk mot katter, vilket betyder att kattallergi är den vanligaste formen av pälsdjursallergi i Sverige. Kattallergi utvecklas ofta i barndomen och beror på att kroppens immunförsvar överreagerar mot äggviteämnen som utsöndras från kattens urin, saliv, talgkörtlar och trampdynor. Forskarna vet inte säkert varför en del drabbas och utvecklar kattallergi och andra inte, men troligtvis handlar det om en kombination av arv och miljö. En del kan vara allergiska mot katter länge utan att veta om det.

Vi har 50 procent högre risk att utveckla pälsdjursallergi från katter än från hundar. Hur starkt man reagerar är väldigt individuellt och det finns exempel på allergiker som upplever att de tål vissa katter bättre än andra. Generellt sett går det inte att rekommendera en viss ras till någon som har allergi, eftersom allergen-nivåerna kan variera stort också inom samma ras. Här kommer därför första svaret, man måste testa sig, gärna träffa en katt av en ras man vill köpa. Först då vet man mer.

Finns det mindre ”allergiframkallande raser”?
Jag här läst runt och sammanfattar detta. Främst, bäst lär vara Cornish Rex (Rex), Sibirisk katt påstås sakna det protein som framkallar snuva. Detta är en myt, det kan vara mindre men den ska ha proteinet. Ragdoll nämns också, som mindre ”allergiska”.

Sphynx, aningen naken, brukar nämnas med, men osäkert. En skrev ”jag har två kattallergiska barn ihop med kattrasen mainecoon.” Individuellt!

Det visar sig att hankatter fäller väsentligt större halter av allergener än honkatter. En kastrerad hane däremot fäller betydligt färre än en okastrerad hane. Bra veta.
Ett vetenskapligt råd är alltså att pälsallergiker inte ska ha pälsdjur eftersom det kan förvärra besvären, säger expertis.

Kan man använda medel mot allergi?
En kattälskare använder en vecka nässprayen Dymista och tål då – sina katter bättre. Man kan också välja ta sprutor, men det verkar besvärligt.

Det är några saker du bör veta innan du överväger att ta sprutor. Metoden är obekväm. Normalt ges dessa små injektioner (immunotherapy) två gånger i veckan i sex månader, därefter var tredje eller fjärde vecka i tre till fem år.

Reaktioner mot sprutorna förekommer. På grund av att serumet är gjort av extrakt från det ämne du är allergisk emot, finns det alltid en risk att få en allvarlig reaktion, från nässelfeber eller nässelutslag till anafylaktisk chock. Dock – är de allvarliga reaktionerna sällsynta och de visar sig redan på läkarbesöket. Reaktioner kan då snabbt behandlas. Men komplicerat?

kattallergi

Väljer du att leva med katt trots allergi, finns det vissa saker du kan göra själv för att lindra dina besvär. Jag hade som ung en kär hona i 6 år, men kände av allergin efter någon månad. Valde behålla henne, en dumt misstag i efterhand.

Men eventuella råd:
Städa noga och använd en filtrerad luftrenare. Låt inte katten vara i sovrummet eller andra rum där du vistas ofta. Tvätta händerna ofta och undvik att röra vid dina ögon. Undvik att röra mattor, draperier och möbeltyger. Borsta och bada katten ofta.

Valet är ens eget, men man bör vara helt klar INNAN man bestämmer sig. Det är ej håret, pälsen i sig, utan det som sitter i huden bl.a. Övre bilden på just rasen Cornish Rex, en kattunge.

Källor:
astmaochallergilinjen.se
familjeliv.se
expressen.se
hemmets.se
katter.nu

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.