Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Birgitta Svendén, operasångerskan slutade sjunga och blev operachef…

svenf1

Ett liv präglat av musik har Birgitta Svendén haft, är nu är sedan 1 februari 2010 VD och operachef vid Kungliga Operan.

Faktabiten?
Bor på Östermalm, Stockholm, Kersti Birgitta Svendén, född Lundberg i mars 1952 i Porjus i Jokkmokks församling, var svensk operasångare med alt/mezzosoprans omfång. Maken heter Tomas Svendén.

I barndomens Vuollerim växte hon upp som enda barnet till en pappa som var kraftverksbyggare och som på fritiden spelade klassisk musik på piano och dragspel, och en mamma som älskade operetter och gärna sjöng i kyrkokören.

Hon studerade vid Operahögskolan i Stockholm, 2005-2009 var hon rektor där. Hon har gjort en internationell karriär i första hand som Wagnersångerska och har förutom vid Bayreuthfestspelen varit flitigt engagerad vid flera av världens stora operascener.

Hon har även gestaltat titelrollen i en nyuppsättning av Bizets opera Carmen på Kungliga Operan och innehar sedan 2001 tallrik 15 i Gastronomiska akademien.
Svendén har även varit en flitigt anlitad konsertsångerska både här hemma och internationellt.

svendsen

Citat Birgitta:
”Opera är inte komplicerat utan handlar om det som är viktigt i livet.”

Birgitta Svendén är även styrelseledamot av Musikaliska akademien, ledamot 920 sedan 1998, och hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet (2004). 

Årtal – 2010 – Medaljen för tonkonstens främjande, 2013 – Hedersdoktor vid Mälardalens högskola och 2015 – Stockholms stads Bellmanpris. Kultur är mycket, Birgitta är kultur – är du?  🙂

Extra. Oredigerat material – Operachefen – SR Berwaldhallen med Birgitta:
Länk: https://www.youtube.com/watch?v=GCjcFnMzUMU

Källor:
sv.wikipedia.org
operan.se
eniro.se
svd.se
nt.se
youtube.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.