Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Världens mest avlägsna ö,Tristan da Cunha, knappt 300 bor här…

trinhouts

Öar finns det gott av, några finns och knappt någon vet om dem. En sådan är denna som kallas världens mest avlägsna ö, Tristan da Cunha. Här bor inte många, runt 275 personer har valt på den lilla ön. Den är en brittisk ögrupp i södra Atlanten, belägen 2 500 kilometer sydväst om Sankt Helena. Förutom huvudön ingår även de obebodda öarna Inaccessible Island, Gough Island och Nightingale Island med Middle Island och Stoltenhoff Island.

Tristan da Cunha anses vara en av de mest isolerade öarna skärgårdar i världen. Den närmaste fastlandets land är Sydafrika, och huvudön är bara 11.2 km rakt över.

Många av de avlägsna öarna har inte blivit grundligt undersökta. En som nämnts kallas därför Inaccessible Island. Den otillgängliga ön. Trogen sitt namn, har det funnits minst tre skeppsvrak utanför här vid öns stränder. Vill du ha din semester här så får du sitta ombord på ett fartyg i sju dagar för att ta dig dit och – lika länge för att komma hem igen.

tristan1

Tristan da Cunha är den plats på jorden som ligger längst bort från någon annan bebodd plats, och är därmed en av världens yttersta platser. Huvudstaden har det mäktiga namnet Edinburgh of the Seven Seas.

Historiken är spännande.
Öarna upptäcktes i maj 1506 av den portugisiske kaptenen Tristão da Cunha. Dåligt väder hindrade honom dock från att gå i land och han avseglade därifrån utan att ha satt sin fot på ön. Den första närmare undersökningen av öarna gjordes av den franska fregatten L’Heure du Berger 1767.

De upptäckter man gjorde publicerades av en hydrograf vid Brittiska flottan, vilket ledde till att ön fick sina första bosättare; Jonathan Lambert från Salem i USA, som kom dit år 1810 och grundande tillsammans med tre andra öns första permanenta bosättning. Lambert ansåg att öarna tillhörde honom och döpte dem till Islands of Refreshment.

I tider av oro och krig så hamnade en brittisk garnison på ön. En av soldaterna som stationerades på ön var skotten William Glass, som bestämde sig för att bosätta sig på ön. Garnisonen gav sig av 1817, men Glass återvände till ön tillsammans med sin familj 1821 med avsikten att bosätta sig permanent. Glass fick snart sällskap av andra och lade grunden till den bosättning som finns på ön idag. Nästan alla av Tristan da Cunhas nuvarande invånare är ättlingar till dessa första bosättare. Otroligt!

Ett vulkanutbrott 1961 ledde till att befolkningen evakuerades till Storbritannien, och först 1963 kunde man återvända. Tristan är känd framför allt för sin vilda natur. Ön har av BirdLife International identifierats som ett viktigt fågelområde för 13 kända, sällsynta sjöfågelarter som häckar där och två landlevande arter lever där. Bland sjöfåglarna finns Mindre albatross, Vanlig sotalbatross, Vitbukad petrell och Långvingad petrell.

Många sälar, inklusive mammutelefantsälar, dela öarnas stränder med en uppsjö av strandfåglar och sjöfåglar. Skärgården ligger ovanpå ett område som ansvarar för vulkanisk aktivitet som bildar öar i södra Atlanten. Klimatet är i allmänhet milt, men öarna är känsliga för kraftiga havsstormar med kraftiga vindar som kan skapa stor förstörelse.

Endast åtta efternamn finns representerade på öarna: Glass, Green, Hagan, Lavarello, Repetto, Rogers, Swain och Patterson. Patterson har dessutom tillkommit relativt nyligen då en öbo som gift sig med en britt flyttat tillbaka till ön. Sammanlagt lever 80 familjer här.

Edinburgh of the Seven Seas

Huvudorten är Edinburgh of the Seven Seas (ovan på bild) och den enda religion som finns representerad på öarna är kristendomen, i form av den anglikanska och romersk-katolska kyrkan. Undervisning i skolan är endast grundläggande och barnen lämnar skolan vid 15 års ålder.

Ön är en av världens mest svårtillgängliga bebodda platser. Det finns ingen flygplats och heller ingen statlig passagerarbåt-linje. Förr gick passagerarbåten RMS Saint Helena till ön några gånger om året, men numera kontrakteras sydafrikanska fiskebåtar att gå med förnödenheter till ön vilket de gör cirka tio gånger om året.

Vill du besöka ön så finns det möjlighet, sök på nätet  🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
wwf.se
cafe.se
tripadvisor.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.