Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Marina Abramovics liv, otänkbart märkligt, performancekonstnär, läs ALLT…

Vi var en hel del som hörde Marina hos Skavlan för en tid sedan, ett fängslande liv. Det handlar om Marina Abramovic som är en av världens mäktigaste konstnärer. För några år sedan stod 750 000 människor i kö till hennes utställning i New York. Nu kom hon till, denna performancekonstnär, till Stockholm och Moderna museet med utställningen The Cleaner 2017. En ny, veckolång kollektiv performance, (The Cleaner), med körer, sångare och performers i Eric Ericsonhallen i månadsskiftet februari/mars 2017. Köerna ringlar långa till Marina Abramovics performance…

”Vid entrén ombeds man lämna sina väskor, skor, klockor och mobiler. Såvida det inte rör sig om barnteater får jag alltid ruskiga vibbar vid den här typen av kollektiv massavlämning av persedlar.” (z2)

Vem är denna spännande kvinna?
Marina Abramovic, född i november 1946 i Belgrad i nuvarande Serbien, är numera bosatt i New York. Båda hennes föräldrar var jugoslaviska partisaner under andra världskriget. Hennes mamma var Danica Rosic och hennes pappa var Vojin Abramovic. Efter kriget blev Abramovics föräldrar ”nationella hjältar” och fick positioner i den jugoslaviska regeringen efter andra världskriget.

”I sin konst har Marina Abramovic alltid dragits till våld, smärtgränser och rituell självspäkning. Fortfarande kallar hon sig för serbisk krigare. Längtan efter rening är också grunden för ”The cleaner”. (z1)

Barndomen?
Som barn slog Abramovics mor henne. I en intervju som publicerades 1998 beskrev Abramovic hur hennes mamma tog fullständig militär kontroll över henne och hennes bror.
”Jag fick inte lämna huset efter klockan 22 tills jag var 29 år. Mina föreställningar i Jugoslavien gjorde jag före – den tiden, för att jag var tvungen att vara hemma då. Det är helt vansinnigt, men att jag skär mig själv, piskade mig själv, brände mig, nästan förlorade mitt liv. Allt – före klockan 22!”

2013 sa Abramovic: ”Min mamma och pappa hade ett hemskt äktenskap.” Att beskriva en händelse när hennes pappa krossade 12 champagneglas och lämnade huset, sa hon, ”det var det mest hemska ögonblicket i min barndom.”

Vidare i nutid?
”Spirit Cooking” är ett performance-uppträdande som Marina gjorde på ett italienskt galleri redan 1996 där hon målade explicita instruktioner på en vitvägg med grisblod. Abramovic ser det som en form av poesi och har senare utvecklat det till en kokbok och middagstillställningar kring samma tema.

”Det är ett koncept. Det har inget med satanistiska tilldragelser att göra, att alla som är med som sponsorer till hennes konstinstitut blir inbjudna till ”Spirit Cooking”-middagar. Kontroverser sker kring henne, speciellt vill några tala om satanismen, men inget nytt under solen.”

Marina Abramovic utbildade sig i måleri på Konstakademien i Belgrad samt i Zagreb 1965–70. Under 1970-talet undervisade hon på Konstakademien i Novi Sad. År 1975 flyttade hon till Amsterdam i Nederländerna. Mellan 1992 och 1996 var hon professor iHamburg och 1997–2004 professor i performancekonst.

Hon inledde sin konstnärliga karriär 1973. Människokroppen är av central betydelse i hennes konstnärskap, både som tema och medium. Hennes konstnärskap utforskar gränserna för människans fysiska och mentala gränser samt relationer mellan konstnär och publik. abranudxx

Hon arbetade från 1976 under tolv år tillsammans med den tyske konstnären Ulay. De genomförde tillsammans performancekonstverk som utmanade kroppens fysiska och mentala gränser beträffande smärta, uthållighet och fara. Efter tre decenniers arbete började hon i början av 2000-talet att beskriva sig själv som ”the grandmother of performance art”. Hon drar sig ej för det nakna budskapet.

Privatliv, män, kärlek?
1971- Marina gifter sig med konstnären Neša Paripovic. Hon fortsätter att leva med sina föräldrar (!) och deras strikta tio utegångsförbud. 1975 – reser till Amsterdam för att delta i en internationell sammankomst för performanceartister och möter den tyska konstnären Ulay (Frank Uwe Laysiepen, f. 1943). 1976 – tjugonioåriga Abramovic skiljer sig efter att under hela äktenskapet bott hon hos sin mamma; Efter skilsmässan flyr hon fältet – och med Ulay stannar hon i Amsterdam. De bestämmer sig för att vara i evig transitering, och under de närmaste tre åren bor de och arbetar i en bil medan de reser genom Europa. Bodde även under den bitvis…

marinaabramovic-jpg

1980-81 – paret får en lägenhet i Amsterdam och kommer att spela en central roll i stadens konstnärliga liv. De håller till i sin skåpbil och reser till Australien och den stora Victoriaöken där de bor med Pintubi-stammen i nio månader. 1987 – även om de nästan helt har brutit bort sitt personliga förhållande fortsätter de att arbeta tillsammans.
De reser till Kina för andra gången och ansöker om tillåtelse att gå vidare. 1988 – efter år av förberedelse börjar de promenaden längs Kinesiska muren för arbetet The Lovers. Abramovic går från Shanhai Pass vid väggens östra ände. Från väggens västra ände nära Gobi-öknen går Ulay i motsatt riktning.

Efter nittio dagar träffas de. Återföreningen markerar ett slutgiltigt slut på deras romantiska förhållande, liksom ett tolvårigt konstnärligt samarbete. Abramovic och Ulay delar vägar och börjar jobba på egen hand. En stark relation som senare fick en form av ”ekonomiskt efterspel”. 1997 – möter hon konstnären Paolo Canevari, och de börjar ett romantiskt förhållande. Fadern avlider runt 2000. År 2006 gifter de sig i New York. Och är ännu. År 2007 avlider den ”hemska” modern. På frågan om barn har hon sagt att det aldrig varit aktuellt, det hade bara blivit kaos för alla involverade. En märklig kvinna.

År 2016 publicerade Abramovic memoarboken Walk Through Walls och hon finns representerad vid Moderna museet i Stockholm.

Frågan är, hur påverkad är hon av barndomens onda? Hur konstiga saker hon framfört, ”använda sin kropp som ett redskap i sin konst och slutar slutligen att måla och ritas helt och hållet.” Ja, var och en har sin syn.

Hon har varit med om mycket kontroversiell ”konst”, lite på liv och död. Sök på hennes namn eller kolla här mer:
LÄNK – https://www.theguardian.com/artanddesign/2014/may/12/marina-abramovic-ready-to-die-serpentine-gallery-512-hours

Källor:
svt.se
modernamuseet.se
sv.wikipedia.org
dn.se (z1)
expressen.se /gnm
(Gunilla Brodrej) (z2)
theguardian.com

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.