Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Skenet bedrar, Patricia Routledge är mycket mer än man tror…

TV gör att många skådespelare förknippas med en roll om de spelat den under en längre tid. Patricia är inte lik Hyacinth särskilt mycket, mer teaterkvinna och sedan 20-års ålder har hon i stort sett ej varit utan jobb. Hennes liv bär med sig en del starkt också. Hon förlorade sin mamma, pappa och bror under kort tid och/eller plötsligt.

Vem är då denna Dame!?
Dame Patricia Routledge, född i februari 1929 i Birkenhead i Merseyside, är en brittisk skådespelerska. Old girl, Pat är smeknamn. 1,65 meter lång 🙂
88 år – och i Sverige är hon mest känd för huvudrollen i TV-serien Keeping Up Appearances (Skenet bedrar). Här spelar hon rollen som den snobbiga Hyacinth Bucket som alltid strävar efter att vara finare än vad hon i grunden är.

Pat föddes i Tranmere, Cheshire, föräldrar Catherine (född Perry) och Isaac Routledge. Hennes far hade en sybehörsaffär och under andra världskriget , bodde familjen i källaren i hans butik i flera veckor i taget.

Patricia Routledge:
”Jag är ganska van vid tanken på döden, men man måste lära sig hemligheten med att leva för nuet. Du måste, för att leva fullt ut.”

Patricia läste vid University of Liverpool med högsta betyg i engelska språket och litteraturkunskap – och studerade sedan vid Bristol Old Vic Theatre School. Tanken kom efterhand – att det kunde bli en skådespelarkarriär. Hon var nämligen inblandad i universitetets dramatiska del!

Pat är alltså – en klassiskt skolad sångare, hon har gjort musikspel och operett inklusive titelrollen i en uppmärksammad produktion av Jacques Offenbach’s Storhertiginnan av Gerolstein 1978. Hon har spelat i musikaler både i England och USA, med Broadway-debut 1966. 1968 fick hon en Tony Award för rollen som Alice Chalice i Darling of the Day.

I TV har hon, förutom Keeping Up Appearances, även medverkat i långköraren Coronation Street. Där spelade hon rollen som Sylvia Snape 1961. I engelsk TV har hon även spelat den Miss Marple-liknande detektiven Hetty Wainthropp i TV-serien ”Hetty Wainthropp Investigates” som sändes mellan 1996 och 1998. pat1

Routledge har aldrig varit gift, har inga barn, och i juni 2008 bosatt i Chichester, West Sussex och regelbundet går hon till Chichester Cathedral. I juli 2012, blev hon beskyddare av Beatrix Potter Society. Som Djurens vän typ.

Hemifrån hade hon mycket moral och etikett i barndomen och det har präglat henne en hel del. Ej barn eller gift? Fördomar? Hon har emellertid med sig att hon tidigt, i tjugoårsåldern, var en envis kvinna med passion. Ett tidigt förhållande var starkt, med en – gift man.  En djup förälskelse som var första gången och den – slutade. Gav troligen en känsla av – varför?

Många år senare hade hon en annan kärleksaffär, då med regissören av en pjäs hon repeterade. Han var inte gift. ”Glädje! Med en underbar erfarenhet av empati och skratt, alltid skratt. Berättar hon. Men innan pjäsen fick premiär – dog mannen plötsligt. ”Det var förödande Men vi hann aldrig med allt…”. Sorgligt.

Numer anser hon att ”eftersom min inblandning i skådespeleri var så totalt, tycker jag ändå det är synd att jag inte har barn. Men jag är inte säker på att man kan ha en karriär och en familj och ge båda det man behöver och vill. Och barnlöshet menas heller ej celibat.” Idag bär hon med sig trygghet i sin religion. Och efter att ha sett henne som ung förstår jag att männen tyckte om henne.

Rösten hon har, sången har ju varit bidragande – så hon har faktiskt spelat in ett – album, ”Presenting Patricia Routledge”. 🙂

Citat Patricia:
”Människor tycker alltid synd om ungmör. Vi blir förlöjligade, som om vi hade gått miste om livet. Tja, vi behöver inte gå miste om något i dag!”

Något om serien med, som visas om och om igen, charm och typiskt engelsk. Skenet bedrar (originaltitel: Keeping Up Appearances) är en brittisk komediserie producerad av BBC. Den handlar om den ca 60-åriga medelklassdamen Hyacinth Bucket, som ständigt inför andra försöker agera som om hon tillhörde den aristokratiska överklassen samt hennes man och andra i hennes omgivning. Totalt gjordes fem säsonger på totalt 44 avsnitt mellan 1990 och 1995. Pat har ärats med titeln Dame som männens Sir för sina bedrifter.

Hon avslutade det eftersom hon tyckte den figuren räckte, teater var ju en stor sak och hon ville utvecklas. En ”skön” dam/kvinna. Varför tror vi alla att hon är ”Hyacinth”? 🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
imdb.com
en.wikipedia.org
telegraph.co.uk

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.