Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

När TV kom in i vårt liv, minns du den första tiden, myrornas krig…?

Television, TV, har vi alla en relation med. Idag är den ett ”måste” enligt många, nyheter ex. nås ut snabbt. Men nätet, radio, tidningar? Alla har sin funktion och åsikterna går isär. Minns du historik, saker som skedde förr? Hallåor, apparaterna?

Lite kul information ska jag bjuda på som hör till forna tider. Redan under 1920-talet hade de första prov-sändningarna ägt rum och år 1930 demonstrerades television för första gången i Stockholm på biografen Röda Kvarn. Ofta hördes röster för och emot, folk diskuterade det nya mediet som en dyr leksak som bara miljonärer skulle ha råd med. Kanal nummer två kom – 5 december 1969 när kanalen TV2 startade.

Första program?
Den officiella starten kom den 4 september 1956, då den första svenska kanalen startade sina sändningar ”på riktigt”. ”Tänker ni rösta?” hette det första programmet med information inför 1956 års kommande val. Det leddes av Lennart Hyland. Fast Hyland var med då svenska TV-sändningar inleddes i mindre skala 29 oktober 1954 med programmet En skål för televisionen.

När TV kom igång var Olle Björklund en omtyckt nyhetsuppläsare i Aktuellt. Arne Weise var idol i ungdomsprogrammen och Ria Wägner vinkade baklänges till publiken.

TV. Svartvitt gällde då. Minns att det ibland även var sändningsuppehåll, även någon dag ibland. Hallåor kallade man då programpresentatörer. Och 1956 började SVT med sina hallåor. Då med bland annat Lennart Hyland, Ria Wägner och Olle Björklund, fast jag ser dem som programledare.

”Riktiga” TV-hallåor från 1950- och 1960-talen var ex. Gerd Almgren 1958 och 1959, Jeanette von Heidenstam 1958, Ingrid Mattsson 1961, Birgitta Sandstedt 1964, Anita Lindman 1967, Maud Husberg 1967, Ewonne Winblad 1967, Inger Egler, Annika Kihlbom, Alicia Lundberg och Yvonne Hansson 1968 m fl. De försvann något år och återkom på SVT, men avslutades 4 mars 2012 klockan 22.40. Då var det sista gången som en hallåa syns i bild, duktiga Justine Kirk blev sist då ordinarie blivit sjuk. Bilden ovan.

Myrornas krig, världskrig?myrornas-krig
Myrornas krig är en benämning på den bild som syns i en TV-apparat med analog mottagare när inget program sänds. Bilden uppstår genom att enbart brus mottas av TV-apparaten. Detta brus klassificeras som vitt brus. Det kan beskrivas som svarta och vita prickar som rör sig på skärmen, vilket ger ett intryck av myror som slåss. Vanligt med egen TV på landet, man sökte nätet.

2008 var myrornas krig föremål för ett aprilskämt som väckte en hel del reaktioner. Uttrycker man det rakt så: ”ett visuellt fenomen på en tv:s bildskärm med slumpmässigt, mestadels monokromatiskt, videobrus orsakat av vitt brus på videoingången till en tv-apparat, ofta p.g.a. problem med mottagningen.”

Testbild?
När TV var nytt kunde barn sitta och bara kika på apparatens testbild. Som jag läste,”De sprang hem på lunchen för att titta på testbilden”. I de flesta kanaler används en testbild som utgår från Philips PM5544, den klassiska testbilden skapades 1966 av dansken Finn Hendil.

Svartvitt blev så färg.
1966 – Den första TV-sändningen i färg genomförs. 1968 – Riksdagen beslutar om att införa reguljär färg-TV. Färg-TV-sändningar inleddes officiellt den 1 april 1970.

Idag har vi mycket välja på i kanalväg, kanske för mycket? Ingen behöver dock lida som förr när ett program fanns. Inga val. Då debatterades mer om ett program tror jag eftersom det berörde ”alla”. Idag kanske andra ser betal-tv, andra kanaler eller är på Facebook på nätet 🙂
Ur led är tiden? …

Källor:
popularhistoria.se
sv.wikipedia.org
oppetarkiv.se
aftonbladet.se
svtplay.se
sv.wiktionary.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.