Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Arne Lamberth kunde lira trumpet som få, Svensktoppen fick flera besök…

2 kommentarer

En man som kunde lira trumpet och varierat, slog på Svensktoppen och blev så känd i folkhemmet. Jag har ett par vinylskivor, singel och ep. Arne Lamberth kunde framföra de enklaste melodier på ett fantastiskt sätt och brukade inleda sina kyrkokonserter med psalmen ”Blott en dag. Under 1950-talet rankade Expressen Lamberth som lika populär som självaste Elvis Presley.

Arne Lamberth, med sin tvådelade mustasch, föddes i oktober 1926 i Mjölby, Östergötland – död i november 1977 i Hjärnarp, Skåne.

Han växte upp i Mjölby och hans far, morfar och farfar var kyrkoorganister vilket ledde till att han gjorde debut som åttaåring i Mjölby kyrka, då på fiol. På trumpeten var han kanske bäst så han började sin riktiga karriär som militärmusiker i Strängnäs. Han spelade fiol, oboe och trumpet. Han var bror till Dag Lamberth.

Drygt 20 år gammal fick han kontrakt på dansrestaurangen Valencia i Köpenhamn. Efter det arbetade han vid Danmarks Radio som solotrumpetare i Radions underhållningsorkester, men även som dirigent och arrangör. Under dessa år fick han flera hits på topplistorna.

Efter 26 år i Danmark flyttade han 1971 (ej helt klart årtal) – och familjen till Sverige och Hallandsåsen, där de länge haft ett fritidshus. Gården utanför Hjärnarp som blev familjens nya hem inköptes på auktion. Där blev det både hästar och ett försök till fårhållning. Och turistbussar som stannade på grusvägen för att kika in på kändisens trädgård. Tillbaka i Sverige gjorde han många jobb i kyrkor, men han jobbade även som musiklärare på Kungsgårdsskolan i Ängelholm.

Lotte Lamberth (Johansson), yngsta dottern, av summa fyra barn – fortsatte senare i livet som sångerska och ihop ex med systern Daga Lamberth och trumpetaren Magnus Johansson. Lotte bekämpade själv bröstcancer och känd för en skön inställning till – att man ska leva idag. Hon har även spelat en hel del i Danmark. En gång var hon med i Hylands Hörna och sjöng ”Oh, mein Papa” tillsammans med pappan. Det var stort då!

1977 avled Lamberth i cancer och han begravdes i Hjärnarps kyrka, och hans fru Ulla Lamberth skänkte alla originalnoterna, högvis av dem, till Danmarks Radios arkiv efter hans död.

Arne Lamberth fick en guldskiva för sin inspelning av ”Russian Folksong” 1959-60. Han hade tio låtar på Svensktoppen mellan 1969-1972, de som gav mest poäng enligt listan där var: Nana 1969 (var etta), sedan Störst av allt är kärleken, tredje O Mein Papa 1970 (även etta på svensktoppen) och ex fjärde ”populäraste” Varför skola människor strida.

Tidigt sålde han 100 000 ex av låten Gelsomina 1956. Jag tyckte om det mesta, men Nana och Midnight Blues var extra för mig. Några till var Dröm en dröm, Lady Barbara, Morgon och I en klosterträdgård (med Visavi). En skön lirare…

Arne Lamberth – Nana nana, hör på videon:
http://www.youtube.com/watch?v=G-eclipJOxA

2015 läste jag att ”som gästsolist medverkar 26-årige Sebastian Lamberth från Malmö. Och – att hans yrkesliv går ut på att sjunga, dansa och agera på scenen. För att få göra det åker han runt på jobb.” Som han också skrivit på FB – Mitt namn är Sebastian Lamberth, jag arbetar som artist (singer, dancer, actor). Nu 29-30 år – Malmöbo. Det sitter i generna 🙂

Källor:
hd.se
medlem.spray.se
sv.wikipedia.org
Boken Svensktoppen –
1962-1974.
gd.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

2 thoughts on “Arne Lamberth kunde lira trumpet som få, Svensktoppen fick flera besök…

  1. Nu fick jag flash backs till barndomen igen. Mamma o pappa hade vinylplattor med honom. 😀

    Liked by 1 person