Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Kors i taket användes mer förr, men vad betyder det…?

korstak

Vi använder ord och uttryck, ofta utan att veta var det kommer ifrån. Detta idiom, ”Kors i taket”, vet alla man utropar ex då något mycket oväntat inträffar. Svårt finna info om, men vi tar det i fakta vi hittar och omkring.

Först då, kors vet alla, ordet kors säger egentligen inget om Kristi kors. Ordet betecknar ett pinoredskap. Förbrytare bands fast vid en stolpe och lämnades där att plågas. De kunde också spetsas på en påle. I Egypten nämns att förbrytare hängdes upp på trä.

Korsfästelsestraffet var en långsam avrättning och ibland användes två sammanfogade trästycken av varierande form: Den äldsta formen man känner till är T, sedan kom även + eller X. Denna typ av avrättning användes på slavar och rättslösa. Bruket infördes av romarna i Palestina.

Taket används i flera uttryck som ex. står högt i tak, betecknande att stämningen är hög, att glädjen är stor. Man kan också – flyga i taket, betecknande att någon blir våldsamt arg, fattar humör eller brusar upp. ”Statsministern flög i taket”. DN – 1988.  korsflera

Kors i taket så – utrop av (glädjefylld) förvåning, förundran, överraskning: ”är det sant?”, ”fantastiskt”. Som ex även – ”att i en internationell församling komma till ett positivt resultat . . är värt att rita kors i taket för. (RöstRadio 1948 , nr 40). I festsammanhang hör man även att någon kan slå klackarna i taket.

Det finns en musikalfilm, Kors i taket, (originaltitel: Merry Andrew), en amerikansk, romantisk film från 1958 med Danny Kaye i huvudrollen.

Jag tror detta idiom står för att det är så sällsynt, såsom man ser ett kors i taket mycket sällan.

Källor:
g3.spraakdata.gu.se
inventaria.se
sv.wikipedia.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.