Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3000 inlägg. Våga lär mer!

Nazism i riksdagen, har det funnits i Sverige? Nej… eller…?

1 kommentar

1932

Politik och nazism, hur har vi haft det? I Sveriges riksdag har det aldrig suttit några nazister. Rätt eller fel?

Ser vi tillbaka så – har vi haft två nazistiska riksdagsmän på 1930-talet. Det var när Högerpartiets (Moderaternas) inofficiella ungdomsförbund förklarade sig vara nazistiskt och skiljdes ifrån moderpartiet som två av högerns riksdagsmän beslöt att följa ungdomsförbundet. De bildade riksdagens ”nationella grupp” och blev således Sveriges enda (öppet) pro-nazistiska riksdagsledamöter.

SNF var – genom avhopp från Högerpartiet representerat av tre ledamöter i riksdagens andra kammare 1934-1936, vilket var enda gången en öppet pronazistisk fraktion haft representation i Sveriges riksdag.

Stéphane Bruchfeld har studerat detta och har skrivit:
”Jag menar att den svenska extremhögern var bland de första att påstå att Förintelsen av judarna bara var antitysk propaganda.”

Bruchfeld har studerat Sveriges Nationella Förbund, från de att de bildades som en ungdomsavdelning inom dåtidens Moderaterna 1915, tills dess att rörelsen försvagas efter andra världskriget. Han menar att de inte kan beskrivas som ett rent nazistiskt parti, men att de var starkt tyskvänliga, och närde antidemokratiska, rasistiska och antisemitiska idéer.

Många av SNF:s medlemmar togs upp av Högerns riksorganisation efter kriget, och kom i vissa fall att få betydelsefulla poster, berättar författaren Ola Larsmo. I februari 1934 beslutade Allmänna valmansförbundet helt sonika att bilda en ny ungdomsorganisation som knöts direkt till partiet.

SNU bytte alltså namn till Nationella förbundet och formerade sig som politiskt parti, det största extremnationalistiska partiet i Sverige under tiden fram till andra världskriget, med som mest bortåt 40 000 medlemmar.

riksdan

Den mest kände av dem var arméofficeren Alf Meyerhöffer, som på plats i Tyskland hade imponerats av nazisterna. Alf Roar Dag Meyerhöffer, 1891-1962, Stockholm, var en svensk militär och politiker (högerman till 1934, därefter Sveriges nationella förbund). Meyerhöffer var verksam som officer, bland annat vid Bodens garnison.

Han gjorde sig senare känd som engagerad försvarsdebattör och ordförande för Försvarsfrämjandet som han var fram till sin död 1962.

En intressant detalj var att det nya partiet, till skillnad från högern, förordade planhushållning. Vetenskapsradion Historia uppmärksammar partiet som också var bland de första att förneka Förintelsen av Europas judar.

Det gick inget vidare: gruppen förpassades ut ur riksdagen i andrakammarvalet 1936. Svensk nazism blev aldrig en partipolitisk maktfaktor.

Källor:
sydsvenskan.se
missuppfattningar.se
sverigesradio.se
sv.wikipedia.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

En tanke på “Nazism i riksdagen, har det funnits i Sverige? Nej… eller…?

  1. De kanske inte blev det då men de jobbar hårt på att bli det i dag. Vissa lär aldrig av historien.
    Kram

    Gillad av 1 person