Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 3100 inlägg. Våga lär mer år 2023!

Barbro Lindgren, en fantastisk, mycket originell och personlig författare…

barbrolindgren

Barbro är dotter till överingenjör Georg Enskog och Maja Löfstedt samt syster till konstnären Katarina Olausson Säll. Hon är bosatt i Glömminge på Öland. Hon bor i en 1700-talsgård i den by där hon växte upp. Hemmet är ombonat och vackert, och hon kan elda i den öppna spisen.

Vad vet vi faktamässigt om Barbro?
Barbro Lindgren, född Enskog i mars 1937, i Bromma, är en svensk författare. Hon gick ut Konstfackskolan i Stockholm 1958 och studerade 1959 på Konstakademien. Hon har varit reklamtecknare och arbetat inom sjukvården. Tillsammans med Marianne Eriksson har hon även startat ett barnboksförlag. Hon är mamma till musikerna Mathias och Andreas Lindgren, som även är kända under artistnamnet Bröderna Lindgren.

Det skrivs att hennes ”mångfacetterade produktion omfattar småbarnsbilderböcker, barnlyrik, teaterpjäser, realistiska ungdoms-skildringar och absurda prosaberättelser.” Sammanlagt har hon publicerat mer än hundra titlar, översatta till ett trettiotal språk. Barbro har också skrivit flera böcker för vuxna. Debuten skedde 1965 med boken Mattias, vänliga vardagsskildringar.

Vissa av sina böcker illustrerar hon själv, men sedan 1980-talet har hon också samarbetat med andra illustratörer, som till exempel Eva Eriksson i Mamman och den vilda bebin och Maxböckerna. I den självbiografiska dagboksserien Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner (1971–1973) skildras en ung flickas möte med kärleken och funderingar kring de stora livsfrågorna. Lindgren har många gånger varit nyskapande och normbildande, bland annat har hon skrivit en pekbok för vuxna, Titta Max grav!

Några är: 1969 – Loranga, Masarin och Dartanjang, 1970 – Felipe och 1970 – Loranga. Loranga. Hon har berättat att hon har ”lånat mycket av min familj i böckerna om Loranga. Gården där den utspelas var vår egen. Farfar var ena dagen mycket elegant, den andra som slängd på sophögen. Han bodde periodvis allt längre tider hos oss. I hemmet härskade viss anarki, lekarna var ofta våldsamma och Pappa Loranga måste alltid vinna, eftersom han föresatt sig.”

Barbro Lindgren har även skrivit texterna till skivan Goda’ goda’ med musik av Jojje Wadenius. Boken Eldvin har dramatiserats under titeln Tungt gräs som utsågs till bästa barnteaterföreställning i Sverige 1991. Molnens bröder framfördes i radioteatern 1989. Hon debuterade 1965.

”Loranga, det var min man. Han lekte med dem så som jag har beskrivit.
Hennes man tyckte att det var viktigt att lära barnen att förlora. Därför ordnade han tävlingar och vann jämt, som Loranga gör.”


lindgren2

Gift med?
Barbro var 1959–1985 gift med konstnären Bo Lindgren (1935–91), som var son till konstnären Helge Lindgren och Margaretha Waldenström.

Böcker, de senare:
2014 – Nu leker vi den fula ankungen (med Eva Lindström)
2014 – Dikter i urval 1974–2004

Källor:
sv.wikipedia.org
rabensjogren.se
svd.se
aftonbladet.se
alma.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.