Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla. Om det du undrat över, inom alla områden.

Avaträsk, en liten ort i södra Lappland du aldrig hört talas om…?

1 kommentar

avatvinter

Nog har vi många små orter, jag har själv varit i Dorotea bl.a. men denna tror jag ej, där dock en vän bor.

Orten är Avaträsk, som är en småort i Dorotea kommun i södra Lappland i Västerbottens län. Omkring Avaträsk finns fyra mindre byar: Fjälltuna, Måntorp, Bränna och Tvåtjärn. Höjdläget är 305 meter över havet, arean 55 hektar och 2010 bodde här – 78 invånare.

Den förste som bokfördes som bofast i byn var en man som hette Nils Nilsson-Fjällmark, som flyttade till Avaträsk 1744. Sedan bodde han här med sin familj ensam i 20 år innan den andra åbon bosatte sig här, han hette Ifwar Eliasson och kom från Rörström. År 1890 byggdes byns första skola, och fyra år senare var landsvägen genom byn färdig. 1907 togs den första telefonen i bruk, och Avaträsk fick elektrisk belysning år 1919.

Byn ligger längs väg 1052 mot Borgafjäll, ca en mil nordväst om Dorotea. Byn Avaträsk är utdragen på längden eftersom den ligger med Nils-Bersberget på ena sidan och Avaträsksjön på den andra. På 1920-talet etablerades den första taxirörelsen i byn, i form av en bybo som körde en T-Ford. När Avaträsk var som störst fanns i byn tre affärer och ett flertal pensionat och kaféer. Byn har idag ett levande föreningsliv, där Avaträsk Framtid, som bildades 1995, fungerar som centralförening med huvudsakligt mål att främja byns överlevnad.

Enligt sägen skall den första åbon vara Båtsmannen Elias Mattson från Rörström. Han uppförde en stuga, men bodde bara en sommar här. Lapparna hotade, så han måste fly härifrån. Detta område var ju vad som senare kallades ”Avaträsk Lappskatteland”.
De första nybyggarfinnarna från Rörström eller någon annan plats, var troligen de som gav sjön namnet, då de på sina långväga fångstfärder kom till denna sjö. De tyckte väl att härifrån var en vid utsikt, och därför kallades sjön för Avaträsket, Ava på finska betyder vidsträckt utsikt.

avat

Namnet Dorotea fick församlingen och byn efter Gustav IV Adolfs gemål. Befolkningen i Avaträsk och byarna häromkring bestod av folk från olika håll. Det var finnar, jämtar och sörlänningar, men någon rasblandning med lapparna förekom sällan, därför att motsättningarna i levnadsförhållandena var allt för stora. Även såg och kvarninrättningar byggdes, i första hand i Kvarnbäcken där de första åborna haft sin kvarn. Det sista såghuset där revs så sent som på 1930-talet.

Landsvägen genom byn blev klar sommaren 1894. Största folkmängden hade Avaträsk under 1930-1940–talet, då bodde ca 700 personer här. Idag noterade jag en som besöker orten, nämligen Kajsa Bergkvist. Hon reser till sina morföräldrars hembygd. Landskapsdjur: Fjällräv. Specialiteter enligt Kajsa ovan: Vilt och fisk.

Roy Westman gjorde sin sista arbetsdag efter 50 år på posten. Han är uppvuxen i Avaträsk, familjen hade jordbruk och skog och som grabb drömde han om att bli jägmästare. Först sorterade han post på tåget medan det rullade mot Stockholm eller Boden. Järnvägspost blev lantbärare. Som nu ska vara över.

Källor:
sv.wikipedia.org
doroteabyar.nu
svt.se
allehanda.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

En tanke på “Avaträsk, en liten ort i södra Lappland du aldrig hört talas om…?

  1. Vet mycket väl var Avaträsk ligger! Min Far är född i Avaträsk 1911

    Liked by 1 person