Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Nike Markelius artist med åsikter, skapar nya spännande musikformer…

syre

Nyfikenheten fick mig söka info, musik man hör och vill veta mer om.
Så, Nike Maria Markelius, Nike-Nojja, född i augusti 1962 i Stockholm, idag boende i Farsta Strand. Nike är en svensk musiker och sångerska. Instrument: Trummor, sång och gitarr. Hennes döttrar är – Aili och Alva Markelius.

Mamman är Katrin Markelius och hon är dotterdotter till arkitekten Sven Markelius. Hennes far föddes på Kreta och var redan gift med en annan kvinna när Nikes mamma blev gravid. Han försvann när hon var i sjätte månaden.

Hennes mor var med i en av de första feministiska grupperingarna inom Grupp 8 med paroller för fri abort och lika lön för lika arbete. Nike Markelius prydde ett omslag av Kvinnobulletinen som nioåring. Hon bar på ett plakat med texten ”Daghem åt alla barn” som hon stolt lyfte mot himlen.

Nike Markelius träffade sin far två gånger 1990 och sedan var han borta igen. Under alla uppväxtår fick hon inte en enda julklapp eller födelsedagspresent av honom. I sin självbiografi berättar Markelius att hon är bra på att välja fel män och att hon som faderlös drivits av oresonlig kärlekslängtan och ”omedvetet valt att åtrå det oåtkomliga eller det omöjliga eller rent av destruktiva”.

nikmedband

”Hennes mamma var ung när hon blev gravid med Nike, kärleksbarnet. Eller ”frukten av ett vänsterprassel”, som Nike skrattande konstaterar.”

Nike & Röda Orkestern var en rockorkester som växte fram för att skapa vacker & kraftfull musik där samarbetet med olika textförfattare var centralt och själva idén om att ge plats åt olika människors syn och reaktion på vår samtid. 2012 bildade Nike Markelius bandet Nike & Röda Orkestern, som samma år släppte sitt debutalbum Det står skrivet.

Jag blev nyfiken på deras video, ”Mörka Gömma”. Den är från albumet, hör!
Nike & Röda Orkestern – Mörka Gömma
Länken: http://www.youtube.com/watch?v=YQcE4Pk_7Yk

Citat Nike:
”Jag kände redan mitt första levnadsår att min röst bar med en råstyrka som en urkraft ur djupet av mitt inre.”

Nike är/var trummis och sångerska i bl.a Tant Strul och är initiativtagare, producent och konstnärlig ledare. Var tidigt aktiv i Oasen, en kulturförening i Rågsved som var verksam under slutet av 70-talet och början på 80-talet.

Stora förändringar sker i världen och i Sverige och det finns ett behov att skildra tiden vi lever i ur olika perspektiv. Gruppen ville verka som motkraft mot orättvisor och snedfördelning av samhällets gemensamma resurser. De spelade ihop sedan år 2010. Som med kraft för hjärtats, solidaritetens och rättvisans röda färg.

nike

Nike & Röda Orkestern var ett samarbetsprojekt mellan olika textförfattare och kompositör/ musiker där de då i bandet skapar nya möten i sångerna. Gruppens medlemmar då: Lotta Partapuoli: gitarr, Nike Markelius: sång och gitarr, Mia Kempff: bas, Johannes Nordell: trummor och – hemorten Stockholm.

Nike var trummis i punkbanden Usch och Tant Strul. Efter deras splittring har hon bland annat ingått i duon Nike Gurra tillsammans med Gurra från Ebba Grön, startat skivbolaget Diva tillsammans med bl.a. Malena Jönsson, sysslat med barnteater i barnteatergruppen Tant Sol, trummis i bandet The Shining samt även i bandet Aunt Fuzz tillsammans med Kajsa Grytt och Liten Falkeholm. Hon arbetade även som teatermusiker i flera uppsättningar på Dramaten, Radioteatern och Södran.

Tant Strul var ett av de mera betydelsefulla svenska new wave-/punkbanden. Gruppen splittrades 1985. Nike Markelius (Nike Nojja) – spelade då trummor.

Aktuellt.
En ny skiva med nya samarbeten gavs ut i november 2014 och fick namnet Vi är alla. Några av de tonsatta författarna är Bruno K Öijer, Göran Greider, Susanna Alakoski, Jenny Wrangborg, Amanda Ooms, Mian Lodalen och Eva Fuchs.

Hon arbetar även numera som skribent, krönikör och artikelförfattare med en egen kultursida i samhällsmagasinet Syre.

Nike Markelius spelar trummor i bandet Juka Soma & the Future of Chemistry som spelat live sen 2014 och som släpper sin första skiva under våren 2016. Under 2017 kommer Markelius med en ny solo-skiva. Dessutom verkar det som bandet Nike & Röda Orkestern ännu spelar ibland, såg senast 2014.

”Trumslag hjärtslag” är titeln på Nike Markelius självbiografi. Det är en tjock bok på drygt 450 sidor. Hon har mycket att berätta om sina år med punkband som Tant Strul och uppväxten, för att inte tala om den uppmärksammade artikeln från Dagens Nyheter i januari 2013 om hur sjuka personer ska ”stressas att bli friska” i borgerlighetens Sverige.

Källor:
facebook.com
sv.wikipedia.org
skap.se
sfi.se
svd.se

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.