Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Joan Armatrading hyllad brittisk artist, vart tog du vägen…?

artist_joan_armatradin2

Jag har ett album eller två med Joan, minns Me myself I. Hur har det gått Joan? Hon som har hyllats som Storbritanniens första riktigt framgångsrika svarta artist. Joan Armatrading, född i december 1950 i Basseterre, på den karibiska ön Saint Kitts och Nevis, är en brittisk sångerska, låtskrivare och gitarrist.

Armatrading besitter röstomfång av en contralto. Hennes musik anses vara mest pop med influenser av olika som folk, jazz, blues, soul och reggae. Hennes låtar har beskrivits som ”en del av de mest djupt personliga och känslomässigt nakna i vår tid.” Hon spelar både sex- och tolv-strängat, akustiskt och med elektriska gitarrer.

Joan var den tredje av sex barn. Hennes far var snickare och hennes mor var hemmafru. När hon var tre år gammal, flyttade hennes föräldrar med sina två äldsta pojkar till Birmingham, England, medan Jeanne fick bo med sin mormor på den karibiska ön Antigua. I början av 1958 vid sju års ålder, flyttade hon sina föräldrar i Brookfields, sedan ett slumdistrikt i Birmingham.

Området var nu mestadels rivningsfärdigt och ingick mer i stadsdelen Handsworth. Hennes far hade spelat i ett band i sin ungdom, senare förbjöd han sina barn från att röra sin gitarr. Vid ungefär 14 års ålder började hon skriva låtar, gjorde egna limerickar som musik på ett piano, som hennes mor hade köpt som ”en möbel”. Kort därefter köpte hennes mamma henne en gitarr från pantbanken för 3 pund i utbyte mot två barnvagnar, och Joan började undervisa sig på instrumentet.

År 1980 ändrade hon radikalt sin spelstil och släppte Me Myself I – ett hårdare pop-orienterat album.

Hemsida: www.joanarmatrading.com

arma1

Armatrading har blivit nominerad för Grammy Award tre gånger och två gånger för en BRIT Award som bästa kvinnliga artist. Hon hade 1996 släppt 18 studioalbum.

Lyssna: Joan Armatrading – Love And Affection 1976
https://www.youtube.com/watch?v=oag3I4VRXyM

År 2008 var hon en del av Cyndi Laupers True Colors Tour 2008. Och så, 7 oktober 2013 meddelade Armatrading på sin hemsida att hon skulle göra sin sista stora turné, kombinerat med sin första soloturné med nära, små av intima konserter, med bara en gitarr. Hon släppte en CD/DVD-skiva från turnén med titeln Me Myself I World Tour, 2016. Hon är medlem i Brittiska Imperieorden där hon innehar graden MBE.

Armatrading har alltid varit ovillig att diskutera sitt privatliv i intervjuer. I april 2011, The Shetland News rapporterade att Joan med flickvän Maggie Butler (konstnär) redan 1979 fått ett konstverk till sitt album av Maggie, Steppin out. Det har tillkännagivits 2 maj 2011 mellan de båda, ett civilt partnerskap, på Shetlandsöarna, och att – de har känt varandra länge.

En saga med lyckligt slut? En stor artist som ”slutat”, kanske gör hon små uppträdande privat, men som artist nej. Joan – the voice.

Källor:
en.wikipedia.org
shetlandtimes.co.uk
sv.wikipedia.org
joanarmatrading.com
afterellen.com
independent.ie

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.