Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Wallis och Futuna, en ögrupp för den ressugna som gillar värme…

wallis_futuna_image

Detta föga kända hörn av Polynesien ligger mellan Fiji och Samoa är värt ett besök? Semester? Var är det geografiskt? Mer noga, det franska territoriet omfattar två ögrupper, Wallisöarna och Futunaöarna. Öarna ligger 60 mil nordost om Fiji i södra Stilla havet. På franska Îles Wallis et Futuna, huvudort är Mata-Utu. De två ögrupperna är belägna cirka 250 km ifrån varandra. Se kartan på bild, de räknas till Polynesien.

Storleken?
Wallisön, cirka 96 km² med cirka 15 mindre öar och atoller innanför lagunen. Hoornöarna, Alofiön, cirka 32 km² och Futuna, cirka 64 km².

Pierre Chanel

Klimatet är tropiskt och orkaner förekommer mellan december och mars. Franska är officiellt språk men även uveanska och futunska används.

Nästan alla invånare är polynesier, men det finns en liten grupp européer, främst fransmän. Större delen av befolkningen lever av odling och fiske för eget bruk. Landets ekonomi är starkt beroende av bidrag från Frankrike och av pengar från öbor som emigrerat. Öarna har få naturtillgångar och industrin och turismen är outvecklade. Rot- och grönsaker samt frukt odlas för husbehov. Koraller, snäckor, pärlemor och hantverksprodukter exporteras.

Landets ekonomi är starkt beroende av bidrag från Frankrike och av pengar från öbor som emigrerat. 2013 bodde cirka 16 000 människor på Wallis & Futuna. Omkring 20 000 öbor har utvandrat till det franska territoriet Nya Kaledonien i jakt på arbete.

Området har varit bebott av polynesier sedan 800-talet och uppdelat i tre kungadömen. På Wallisön grundades Uveariket i början på 1400-talet och på Futunaön grundades Aloriket i mitten på 1500-talet och Sigaveriket 1784. De lokala monarkerna regerar än idag även om de som övriga monarker i världen har begränsad makt.

Futuna och Alofi upptäcktes av européer den 26 april 1616 av nederländske Jacob Le Maire och Willem Corneliszoon Schouten. Öarna blev ett franskt protektorat på 1880-talet. 1961 fick öarna ställning som franskt territorium sedan 94 procent av invånarna sagt ja till detta i en folkomröstning. Sedan 2003 har öarna ställning som ett så kallat utomeuropeiskt förvaltningsområde (collectivité d’outre-mer).

map_of_wallis-and-futuna

Marie Chanel född 1803 i La Potière i Frankrike död 1841 på Wallis- och Futunaöarna i Stilla havet var en katolsk präst, missionär och martyr. Han vördas som den första martyren i Oceanien och är därför skyddshelgon för den världsdelen. Hans helgondag är den 28 april.

Klimatet tropiskt, värt en resa. Dock passar man sig för orkaner och man lär få spara för en resa…

Källor:
landguiden.se
sv.wikipedia.org
wallis.southpacific.org

intressant.se/intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.